• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het project ‘Ocean Front Islands Boulevard & Kiki Beach’ roept veel reacties op en ook eerdere publicaties over projectontwikkelaar Chris van Assendelft van Wijck werpen een ander licht op het initiatief. Versgeperst.com sprak met de projectontwikkelaar over de plannen en het verleden.

In een artikel uit Amigoe uit 2003 wordt geschreven dat Van Assendelft van Wijnck een schikking wilde treffen met het Openbaar Ministerie. Tegen Van Assendelft van Wijck is in januari 2003 aangifte gedaan door Stichting ProMonumento wegens illegale sloop van het gesloopte pand aan de Pietermaaiweg 152. De krant geeft in hetzelfde artikel ook aan over een document te beschikken waarin staat dat de projectontwikkelaar een strafblad heeft. “Hij is in het verleden aangeklaagd en veroordeeld voor geweldsdelicten als doodslag, mishandeling met voorbedachten rade, vernieling, verduistering en opzetheling”, aldus de krant.

Geen strafblad
“Ik ben voor geen van de zaken veroordeeld”, vertelt Van Assendelft van Wijnck in een reactie aan Versgeperst.com. “Het is niet logisch om een monument waarover je subsidie ontvangt te slopen.” De projectontwikkelaar van Kiki Beach ontkent ook dat hij een strafblad heeft. “Iedereen die dat beweert, moet maar met bewijzen komen. Alles is goed en diep onderzocht door het Openbaar Ministerie en ik ben vrijgesproken, het is niet eens voor de rechter gekomen. Na het onderzoek heeft het OM zelf de zaak afgeblazen. ”

Veroordeling
Van Assendelft van Wijck heeft wel één delict op zijn naam staan. “Ik ben twintig jaar geleden een keer veroordeeld in Amsterdam voor een vechtpartijtje, maar dat mag iedereen weten. Op Curaçao ben ik in een ruzie beland met Paul de Windt, hij heeft mij aangeklaagd en miljoenen geëist. Er is een onderzoek geweest, maar de rechter heeft de zaak uiteindelijk afgewezen, de rechtbank vond het onzin en ik ben nergens voor veroordeeld. Omdat ik geld heb, weet iedereen me te vinden en noemt me een oplichter. Maar, als ik niet betaal komt er toch een deurwaarde of advocaat?”

Voorstel aan PAR
Het voorstel om ‘Ocean Front Islands Boulevard & Kiki’ op te zetten, heeft Van Assendelft van Wijck in 2007 ook al voorgelegd aan de PAR. “Dit was een voorstel voor het totale project van 1.3 miljard gulden. Ik heb hier nooit meer iets over gehoord.” De projectontwikkelaar heeft Kabinet Schotte nu een aangepast voorstel gedaan. “We hebben een voorstel gedaan voor de eerste fase van het project. Wij investeren daar 30 miljoen in. Na de eerste fase, een boulevard van 1100 meter en twee eilanden, gaan we verder kijken.”

Eerste met vergunning
“Wij zijn de eerste die op voorhand een vergunning aanvragen om daar te gaan bouwen”, gaat Van Assendelft van Wijnck verder. “Veel ontwikkelaars, zoals Seaquarium, Lions Dive, Breezes, Avilla, Boaose, zijn gewoon begonnen met bouwen. Uiteindelijk werd dit gedoogd. Wij wilden met zoveel hotelkamers, 2000 in totaal, niet illegaal gaan bouwen. Wij betalen 30 miljoen gulden om de grond te ontwikkelen in zee en zijn de eerste met een vergunning hiervoor.”

Lokale mankracht
Van Assendelft van Wijnck vindt het jammer dat er veel negatieve reacties zijn omtrent het project. “Iedereen is vrij om te zeggen wat hij of zij wil, maar ik licht niemand op. Ik ben in 1994 naar Curaçao gekomen als pensionado en heb toen een Verklaring van Goed Gedrag moeten overleggen. Die krijg je niet als oplichter. Ik ben niet bevriend met Schotte of wie dan ook van de regering. Ik wil investeren en iets moois doen. Curaçaoënaars kunnen verdomd goed werken en omgaan met bouwmaterialen. We hebben al de materialen en de mankracht op het eiland om dit mooie project te verwezenlijken.”

91 reacties op “‘Ik wil investeren en iets moois doen’”

 1. Gaat dit nu nog door?

 2. Ik snap nu wel waarom Chris en Cooper en Schotte en Dos Santos zulke dikke maatjes zijn! Fraude en oplichting BV!

 3. Ook minister Cooper stelt de ontwikkelaar slechts eenmaal te hebben ontmoet en sinds de aankondiging van het project nooit meer iets van hem te hebben vernomen.

  Hij vult aan dat Van Assendelft een onaanvaardbaar voorstel deed: erfpachtrecht voor 99 jaar, tegen een prijs van tussen de 25 cent en 1 gulden per vierkante meter.

  Dit is volgens Cooper wettelijk onmogelijk.

  De minister verwijst op zijn beurt naar premier Schotte voor de laatste stand van zaken. Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken zegt echter dat voor informatie over het project contact moet worden gezocht met Van Assendelft. Wel weet de woordvoerder te melden dat premier Schotte positief tegenover het project staat.

  —————————————–

  Weg met die man!

 4. Meneer Chris van Assendelft van Wijck schreef op 30 april 2012 aan een zakenrelatie:

  “….justitie en belastingen dat kwam door een projekt waarbij ik een paar zware jongens als partners had. Bij een heeft justitie 50 miljoen gevonden met een opgegeven gemiddelde inkomen van 60.000 per jaar”.

  Hoewel hij dit ontkent, lijkt het er dus verdacht veel op dat de achterliggers van dit project ‘Ocean Front Islands Boulevard & Kiki Beach’ de broertjes Luigi en Robbie Dossantos zijn…

  Nog iets opmerkelijks: Van Assendelft van Wijck schijnt na 30 oktober 2011met deze presentatie: http://www.amigoe.com/english/89347-schotte-cabinet-announces-giant-project-of-13-billion-guilders- dikke vriendjes te zijn geworden met Minister Cooper, zo luiden de geruchten.

  Opmerkelijk daarbij is dat hij 19 november 2011, dus 3 weken later, opeens van Cooper een splitsingsvergunning van zijn pand Villa Toscane op Pietermaai, het stuk achter Beachclub St Tropez krijgt.

  Opvallend hieraan is dat het Chris van Assendelft van Wijck al zo’n 3 jaar bezig is geweest deze splistingsvergunning te krijgen, omdat het een groot stuk achter dit gebouw op illegale landaanwinning is gebouwd. Dat op zich is namelijk een reden om geen vergunning te krijgen.

