• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

December, de maand waarin Sinterklaas cadeautjes uitdeelt, kerstversiering tevoorschijn komt en oud en nieuw wordt gevierd. De maand van terugblikken op het afgelopen jaar, mooie en minder mooie momenten en het bedenken van goede voornemens voor komend jaar. December is voor mij een bijzondere maand.

Terwijl de klok verder tikt, en de normaal gesproken koude wintertijd is aangebroken, is het in mijn belevingswereld nog steeds zomer. Sinterklaas is inmiddels al met de stoomboot gearriveerd en mensen beginnen hun kerstversiering tevoorschijn te halen. Hoewel ik er misschien vroeg bij ben met deze kerstgedachte, kunnen we niet om de kerstvoorbereidingen heen, ze zijn overal in volle gang.

Maar wat is nou eigenlijk ‘het kerstgevoel’? Hoe voelt dat, een Curaçaos kerstgevoel? Er wordt hard gewerkt aan een sfeervol en lichtjeseiland, maar mijn ultieme kerstgevoel schuilt toch achter een dik pak sneeuw, een warme trui en de verwarming op de hoogste stand. De hoge temperatuur en de felle zon geven mij meer een zomergevoel, geen ‘knus’ kerstmis gevoel. Maar wat volgens mij het belangrijkste is aan kerst, is dat je de tijd doorbrengt met je familie en dierbaren. Het gaat om het samenzijn. Samen eten, drinken, zingen en nog meer eten.

Voor sommige onder ons heeft kerst ook een hele andere kant, een sombere kant. Kerstmis wil je met je dierbaren en familie doorbrengen, maar wat als je weinig of geen familie hebt? Of als je dierbare pas is overleden? Ook wordt kerst door sommige gezien als het verplicht samenzijn. Tijdens de kerstdagen is er bij de meeste mensen eten in overvloed, terwijl er verschillende landen hongersnood is of wordt gesmeekt om eten. Een nare gedachte vind ik dat. Alleen al om die reden zou ik geen kerst willen vieren, maar met al het eten naar die landen af willen reizen om het daar uit te delen.

Kerst is eigenlijk behoorlijk cliché, het is allang geen onbekommerd feest meer. Bij sommigen zitten er barsten in de kerstbal, er wordt ruzie gemaakt aan tafel terwijl het leuk zou moeten zijn en de achterliggende gedachte ‘vrede op aarde’ is soms ook ver te zoeken. Ik denk dat de weken voor het kerstfeest soms nog gezelliger zijn dan de kerstdagen zelf. Op de dagen dat het zover is, wordt er samen gegeten, maar moet het ook verplicht leuk zijn. Net zoals dat je een duur kaartje koopt voor een feest. Dan móet het ook leuk, terwijl de gratis feestjes vaak nog veel gezelliger zijn.

Het is één keer per jaar kerst, waarin we ‘vrede op aarde’ vieren, samenzijn en stilstaan bij bijzondere momenten. Alle ellende wordt even gelaten voor wat het is. Maar is het niet veel leuker om de het om de draaien en de overige 363 dagen van het jaar ook te doen alsof het kerst is. Zouden de ruzies en oorlogen dan voor eeuwig verdwenen zijn?

Ik verheug me in ieder geval op de warme kerstdagen, wanneer de winkels in Punda langer open blijven, de feestelijke sfeer en zingende mensen op de hoeken van de straten. De palmbomen die verlicht zijn en de plekken waar je kunt genieten van sfeervolle bandjes. Een kerstgevoel moet je denk ik zelf creëren, warmte of kou, binnen of buiten, het gaat om de gezelligheid en de mensen om je heen. Ik zou zeggen: “A small light overcomes all the darkness in the world.” En ik weet dat ik er vroeg bij ben, maar voor iedereen alvast: Bon pasku i un Feliz Aña Nobo!

