• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Duizenden bezoekers, drie locaties, prachtige films en een bruisende binnenstad. Dat is het uiteindelijke plan. In maart 2012 begint Fundashon Bon Intenshon met de eerste editie van het Curaçao International Film Festival dat in Rotterdam al jaren een daverend succes is.

“In september vorig jaar werd ik benaderd door het International Film festival Rotterdam (IFFR)”, vertelt Gregory Elias, voorzitter van Fundashon Bon Intenshon (FBI) en organisator van het North Sea Jazz Festival op Curaçao. IFFR was op zoek naar sponsors en samen met zijn broer zorgde Elias ervoor dat in juni dit jaar FBI één van de hoofdsponsors werd van het filmfestival in Rotterdam.

Curaçao promoten
Toch was de sponsoring alleen niet genoeg voor de gebroeders Elias. “Het was een goed idee om de naam van Curaçao positief uit te dragen, maar ik wilde meer doen.” In samenwerking met de organisatie in Rotterdam werd besloten het festival ook op Curaçao te organiseren. “We gaan er iets moois van maken en Curaçao in een goed daglicht plaatsen.”

Muziek en educatie
Het filmfestival draait niet alleen om film, ook aan muziek en educatie is gedacht. Tijdens de vier filmdagen zullen twee lokale jeugdorkesten zorgen voor muzikaal vermaak. Ook gaat het project Short Movies, Big Stories gaat binnenkort van start waarbij kinderen leren films te maken. De winnaars worden tijdens het filmfestival bekendgemaakt.

Tentoonstelling
De familie Van Veldhoven zal tijdens de festivaldagen camera’s tentoonstellen die stammen uit de laatste paar honderd jaar en verzameld zijn door vader Veldhoven. De familie migreerde enige tijd naar Canada waarna zij in 1999 terugkeerden naar Curaçao met meer dan 300 camera’s. 50 van deze exemplaren zijn te bewonderen tijdens het filmfestival.

Producers en acteurs
Het Curaçao International Film Festival Rotterdam gaat 29 maart 2012 van start en duurt vier dagen. The Cinemas zal de ‘thuishaven’ van het festival zijn terwijl Renaissance de artiesten onderbrengt. De organisaties weet nog niet precies welke beroemde producers of acteurs Curaçao op zullen zoeken tijdens deze eerste editie, maar we kunnen van alles verwachten.

Toekomst
De films waarop het CIFFR zich zal richten zijn voornamelijk Art House films en soortgelijke films uit de Caribbean en Zuid-Amerika. The Cinemas zal tijdens het festival alle zalen beschikbaar stellen en biedt ruimte voor 1000 bezoekers per film. Als het aan initiatiefnemer Elias ligt, gaat het aantal bezoekers de komende jaren alleen maar groeien. “We kunnen de Movies en Luna Blou erbij betrekken en een soort filmdorp maken. Net zoals in Cannes, maar dan op Curaçao..”

www.versgeperst.com