  Edoch: 3 weken na deze presentatie heeft Chris een splitsingsvergunnning gekregen voor een gebouw dat dus deels op illegale grond staat. Cooper is minister is van DROV, de uitgevende instantie….

  Het kan natuurlijk allemaal legaal en zijn, maar naar mijn bescheiden mening riekt eea,,,,

 5. “Ik wil oplichten en geld afpikken”

  De woorden vs acties van weldoener Chris van Assendelft van Wijck: https://www.versgeperst.com/nieuws/153315/stagiair-overvallen-door-een-dader.html

  leest & huiverr

 6. Meneer Chris van Assendelft van Wijck, wij mogen in Nederland aannemen dat u met de winst die u opstrijkt met dit project nog wat mensen gaat betalen in Nederland die nog geld tegoed hebben van u en zo ook nog wat mensen in het Caribisch gebied. Of gaat u weer geen geld verdienen met dit project en verliezen de investeerders uiteindelijk hun reeds gedane inleg door voor u niet gemaakte kosten.
  Een rif slopen is slecht voor alles wat leeft in de nabije maar ook wijde omgeving van dit rif. Stromingen zullen veranderen en een deel van de prachtige onderwaterwereld zal verdwijnen.
  En dit alles alleen maar voor economisch winstbejag van omhoog gevallen personen.

 7. Het duurzaamheid aspect van het project is zeer belangrijk daarom wordt er ook uiterst serieus gekeken naar natuur en mens. In dit project, dat de gehele eilandbevolking aangaat, zal voor en gedurende het traject transparantie blijken met o.a. gedegen rapportage. Als het groene licht is gegeven zal voor de bouw hiervoor een website beschikbaar gesteld worden waar deze rapportage ook na te lezen is.
  De milieu rapportage vormt een onlosmakelijk onderdeel van het geheel en deze zal tzt als zodanig gepresenteerd worden aan iedere geinteresseerde en/of betrokkene.

  Wij zijn de enige en eerste die vergunningen aanvraagen voor kustbebouwing onder en boven water. Echter houden wij wel rekening met de mogelijkheid dat net onze open en transparante benadering om een vergunning aan te vragen ons op gaat breken net zoals in 2007.

  U heeft er geen idee van hoeveel energie het kost om de locomotief draaiende te houden. Een project dat zonder overheidssteun gerealiseerd zal worden. Wij zullen altijd luisteren naar voor en tegenstanders die er bij welke ontwikkeling dan ook zullen zijn.

  Wij verwachten medio februari/maart ons project kantoor te Pietermaai te openen en u bent van harte welkom.

  Met vriendelijke groet,
  Chris van Assendelft van Wijck

 8. @Wimpiri
  We worden continue met zand in de ogen gegooid door deze regering. Reken maar dat er nog een verhaal achter dit verhaal zit.

 9. @Gino, de Curaçaosche bevolking heeft al genoeg fatamorgana’s zoals Green Town voorgeschoteld gekregen. Zoiets als Green Town kan daar, waar het geplanned is, niet eerder, dan nadat het hele gebied gesaneerd is , van start gaan. De tijd, voordat met sanering begonnen kan worden is als de Isla stopt en er gelden beschikbaar zijn om de sanering uit te voeren. En om je gerust te stellen, ik denk minstens 20 jaar vooruit. Dat jou dat ontgaat ligt aan jezelf, maar probeer mij geen negativisme in de schoenen te schuiven ik weet hoe je het woord kritisch schrijft en weet zelfs wat het betekend, knap hè.

 10. Hehe dit bedoeld ik in eens zoveel tecnishe advies en vragen dit positiefheid is wat we op Curacao nodig heb.niet afbrekers maar samen meedenkers.niet alleen voor deze proyect met ook in de toekomst.er is genoeg ontwikkelaars die in ons richting in opkomst.op deze moment is ons dushi Curacao nummer 10 op ranglijst van het wereld voor destination.jullie moet niet verbaast dat veel ontwikkelaars onze kant in opkomst.regering Dow Drov en mileudienst moet voorbereid voor deze nieuwe ontwinkeling.

 11. @Yui Korsou,

  Dus met andere woorden wil je zeggen “laat dit stukje Curacao in hartje Willemstad verder vervuilen en verloederen..Het is toch al erg, laten we nooit beginnen met saneren want anders worden we armer en we moeten maar liefst twintig jaar wachten. Is dat wat je bedoeld Yui Korsou? Mensen begrijp nou dat Green Town slecht een mogelijkheid laat zien voor dit gebied. Green Town is geen project ontwikkelaar.nogmaals. Zolang mensen op deze wijze blijft denken en beredeneren Yui Korsou dan zullen we nooit vooruit komen.. Wees niet bang om een paar stappen vooruit te denken.

  Danki

 12. @WaarGaatDitEilandNaarToe, wel bij de les blijven. Fase 1 zal door hemzelf (29 miljoen) gefinancierd worden of zou dat ook zo’n loze kreet zijn zoals die milieu rapportage ? En dan weet ik het ook niet meer.

 13. Wie zijn trouwens de geldschieters voor dit project?

 14. @Cur Eye je opmerking; U bent natuurlijk vrij om te reageren zoals het u goed dunkt. Mvgr. CE. Maar, die van Assendelft is het daar helemaal niet mee eens. Hij heeft die milieu rapportage ter sprake gebracht en als over deze milieu rapportage vragen gesteld worden geeft hij niet thuis en vind o.a. mij, toch maar een vervelende man, die hij dacht even de mond te kunnen snoeren door de redactie van Versgeperst te bedreigen. In dit geval denk ik aan het Amerikaanse gezegde: he got caught with his pants down.

 15. @Wimpiri & Yui Korsow: Tuurlijk is het zijn eigenbelang, niks mis mee. Maar veel ontwikkelaars gaan geen open debat aan met niemand, niet eens een gesloten debat met Amigu di Tera of andere milieu groepen. Ik vind het in ieder geval in zijn voordeel spreken dat hij een weerwoord geeft.
  Ik heb de reactie waarop hij reageerde niet gelezen, maar refererende naar “verlies van kinderen” neem ik aan dat het vrij laag was en niet on-topic.

  Anyway, ik schrijf geen wetten voor, maar suggereer een manier van omgang waardoor ik hoop dat het debat juist gestimuleerd wordt. U bent natuurlijk vrij om te reageren zoals het u goed dunkt. Mvgr. CE

 16. @Cur Eye, zou je een klein stukje met me mee kunnen gaan met mijn stelling dat; als deze man die informatie waar hij in eerste instantie aan refereerde (milieu rapportage) bekend zou hebben gemaakt hij niet deze tsunami van reacties over zich heen hebben gekregen.
  Nee, in al zijn arrogantie doet hij dat niet en speelt nu de “verongelijkte” weldoener die op een achterbakse manier ons de mond probeerde te snoeren. Who the hell does he think he is ?