13 reacties op “Een Curaçaos kerstgevoel”

 1. @Henk van Westenbroek. Volgens moet jij als eerste zijn die zich moet melden bij Dr. Capriles Kliniek voor behandeling. Jullie reageren allemaal verknipt hier in de versgeperst. Geen zinnig woord komt uit jullie mond. Als het aan jullie zit verzinken jullie dat eiland met jullie negatief kritiek maar toch blijven jullie op Curacao wonen, toch. Hiermee maken jullie je positie op het eiland steeds erger dat het kleine deel van het volk jullie gaan haten. En dat is niet goed voor amage. Kritiek leveren kan iedereen en anderen de grond inboren. Maar dat is niet de kunst. De kunst is kritiek te leveren, waar het volk of politici er wat aanheeft.niet afkraken maar opbouwend. Jullie denken het beter te weten dan iedereen en dat is een foute instelling. Dat was a passé vroeger, tegenwoordig moet men zelf gaan bedelen bij China en straks ook brazilie om de crisis te beteugelen. M.a.w. even dimmen en een toontje lager zingen.

 2. hahah nee niet eens! Ik was geen stagiaire, maar werkte bij Versgeperst.com en reed in een blauwe volgestickerde Peugeot 106. En overal op het eiland is prachtig wit zand, dus daar zat ik in, zonder kerstmuts 😉 Ennuh … in Nederland werd het goed ontvangen hoor! Soms moet je het wiel niet opnieuw uitvinden he, als dingen leuk zijn kan je ze gewoon nog eens proberen! 🙂

 3. Charlotte is dus de 348,787,331e die een foto van zichzelf in zee met een kerstmuts op naar Nedeland gestuurd heeft. Gaaaaaaaaaaaaaap.

  Volgens mij rijdt ze, net als het halve eiland, een Kia Sportage of, als ze stagiaire is, een Toyota Corolla uit 1982.

  Erg voorspelbaar, Charlotte.

 4. 149.999 / don’t count me (;p)

 5. waar op curacao hebben wij dan wit zand ?

 6. Kerst op Curaçao is geweldig! Ik had twee jaar geleden vanaf Curaçao iedereen een kerstkaart gestuurd van een foto van mij en mijn op een mooi strand met de tekst “Ook hier hebben wij een witte kerst, maar dan op het strand met wit zand!”

 7. @henk is ferd,

  Geef mij/ons een goede persoonlijke reden waarom je hier wilt blijven als er niks goed is? Ik ben uit Nederland weggegaan omdat ik ook alleen maar klaagde over NL, waarom zou ik er dan moeten blijven? Dat is hypocriet, wat jij met je alterego’ s dus ook bent. Natuurlijk krijg je dus zulke reacties, zoals ga maar lekker terug etc, als er zelf aangegeven wordt om liever in NL te zitten. Begrijp je in iedergeval waarom niemand moeite doet om je nog hier te houden?

 8. waarom niet terug naar NL?

  Sander, dit soort reacties op terechte kritiek (zie de statistieken) wordt een beetje voorspelbaar maar is zo typisch des yu Korsow’s. Kritiek wordt afgewimpeld, degene die kritiek heeft moet weg. Is het met Rosenmoller ook niet zo gegaan? Idem dito met Grupo 40.

  Ik zou dit soort mensen psychologische hulp willen aanraden, maar ik ben bang dat de psychologen op het eiland niet 150,000 patienten tegelijk aankunnen.

 9. Ferd, besef jezelf hoe negatief je bent?
  waarom niet terug naar NL?
  ik ben uit nederland weg gegaan vanwege het gezeur en het negativisme daar.
  ook in NL wordt veel gestolen (niet goed te praten).

 10. ik zou zeggen gelijk boeken nerd jansen hebben wij ook een vredige kerst op verstgeperst.com !

 11. Het is bekend dat in deze tijd van het jaar het aantal overvallen schrikbarend toeneemt. Immers de lieden die niet werken willen ook met nieuwe bling bling naar de eindejaars rap en hiphop feesten, uiteraard met in hun hand de nieuwste Blackberry of I phone.

  Geef mij maar kerst in Nederland, daar loop je nog veilig over straat.

 12. Kerst is leuk, alleen de dagen voor kerst wanneer mensen bezeten met het koopspook op de nek naar de tot Kathedraal verheven winkel en koop centra gaan en als bezetenen de meest rare en dure dingen kopen,

  Hmmm…. Rare rare mensen !!!!!

 13. leuk stukje ik kan me daar wel in vinden kerst is net als sinterklaas als kind zijnde is het leuk maar naar mate je ouderder wordt wordt het een soort verplichting en dan is het moeten en gelukkig op curacao merk ik weinig van de kerstsfeer