CURAÇAO – Een groep uit Nederland heeft vorige week dinsdag een bezoek gebracht aan het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. De groep kwam uit Nederland om de mogelijkheden te bekijken voor Curaçaoënaars gevestigd in Nederland om te remigreren naar Curaçao.
In totaal zijn er vijf aandachtsgroepen. Er is voornamelijk gesproken over de groep 55-plussers, die hier willen komen wonen, en ook als vrijwilliger willen werken. Ook is er gesproken over een groep studenten die hun studie hebben afgerond en willen terugkeren. Voor deze groepen moet er nog een aantal zaken geregeld worden voordat ze terugkeren, zoals huisvesting en pensioen.
Terugkeren
Het gaat met name om mensen die tijdens hun leven hebben gespaard en terug willen komen om te investeren in hun land van oorsprong. De heer Yung van Kas di Korsou, die ook aanwezig was tijdens het bezoek, gaf aan dat er al een groep Curaçaoënaars is die zich heeft georganiseerd om samen iets te doen. Hun idee is om te gaan praten met de overheid over erfpachtterreinen.
terugkeer van onze mensen op ons eiland is een goede zaak, ze hebben als ze 66 jaar oud zijn recht op hun AOW en in de periode dat ze hier nog geen 60 zijn bouwen ze ook nog AOV op. Bij geen werk krijgen ze ook nog onderstand en zijn ze gewoon verzekerd bij het SVB.
De AOW die ze hebben opgebouwd , is 2% vanaf hun 15 tot hun 65 elk jaar dat ze in Nederland hebben gewoond. dus als je vanaf je 25 tot 55 in nederland heb gewoond is er een opbouw van 60/100 AOW, daarbuiten hebben ze hier ook op ons eiland aov opgebouwd. In Nederland is de pensioen wet van kracht sinds de jaren 70 dus als ze hebben gewerkt krijgen ze daarover ook nog een uitkering van.
Probleem is alleen kunnen ze hier nog wel wennen, vaak zien we toch dat ze met Nederlandse ogen de zaken bekijken en nog maar niet te spreken hoe de PS over onze terugkeerders denken.
Nog maar niet te spreken over het verlies van het Nederlandse paspoort dat ze misschien kwijt raken als we onafhankelijk worden. Zullen ze dan blijven of gaan ze dan weer terug .
Erfpachtgronden uitgeven aan deze groep die er waarschijnlijk financieel beter voorstaan dan onze eigen mensen geeft een verkeerd beeld. Goedkoop grond krijgen en er een huis opbouwen moet zijn worden weggelegd voor het volk van hier die financieel minder draagkrachtig zijn.
De terugkerende YU die Kapitaalkrachtig is en straks het 3 dubbele heeft te besteden dan onze ouderen moeten maar grond kopen voor50/ 60 euro per vierkante meter hebben ze al een mooi stukje grond hier.
In plaats erfpachtafgifte moet de regering gronden tegen deze prijs verkopen , zo krijgen wij inkomsten en onze mensen in Nederland kunnen weer terugkeren in de moederschoot die Curaçao heet
@Zorro: de website van de SVB vertelt een ander verhaal. Wat schrijven ze over de ZV:
“1. Wanneer bent u verzekerd?
Wanneer u voor een werkgever in dienstverband, of persoonlijk in aangenomen werk arbeid verricht.” Mensen die niet in loondienst zijn kunnen zich dus niet bij de SVB verzekeren.
“13. Wanneer verloopt uw recht op medische en ziekenhuisbehandeling?
Wanneer u de leeftijd van 60 jaar bereikt hebt en niet meer werkt.” Als je 60 wordt zul je dus ergens anders een verzekering moet aanvragen en dat lukt bij de particuliere verzekeraars hier op Curacao niet boven 55 jaar.
Het gaat voornamelijk over 55-plussers. Er wordt alleen gesproken over huisvesting en pensioen en niet over betaald werk. Het zullen dus wel VUT-ters zijn, neem ik aan of mensen met behoud van een andere uitkering zoals WAO. Huisvesting lijkt me duidelijk, maar dat mag geen probleem zijn met zoveel huizen te koop of te huur. Het pensioen (pensioen of AOV??) is mij niet duidelijk, want dat hebben ze zelf opgebouwd in Nederland en/of op Curacao. Het pensioen geeft bij een ontslag een premievrije polis. Wie de premie AOV/AOW wil blijven doorbetalen tot 60 of 65 jaar kan dat bij de instanties opvragen. De ziektekostenverzekering is natuurlijk ook zeer belangrijk, maar dat is hier al besproken.
Hoe durven jullie zo onvriendelijk te reageren.
Dom en de regering hoeft deze mensen niet te helpen met geld. Onze mensen willen net als een ieder daar de nodige gang nemen met hun eigen geld. JAMMER HOOR.
Moeten jullie bij alles een negatieve tik geven aan goedbedoelde ideeen, trouwens dit kan voor het land curacao ook werk opleveren. Verder is dit ook naar voren gebracht bij de vorige regering, die vonden het trouwens een zeer goed idee en die zouden heel graag verder
met ons gaan en zouden kontakt blijvenhouden, maar in curacao waren zij ons vergeten
Dus voordat jullie zomaar iets uitkraamt zoek eerst uit wat je zegt en denk eerst even na
Lijkt me triest om terugkerende Curacaoenaars voor te trekken? er zijn hier genoeg werklozen + dat er een lange wachtlijst is voor erfpachtkavels. Ze moeten gewoon net als iedereen solliciteren! Als je hier woonachtig bent kan je inschrijven voor een erfpachtkavel.
Onze 2 kinderen zijn er in ieder geval niet bij. Afgestudeerd in Delft en absoluut geen behoefte om voor een appel en een ei hier terug te komen. Jammer voor ons, maar kan er begrip voor opbrengen.
Zo te lezen zijn er ook veel Curaçaöenaars die willen verlaten.
Laat me raden. persbericht van de gobiernu?
Ze willen gewoon geld van de overheid om naar Curacao te verhuizen. Zoals altijd… Iedereen wil geld van de overheid om hun private zaken te regelen.
wie wil terug?
snap het niet.
Ik ken genoeg mensen in NL die terug willen komen, maar niet met zo een regering die het eiland kapot maakt.
@ R.J. Over de ziektekostenverzekering vertel je een onwaarheid. Ze kunnen zich bij de SVB verzekeren tegen een premie van 10,4% over het wereldinkomen.
allemaal mooie praatjes van de bestaande regeringspartijen. Indien je al jaren in NL woont, een goede baan en verdienste heb, moet je er veel voor overhebben om hier in een klein (duur) appartementje te zitten. twee auto’s te hebben. geen sociale voorzieningen enz enz
willen is anders dan doen. Zodra deze mensen die vaak al langere tijd in NL wonen hier komen en zich in de burocratische oude molen terecht komen, vertrekken ze gelijk. 55 plussers die niet eens meer een ziektekosten verzekering kunnen regelen e.d. It’s a long way