 17. @Cur Eye, je stelt dat Chris hier zijn nek uitsteekt om mensen te overtuigen van het belang van zijn project. Zou het kunnen zijn dat Chris zijn nek uitsteekt (jou woorden) voor zijn eigen belang ?
  Kan nou één van al die reactanten bevestigen dat hij dat monument op Pietermaai inmiddels al herbouwd heeft.

 18. @Wimpiri. Wat ik bedoelde met “tekst en uitleg aan de bevolking” is in debat gaan met b.v ons als vp. bezoekers. Hij moet tekst en uitleg geven aan de minister en de daarvoor bedoelde instanties.
  De enorme golf van negativisme hier op het project en de persoon moet gericht worden op
  instanties en de verantwoordelijke minister die in het verleden bizarre vergunningen hebben gegeven of gewoon niet opgetreden hebben tegen illegale bouw. Het gedeelde wantrouwen naar de instanties en vermeende smeergelden die hier in het verleden zijn gemoeit, maakt dat men hard op Chris speelt.
  Chris steekt hier zijn nek uit om mensen te overtuigen van het belang van zijn project. Dat hij niet meer antwoord na deze golfvloed van aanvallen kan ik mij voorstellen. Ik, gespeend van enige juridische kennis, zou het risico niet lopen.. (Alhoewel, het niet te bewijzen is dat dit ook daadwerkelijk de echte Chris is)

 19. @Gino, vooralsnog is het enige seriueze van Green Town dat voordat daar iets mee kan gebeuren allereerst een grondige sanering van het Schottegat en het fabrieksterrein van de Isla moet plaats vinden. En dan zijn wij, denk ik, gerekend vanaf vandaag, minstens 20 jaar verder en 1 miljard armer (en dat is een lowbudget estimate).

 20. @Cur Eye
  Je zegt dat Chris niet verplicht is om aan de bevolking tekst en uitleg te geven, maar ik ben ontzetten blij dat hij de moeite neemt. Respecteer dat.Cur Eye.
  Nou moet ik je toch tegenspreken, Chris is wel verplicht de bevolking tekst en uitleg te geven en is het niet nu dan is het als hij zijn bouwvergunning aanvraagt bij de daarvoor verantwoordelijke minister die daar door ons is neer gezet. Of ga je er nu al vanuit dat wij dan een totalitair regime hebben ? Als dat de situatie zou zijn, lost dit probleem zich vanzelf op want dan komt er geen toerist meer naar ons eiland.

 21. @Cur Eye, je stelt: Persoonlijk zou ik Chris aanraden om zoveel mogelijk data te geven (op de toekomstige) website hoe de riffen beschermd en of bevorderd worden.
  Nou is dat net waar iedereen om roept, omdat hijzelf (Chris) heeft aangegeven dat hij zijn plan op die data heeft afgestemd. Maar nu geeft hij niet thuis, zou dus kunnen betekenen dat hij die data niet heeft en dus ook niet gebruikt kan hebben om zijn plan op af te stellen, kort samengevat hij probeert ons een fabeltje te vertellen en omdat, gelukkig steeds meer mensen, om de natuur gaan geven, probeert hij ons de mond te snoeren door zijn straatschoffie mentaliteit.

 22. @Peter van Dungen
  Greentown moet serieus genomen worden. Graag per 2019 hiermee beginnen. Overgens Greentown is een beweging en geen projectontwikkelaar, maar men moet echt deze richting op gaan. De tijd van de Isla moet nu echt voorbij zijn.

 23. @Chris, ik waardeer uw openhartigheid waarmee u op een open forum met criticasters in discussie gaat. Ik hoop dat iedereen een paar basis regels van respect aanhoud en geen persoonlijke aanvallen (zonder feitelijke documentatie) doet.
  Chris is niet verplicht om aan de bevolking tekst en uitleg te geven, maar ik ben ontzetten blij dat hij de moeite neemt. Respecteer dat.

  Ik vindt dat toeristische ontwikkeling van levensbelang is voor ons eiland en het is daarom jammer om een initiatief af te schieten alleen op de omvang. Wat extreem belangrijk is is echter de duurzaamheid en het waarborgen van de authenticiteit wat ons eiland uniek maakt. De heftige reactie van sommige heeft te maken met de vele projecten die destructie hebben aangebracht ipv de gouden bergen die beloofd waren.

  @Randy, als duiker moet je weten dat het gebied oost tot aan de aquariums een mooi duikgebied is. Maar alles vanaf de aquariums (stroom mee) tot aan Marie Pompoen is super slecht.
  En Boase heeft ook veel vernietigd… Dus de vrees van totaal 12 eilanden in zee is gegrond.
  Waarom metteen, of je bent voor of je bent een vijand? Overtuig je tegenstanders met je gelijk, deze houding maakt je tegenstanders doof voor je eventuele argument.

  Er kan wel degelijk zonder teveel impact ontwikkeld worden, de vrees is echter dat de door Chris genoemde “experts” van de overheid niet het beste trackrecord hebben. (Bijvoorbeeld een zandstrand aanleggen bij Caracasbaai, (hoewel het koraal het overleefd heeft).
  Persoonlijk zou ik Chris aanraden om zoveel mogelijk data te geven (op de toekomstige) website hoe de riffen beschermd en of bevorderd worden.

 24. @Randy,
  We need to think big, you are right about that. Maar laten we juist leren van de fouten van die andere zogenaamde eilanden die op South Beach lijken. Het liefst moeten we lijken op Curacao. Overgens ben ik niet helemaal tegen dit plan maar het moet natuurlijk wel beter doordacht zijn. Wave breakers ok. Kuststrook iets verbreden voor een boulevard en strand ok. Maar ik denk niet dat er perse nieuwe eilanden hoeven te komen die ook nog eens dubbele schade zullen richten aan onze rif. Dat kuststrook van Pietermaai is perfect om kleinschallige hotels, Restaurants en andere voorzieningen te realiseren. Alle masterplannen zijn onderhandelbaar voor de juiste resultaat waar de meesten zich in kunnen vinden. Ik denk dat dhr. van Wijck daar best wel voor open staat. We moeten hem echter wel de kans geven.

 25. @Peter van Dungen
  Sorry meneer van Dungen, Maar om Curacao te gaan vergelijken met Sint Maarten en Aruba op dit gebied is zeer oppervlakkig. Zelden heb ik zo een oppervlakkige reactie gelezen. Dat type bouwen dat ze op Sint Maarten en Aruba toepassen heeft het hele karakter van die eilanden en steden (Philipsburg en Oranjestad) verpest. Ik ben juist blij dat wij hier kleinschalig durven te blijven. Curacao heeft zeker zijn min punten maar juist op dit gebied doen wij het goed. Die twee andere eilanden zouden graag willen dat zij hun autentieke sfeer hebben behouden. Trouwens wat heeft een tram nou met alles te maken? Als Curacao of Willemstad ooit zo ver is voor een tram verbinding (zoals het begin van de 20ste eeuw al was in Willemstad) dan kunnen we altijd over gaan brainstormen. Een tram maakt Curacao niet minder dan Aruba.

 26. Ja, laten wij proberen om de ramp van Bapor Kubra de laatste ramp te laten zijn. Als er weer zo iets dreigt moeten wij massaal protesteren, zodat de kinderen van onze achterkleinkinderen ook nog van de nu nog schaarse onbedorven/onvernietigde baaitjes kunnen genieten.

 27. @Peter van Dungen, ik geloof zowaar dat je mijn en vele anderen begint te begrijpen. Ik spreek nu even voor mezelf en de “moord” op Blauwbaai is een milieu ramp van de eerste orde. Ik heb daar in mijn jeugd hele vakanties doorgebracht, met mijn eenvoudig harpoentje wat pisca cora’s onder de rotsen schietend voor een sopi pisca. OK ook niet helemaal milieu vriendelijk, maar 50 jaar geleden was ik niet, en zover als mijn geheugen terug gaat niemand, zo bewust met deze materie bezig. Toen ik er, jaren later, weer een keer kwam, sprongen de tranen in mijn ogen. hoe kunnen mensen nu, met wat we nu weten, de natuur op zo’n manier voor een paar gulden winst, vernietigen ? Dan heb je het over Bapo Kibra en ja daar heeft zich ook een ramp voltrokken. In mijn geheugen zie ik nog de mooiste onderwatertuinen die ik ooit gezien heb, net ten oosten van het wrak, er is niets van terug te vinden, kon niet eens meer vinden waar die tuinen geweest zijn. OK genoeg nostalgisch geleuter. Dan stel je, dat als deze van Assendelft er dubieuze praktijken op nahoudt, is het wel eens in je opgekomen dat het een dubieuze man is ? De arrogante manier waarop hij denkt ons het zwijgen op te kunnen leggen is zum kotzen. Heeft hij dat gesloopte monument alweer opgebouwd ?

 28. Wat is de overeenkomst tussen het slagen van dit project, de integriteit van Gerrit Schotte en de strijd van renners bij de Amstel Curacao race?
  Juist, ze bestaan allemaal niet.

 29. @ Anglo, Ik ben ook benieuwd naar het milieu rapport. Het zou ook interessant zijn een studie te doen naar de schade die dit soort projecten aan de natuur hebben gebracht. En het loont om te kijken wat voor schade de huidige kunstmatige stranden zoals Mambo, Breezers, Boase etc, hebben gebracht aan de natuur? Als blijkt dat de natuur onherstelbare schade hierdoor ondervindt, dan lijkt mij het meer dan logisch dat zo’n project niet door kan gaan. Ook als de ontwikkelaar dubiueze praktijken op zijn naam heeft. Ik ken de heer Van Assendelft niet, dus kan daar geen oordeel over vellen.

 30. @Peter van Dungen, kijk, het Kiki Beach project wordt, hoe je het ook draait of keert een aanslag op onze natuur, boven en/of onderwater. Green Town komt pas ter sprake als de grond en het Schottegat gesaneerd zijn, dus verbetering van onze natuur onder en boven water. Begrijpt u het verschil ? En behoor ik nu tot je positivos ?

 31. @Peter van Dungen, Green Town is een waanzinnig plan, als de raffinaarderij stopt en de plannen voor de “sanering” opgesteld en uitgevoerd zijn zien we wel wat ermee gebeurd.

 32. @Peter van Dungen, ik stelde een vraag over die mileu rapportage waar van Assendelft het over had/heeft ! Ik krijg dan van jou een diarhee van woorden die niets met mijn vraag te maken hebben, schiet niet op hè. Zou het gewoon zijn dat die van Assendelft, op zijn bargoens gezegd, uit zijn nek l.lt, en er dus nog helemaal geen milieu onderzoek is gedaan, maar het staat zo leuk “volgens een milieu rapportage zal de schade aan het milieu minimaal zijn” Ja minimaal, my arse.

 33. BTW, wat vinden jullie dan van Green Town?

 34. Er zullen vast heel wat ontwikkelaars zijn, die niet het algemeen belang hoog in het vaandel hebben. Sterker nog, veel projecten bij onze buurlanden komen voort uit witwas praktijken. In het geval van dit strand, zie ik wel potentie omdat die hele kustlijn momenteel er verloren bij zit. Er zijn al plannen (volgens Cooper) om Marie Pampoen te ontwikkelen ala Caracasbaai. Caracasbaai en Marie Pampoem zijn de enige openbare stranden van bandariba waar de bevolking heen kan zonder te betalen. Er zijn vele manieren om zo’n strand te realiseren. Je kan een stukje strand spuiten zoals bij Jan Thiel(bij Papagayo) waar het zand niet het water in gaat. En vervolgens alleen wat stenen weghalen bij de branding. Mij gaat het puur om dat het gedeelte achter al die prachtige panden aan zee weer leefbaar en publiek toegankelijk worden. Wat mij betreft maak je alleen een lange boulevard zonder strand. Het is ook erg jammer dat de Boase Resort een strand heeft gemaakt waardoor je nooit meer ononderbroken van Marichi naar Marie Pampoen kan lopen.

  En wat betreft de heer Assendelft, die ken ik niet. Als het een Erik de Vlieger is, dan moeten we daar natuurlijk niet mee in zee gaan.

 35. @Peter van Dungen, je komt bij mij over als een positief (volgens mij te positief en naïef) persoon. Kun jij mij dan eens uitleggen waarom deze van Assendelft in eerste instantie schermt met een minimale schade voor het milieu, aangetoond door een milieu-deskundige. Maar bij de vraag naar inzage van deze rapportage komt hij met de kluit waarmee hij mij het riet probeert in te sturen van, die milieu rapportage zal onderdeel uitmaken van de vergunning. Hoe bobo denkt die man dat ik ben ?
  Ik heb de vernietiging van Blauwbaai op mijn netvlies staan en zal er alles aan doen om een herhaling te voorkomen.
  Maar ik zie uw commentaar op mijn gestelde vraag gaarne tegemoet.

 36. @Peter
  Het heeft, denk ik, in de meerderheid van de gevallen niet zozeer met negativiteit te maken dat pojecten niet doorgaan. Louche figuren komen vanuit de hele wereld met mooie beloften en plannen op plekken als Curacao af om te proberen de overheid of andere investeerders van hun geld af te helpen. (Laatste in de lange rij met voorbeelden is dhr Van Vlijmen).
  Laten we blij zijn dat de evt oplichters door de mand zijn gevallen voordat er met de bouw begonnen was. Niets staat lelijker als half afgebouwde geraamtes van megalomane projecten waarvan de opdrachtgever met de noorderzon vertrokken is met het geld.

 37. @ Silvia,

  Kwestie van vraag en aanbod… dus dat lost zich wel op. Theoretisch zou dat dus meer werkgelegenheid moeten creeren bij lokale bedrijven.

  Wat betreft de riolering en het afvoer van afval water dat is wel degelijk een serieus punt ter discussie. In Bali (Indonesie) is er ook al een water (aanvoer dan wel afvoer) probleem door de vele hotels die het eiland telt…

 38. Voorbeeld van St. Maarten en Aruba is hier genoemd puur, omdat het onderdeel was van de Nederlandse Antillen. Ik had net zo goed, Jamaica, the Virgin Islands (US & British), Antiagua, Martinique, Guadeloupe, Barbados, Antiqua, Bahamas, Dominica enze. kunnen noemen. Curacao heeft inderdaad veel meer te bieden dan de meeste van de hierbovengenoemde eilanden, maar door de aanhoudende negativiteit komt er niets van de grond. Als je alleen kijkt naar de lijst van projecten die niet door zijn gegaan dan schrik je een hoedje.

  Grote projecten zijn altijd welkom mist het stedenbouwkundig, architectonisch en maatschappelijk verantwoord is. Een megaproject zoals de baseballcampus juich ik toe omdat wij simpel weg geen fatsoenlijk stadion hebben, terwijl wij wel de meeste honkbal talenten per vierkante meter hebben in de regio. Kijk maar naar de cricket stadion in Barbados. Laten we in ieder geval hopen dat de space port door gaat al is het alleen maar om af te kunnen afrekenen met dat gedrocht die wij Hato noemen.

 39. Het wordt tijd om na te gaan denken of het eiland deze belasting aan kan. Hoe vaak valt de stroom niet uit. Kunnen we al het geproduceerde afval nog verwerken. Er zijn geen rioleringen op het eiland. Kunnen we al het grijze en zwarte water nog op een goede manier verwerken. A het eten moet vele vlieguren maken om ter plekke te zijn. Kortom. Er moet een balans gezocht worden in de plannen die we hebben. Pas dan kunnen we besluiten of we groter worden.

 40. Beste Peter van dungen, kunt u AUB stoppen Curacao te vergelijken met Aruba en St. Maarten? Dat zijn vreselijke voorbeelden voor Curacao om te volgen. We moeten juist trots zijn dat Curacao niet zo erg is verknalt als die eilanden met hun mega projecten en ontwikkelde strips , terwijl de rest van het eiland verder niks van te zien is. De leuze van Curacao en zijn toeristen bureau is niet voor niets “something different” legumai grote projecten. Laten we voorop lopen met eco toerisme en niet het vernietigen van ons rif en natuur gebieden. Ik kijk liever naar Dominica , Seychelles en maldives als voorbeeld. daar hebben ze een goed beleid.

 41. @Sakiwebu:Van jou kan ik begrepen die vraag.dit is en nieuwe proyect die in de toekomst veel impact maak in toerische wereld van Curacao.en deze reclame staat vandag in alle kranten van Nederland.ook Telegraaf dit bedoeld ik nieuwe proyecten en positve reclame voor ons dushi Korsow.en dit niet gebruikelijk in nederlands pers.elke nieuwe proyect is voordelig voor Korsow net als die van dhr:Chris van Assendelft,Begrijp je nu dank u wel.

 42. @randy: Wat heeft de reclame voor seaquarium (en dus jezelf) te maken met dit verhaal?
  @peter: Ga je nu echt serieus StMaarten als grote voorbeeld gebruiken voor waar Curacao naar toe moet streven?
  Ik kom met enige regelmaat op StMaarten en ik ben altijd weer blij om naar Curacao te gaan. Er zijn een paar mooie plekken en er is een mooie airport, maar verder is het daar droevig gestemd. Het is een volgebouwde ellende waar geen rekening is gehouden met infrastructuur zodat er bij een regenbui flashfloods ontstaan waar al doden bij zijn gevallen en het is er een grote file waar je gillend gek van wordt.
  Verder gaat het vooral zeer slecht met de economie en de winkels/bedrijfjes die volgens jou zoveel genieten van de toeristen. Ook de criminaliteit rijst de pan uit.
  De toeristen die daar komen zijn van het All-in cruise type die in de buurt van de terminal blijven en niet echt het eiland zien en niet echt grote geldbedragen uitgeven.
  Aan dit soort toerisme heb je weinig , Curacao heeft VEEL meer te bieden en kan er VEEL meer mee verdienen door zich op een hoogwaardiger toerisme te focussen.

 43. Voor alle zeikers,dit is positief reclame voor Curacao.Chris gewoon doorgaan.

  De diepte in bij Curaçao Behalve een ruimtestation waar vanaf volgend jaar ruimtevluchten moeten gaan plaatsvinden, kun je nu al op Curaçao een extreem avontuur beleven. Je kunt er namelijk een ultieme onderwaterbelevenis met de Substation, een onderzeeër die je naar de Deep Blue brengt, de diepzee rond de kust van Curacao meemaken.

  Foto: Substation Curaçao
  Foto: Substation Curaçao
  Foto: Substation Curaçao

  De Substation brengt je daarbij naar diepten die voorheen alleen door speciale marineonderzeeërs waren te bereiken. Hiermee heeft het bedrijf dat in totaal twee miljoen dollar investeerde in het project dan ook echt iets unieks opgezet.

  Behalve passagiers maken ook gerenomeerde onderzoeksinstituten zoals het Amerikaanse Smithsonian Institute inmiddels gebruik van de mogelijkheden van de Substation voor onderzoeksdoeleinden.

  Op het strand van Babor Kibra, gelegen naast het populaire Sea Aquarium, kan een ieder die het wil (en er uiteraard voor betaald) zich laten afzakken tot een uiteindelijke diepte van zo’n duizend voet, 305 meter, zonder dat zijn of haar kleren nat worden.

  Uitgebreide vragenlijst

  Overigens moet je voordat je aan boord mag wel eerst een drie pagina’s tellende vragenlijst invullen, die nauwkeurig wordt gecontroleerd. Substation Curaçao neemt geen enkel risico, de meeste vragen gaan dan ook over je gezondheid en fysieke gesteldheid.

  Als alles goed is bevonden, moet je ook nog een vrijstelling tekenen waarin staat dat Substation Curaçao op geen enkele wijze verantwoordelijk is. Als laatste onderdeel van de check-in moeten alle passagiers hun gewicht laten meten zodat de onderzeeër precies gebalanceerd het water in kan.

  Sciencefictionachtig

  Met een speciale hijskraan wordt de Substation vanuit de hangar naar het lanceerplatform gebracht, het ziet er allemaal erg spectaculair en sciencefictionachtig uit. Je waant je dat ook al snel een oceanoloog die voor een aflevering van Discovery Channel een documentaire maakt.

  Substation Curaçao is een absolute must voor vakantiegangers, die wel iets meer willen beleven dan alleen maar de bruinbakzombie uithangen op de stranden van Curaçao. (Bron: Spits/Alex Sneeboer)

 44. @Randy ok. Je kan gelijk hebben.

 45. @ van Assendelft, je verzoekt met klem de redactie van dit forum meer aandacht te schenken aan deze niet gewenst ontwikkeling. Geeft U daar geen gehoor aan dan is dit mijn laatste reactie.

  If you can’t stand the heat, get out of the fire. Dit amerikaans gezegde is duidelijk op jou van toepassing.

 46. Als ik even rond leest op deze forum bijna idereen is expert geworden.lat me teruggaan naar de tijd van David Winfield van New York Yankees met zijn proyect van het golf turf grootse van hele caribese gebied van ongeveer 80 miljoen USD toen de tijd 20 jaar geleden.
  het is niet doorgegaan weet jullie waarom al gezeik van iedereen die beter weet net als nu.de man en ze partsners ze hebben geen zien meer van het negative gedoe.en ik ook proyect van ons lief Andruw Jones die Curacao bekend gemaakt in hele USA.weet jullie nog the kid from Curacao.wat was eindresulat niets nada.zelfd reactie net als nu.de negative spiral.en wat zijn jullie bijdrag niets nada nothing,ik hoop van mij hart dat Chris niet juiiie gezeik luister en ga gewoon door in wat hij gelooft.

 47. Meneer van Assendelft, u zegt nu dat een milieu rapportage onderdeel wordt van de vergunning. Nou is het in mijn boekje zo dat een vergunning verleend wordt door een bevoegde instantie na uitgebreide informatie, waarvan een milieu rapportage (opgemaakt door een daarvoor deskundig bevonden onderzoeksbureau, dus niet door u) deel uitmaakt. Dit betekend, dat bij een eventuele vergunning aanvraag door u, een milieu rapportage onderdeel daarvan uitmaakt. En gezien u al met zo’n rapportege geschermd heeft, lijkt het mij, ter voorkoming van overloos geschrijf hierover, zinvol om uw kennis met het Curaçaoesche volk te delen. Zolang u deze informatie achterhoudt, zal er vanuit diverse disciplines hier op het eiland, plank tegengas gegeven worden. De vernietiging van Blauwbaai aanschouwen wij iedere dag en neem maar van mij aan dat er geen tweede Blauwbaai komt.
  En probeer ons niet de mond te snoeren door de redactie van Versgeperst onder druk te zetten. In de eerste plaats zullen zij niet onder je druk (bedreigingen, waar je naar ik gelezen heb niet voor terug deinst) bezwijken. In de tweede plaats zal zeker ik, jou zeer kritisch blijven volgen.

 48. Beste Chris,

  Hoeveel zou je nou verdienen aan dit hele project mocht het je gelukken ?

 49. @ van Assendelft van Wijck. Het is juist mooi dat er een open forum is. Weten wat er leeft is toch prima? Beter zo dan achter uw rug om. Probeer dat nu niet te sturen. Dit is een mooi forum waarop mensen hun beelden kunnen uitwiselen. We zijn niet alemaal gelijk en uiten ons niet allemaal op dezelfde manier, maar het moet wel kunnen! Succes met het project en dit forum heeft u misschien wat aandachtspunten gegeven?

 50. Deze makamba denkt dat wij hier geen vrijheid van meningsuiting hebben, nou ik heb het gevoel dat hij inmiddels al iets wijzer is geworden.

 51. @ Chris van Assendelft, je schermt met de minumum aanslag op het milieu volgens een milieu rapportage. Mijn vraag is waar kan ik dat nalezen. Uw antwoord is dat wordt onderdeel van de vergunning. Conclusie, er is GEEN milieu rapportage.
  Verder ben ik uitermate verbaasd dat u denkt druk op de redactie te kunnen uitoefenen om mijn soort reacties niet meer te publiceren, anders stopt u met uw reacties. Dat noem ik dan misplaatste chantage en denkt u nu werkelijk dat alle Curaçaoenaars zo bobo zijn om dit soort arrogantie niet te doorzien, man, get a life ! Wij hebben genoeg van jou types voorbij zien komen en wij ruiken jullie al op kilometers afstand. Heb je dat gesloopte monument al herbouwd ?

 52. Kan het niet worden doorgetrokken naar Mambo beach? en hoe zit het met beveiliging? Er loopt veel gespuis rond daar..

 53. Zoals ik al eerder zij, de lokale bevolking profiteert direct en indirect van dit soort mega pojecten. Op Aruba en St maarten kan je eindeloos genieten van restaurants als inwoner om een voorbeeld te noemen. Ik ken genoeg Curacaoenaars die afreizen naar St maarten ipv Miami om daar sieraden en horloges te kopen in die megamalls, omdat wij dat soort projecten stomweg niet op het eiand hebben.

  Vergeet ook niet dat dit soort megaprojecten juist het aanzicht van de eiland opknappen. De komst van de Renaissance (ook al hadden ze voor een meer eigentijdse architectuur kunnen kiezen) heeft dat hetoude dieselcentrale gebied flink doen opknappen. Er zijn meer winkels en horeca gelegenheden bijgekomen, die in eigendom zijn van de lokale bevolking. Tegerlijkertijd heeft de overheid ook meteen de rotondes en troittoirs aangepakt. Iedereen profiteert hiervan. Daarentegen zijn de initiatieven rond het rifgebied allemaal afgewezen door de verschillende regeringen. Denk maar aan Cayco of zelfs het station van Andrew Jones die daar had moeten komen. Nu ligt daar een braakliggend terrein waar de cruise toerist langs moet. Kijk maar naar de cruiseterminals op Aruba en St Maarten. Welliswaar met mafia gelden gefinancieerd en omkoping van politici, maar er staat wel wat moois.

 54. @ Randy, don’t worry Chris gaat gewoon door met wat hij altijd al gedaan heeft en dat is mensen belazeren, zijn interesse is momenteel gefocussed op die financiers van die eerste 29 miljoen.

 55. Megaprojecten die het aangezicht van een land drastisch veranderen zie ik niet zitten.It is not worth it.
  Op Aruba is alleen de strook van de vliegveld naar de hotels ontwikkeld. Als je even voorbij de ontwikkelde zone gaat waar de doorsnee Arubaan woont dan is er weinig tot geen “ontwikkeling”. In ieder geval niet zo mooi als het gebied rond de Hotels.Op St Maarten is alleen de facade aan de Frontstreet mooi. Daarachter is het minder mooi.
  Het is een mooie illusie voor de toeristen. Bij grote projecten verdienden de investeerders het grote geld. De bevolking wordt afgescheept met peanuts; keihard werken voor weinig geld. En als ze niet willen dan worden er wel Latinos geimporteerd.

 56. *vragen = varen

 57. @Chris van Assendelft van Wijck,

  Men zegt altijd waar rook is, is vuur, correct? Dat men alle reden heeft om te twijfelen aan dit project en de manier van totstandkoming is hun goed recht.

  Schotte & Co hebben een reputatie, dus natuurlijk is de eerste vraag wat zij er mee zullen verdienen. In het verleden zijn ook bouwprojecten op die manier tot standgekomen, dus waarom zal dat niet het geval zijn bij u? Ik kan overigens wel begrijpen dat u met hen in zee wilt gaan op die manier (als dat het geval is), want u wilt natuurlijk geld verdienen. In mijn ogen is het diegene die een publieke voorbeeld functie heeft die daar juist niet aan mee moet doen. Maar daarnaast heeft u ook een voorbeeld functie en zoals u merkt op dit eiland denkt men alles te weten over iedereen….

  Naast het bovenstaande zal er overal ter wereld tegenstand zijn op grote projecten, door allerlei soorten activisten. Als u ervaring heeft, dan zou u wel beter moeten weten en aantal commentaren niet persoonlijk moeten nemen, maar dat doet u wel. U zou het kunnen zien als dweilen met de kraan open. Dat er in dit geval het milieu grote schade aangebracht gaan worden is een hele legitieme opmerking, want het zal daar in het water door de bouwwerkzaamheden nooit meer hetzelfde zijn. Dat kunt u ook niet ontkennen en iets “nieuws” maken in het water is gedoemd te mislukken, want de natuur is sterker dan de wil van de mens. Maar u heeft hele andere belangen bij uw project dan (bijvoorbeeld) een milieu activist, dus een vis meer of minder zal voor uw belangen in $$$$ niets uitmaken (en die van Schotte & Co).

  Wilt u iets goeds doen, dan kunt u wellicht beginnen om contact op te nemen met CUMAFE of Baassports ivm een internationaal Thai Boks gala in Sint Maarten (12 november), maar doordat sponsoren en donateurs het laten afweten moet hij hoogstwaarschijnlijk het gala op 12 november voorbij moeten gaan. Daardoor zullen er 2 getalenteerde Curacaose vechters dit moeten missen en zal Curacao schitteren in afwezigheid.

  Wat betreft een olieramp…. mocht uw project helemaal af zijn en er komt een olieramp, denkt u dat de schade dan minder zal zijn? Nee vervolg vraag zou dan altijd zijn.. had die tanker daar wel mogen vragen… en mocht uw project een groot natuurramp zijn, dan is de vraag natuurlijk: “Had men daar wel mogen bouwen?”

  Nogmaals tegenstand zal er altijd zijn, het is aan u om transparant te zijn en met onafhankelijke onderzoeken rapporten te publiceren. Alles in samenwerking met Schotte & Co is al dubieus en ongeloofwaardig en zal allemaal in het eigenbelang zijn.

 58. Ik ken verschillende mensen die direct met dhr van Assendelft te maken hebben gehad. Zij hadden allemaal dezelfde reactie: Met die man wil ik nooit meer iets te maken hebben!
  Ik ben trouwens net als vele anderen erg benieuwd naar de studie die gedaan zou zijn naar de effecten op het milieu, waar ligt dat ter inzage?

 59. Chris gewoon doorgaan.

 60. Mijnheer van Assendelft, wij hopen van harte dat uw project doorgaat, want daar profiteert het hele eiland van.
  Het enige wat wij u vragen is uw integriteit hoog te houden wanneer u zaken moet doen met rovers als Schotte, Cooper en iedereen die er met oogkleppen op achteraan loopt. Negeer alstublieft niet het AVD rapport dat duidelijk aangeeft dat voornoemde personen corrupt zijn.

 61. Wat een uitspraken !
  Het spijt mij dat wij klaarblijkelijk zoveel mensen tegen ons plan in het harnas jagen !
  Regeren,alsmede ontwikkelen is vooruitzien en ” luisteren naar voor en tegenstanders ” maar uiteindelijk een balans trachten te vinden tussen economische voortgang en het milieu c.q de natuur.
  Ik betreur het ten zeerste dat dit forum wordt gebruikt om persoonlijke mensen aan te vallen en zelfs het verlies van hun kinderen te noemen. Ik verzoek met klem de redactie van dit forum meer aandacht te schenken aan deze niet gewenst ontwikkeling. Geeft U daar geen gehoor aan dan is dit mijn laatste reactie.
  Wat nogmaals gezegd moet worden : Curacao heeft uitstekende werkmensen.Tal van grote en minder grote projecten zijn hier neergezet voor de 80/20 regeling van kracht was , door mensen geboren en opgeleid op dit eiland. Ik ben ooit eigenaar geweest van de Amsterdamse Bouwmaatschappij en weet wat de verschillen zijn in bouw aspecten en omstandigheden. Maar ja voor een minimaal loon van 1200 per maand is men terecht niet meer te vinden.En u huis laten schilderen rondom voor de kerst tegen 500 lukt ook niet meer. Dat doen dan de illegalen wel. Het gevraagde milieu verslag zal een onderdeel zijn van de vergunning. Ambtenaren en milieu deskundigen zullen hun oordeel en advies danwel uitbrengen. Ziet U als reactie gever nou vooral maar toe op de manier hoe de uiteindelijke vergunning zal worden afgegeven ipv u op te werpen als deskundigen van dit specialistische vakgebied , wat voor 75 % bestaat uit veronderstelde gevolgen alsmede de overige 25% welles nietes discussie. Een tanker die voor de kust lek slaat,zal onmeetbaar meer schade aanbrengen.Hebben wij daar preventieve maatregelen voor genomen ???
  Nog even voor de duikers : Wat dacht U van een kunstmatig of deels verplaatste natuurlijke aangelegde onderwater fauna tbv het duikplezier. “Curacao heeft het” en natuurlijk respecteren wij de mensen die hun milieu beschermen,dat was het eerste wat ik mijn kinderen mee gaf.Maar op voorhand alles afwijzen lijkt mij tot een ongewenste kortzichtigheid leiden,alsmede een economische voortgang tegenwerken. Dan hadden wij nu nog in hunebedden geleefd.
  Altijd bereid om met een reactie te komen , verblijf ik chris van Assendelft van Wijck

 62. @Bongoman ik ben iemand die niet reager op ander mens meining.ik ben duiker van bijna 25 jaar ervaringj kan jij mij niet vertellen over onderwater.de natuur onder water regel zich zelf.ik weet niet dat je op de hoogte is toen Dutch heeft Sea Aqaurium gebouw veel slim heeft geschreeuw hij maakt alle riffen en koraal dood en het was slecht mileu.na al de jaren dit is van de beste plek om te duiken.vraag na al de duikers.ik ben iemand hele caribese gebied heeft gereisd en geduikt.met deze project gebuurt helemaal niets met de natuur onder water.trouwend waar deze project is en deel waar het minst wordt geduikt wegens de stroom.de dijken dat moet gebouwd voor deze project houdt de stroom weg.en trouwens nu op deze plek is allen rotsen.als wil wanner deze proyect klaar is ik nodig je om te gaan duiken.

 63. Het is een misverstand dat het zo goed mogelijk faciliteren van toeristen, de lokale bevolking daar geen profijt van zal hebben. Om een voorbeeld te noemen, zowel Aruba als St Maarten heeft een Apple Store en een kartbaan. Deze twee zijn alleen rendabel als een stad of land genoeg inwoners heeft. Door de enorm aantal faciliteiten op deze twee eilanden, komen er meer toeristen op af en profiteert de lokale bevolking. van. Dit soort initiatieven moeten juist toegejuicht worden. We zien al hoe levendig de stad op zaterdag avond is geworden door de komst van de Renaissance. Of dat er sprake is van een nachtleven op Jan Thiel.

  Als we steeds dit soort initiatieven blijven boycotten, dan wordt Curaçao net als Lelystad waar die niets te bieden heeft behalve een horde aan rijtjeswoningen en een winkelcentrumpje.

 64. @Bongoman
  Helemaal met je eens, wat mensen zoals Randy en Peter niet snappen is dat die plekken die zij als voorbeeld noemen (andere eilanden in de regio en Dubai) helemaal niets anders te bieden hadden behalve een strand. Zij moesten wel veel hotels en attracties bouwen om toeristen aan te trekken. Curacao heeft iets waar andere (ei)landen stinkend jaloers op zijn nl, de historische binnenstad en de natuur, vooral de onderwaternatuur.
  Als je echt GROOT denkt en long term denkt dan zorg je juist dat je dit behoudt en niet inruilt voor leegstaande betonnen torens.
  Peter zegt ook dat het tijd wordt dat we over de grens gaan kijken. Precies!, kijk alsjeblieft naar al die volgebouwde plekken en wat voor nadelen zij ondervinden en hoe slecht het daar met de onderwaternatuur gaat. ECO-toerisme is de toekomst en wij hebben als een van de weinige eilanden nog wat ECO over!
  Eduka bo mes, stop di pensa bobo!

 65. @randy het feit dat we Nederlands hier praten wil niet zeggen dat we geen yu di korsou zijn. Voor mij is eenieder die zich hier heeft gevestigd en het land wil opbouwen ipv afbreken een yu di korsou. Jij zegt hoepel op, weg met iedereen die tegen is. Hoe ga je die hotels op kiki beach dan vullen? Niet zo slim, wist je dat appart van de isla de Nederlandse toerist de grootste bijdrage levert aan de pastechies die jij eet? Zonder toeristen geen brood. Het feit dat jij nooit onder water bent geweest net zoals 99 procent van de Curacaoenaars wil niet zeggen dat de onderwaterwereld niet gigantisch belangrijk is. Als je die boel sloopt onder water dan komen de toeristen niet meer. Vele eilanden in de caribbean zouden ons onderwaterwereld willen hebben. Het is triest dat je iets moois hebt en dat je het niet ziet.

 66. @Peter Sint Maarten met zijn boulevard is een enorme aanwinst. Let wel dat hier al een strand aanwezig was. Het hekele punt is niet dat iemand geld wel investeren, maar wel dat dit niet ten koste moet gaan van de onderwaterwereld. Er zijn meerdere ontwerpen mogelijk die mooi zijn en geen schade aanbrengen aan de natuur. Bij Jan Thiel baai is een leuk strand aangelegd met dito zwembad uit zout water. Het zand kan nooit wegspoelen naar zee en er is geen schade aangericht aan de riffen. Het zelfde geldt voor het Renaissance Hotel. Het is gewoon een kwestie van beter nadenken en een betere architekt in de arm nemen.

 67. Dhr:Peter van Dongen je hebt gelijk dit is wat Curacao nodig heb mensen met goeie idee en advies.en positiv mening.als deze proyect lukt dan heb we en new South beach of het boulvard van Dubay met all de hotels en stranden.we have to think big.dit moet de nieuwe Curacao worden.

 68. @Peter van Dungen

  Je zegt het zelf al: een boulevard vol met hotels is vooral aantrekkelijk voor de cruise toerist die hier maar een paar uur verblijft en dat soort eilanden zijn er al meer dan zat. De toerist die hier een week of meer verblijft en echt geld uitgeeft wil onze (ongeschonden!) historische binnenstad zien en genieten van de mooie natuur onder en boven water.
  Het stomste wat je kan doen is die dingen verpesten door de boel voor de stad en op het rif vol te plempen met hotels en appartementen.

 69. Het wordt tijd dat men over de grens gaat kijken. Een kort vluchtje naar sint maarten zal al laten zien hoe dit soort projecten aangepakt worden. Hun hoofdstad grenst volledig aan een enorme boulevard gekoppeld aan hotels, restaurant en uitgangsgelegenheden. De cruisetoerist heeft de tijd van zijn leven, wanneer hij vanuit zijn schip even op het strand kan liggen, nadat hij/zij door de stad heeft gewandeld. Dit soort megalomane projecten maken juist dat buurlanden aruba en sint maarten floreren. Niets is daar te groot. Aruba krijgt nu ook een tram door het centrum, waar wij op Curacao alleen van kunnen dromen. Vergelijk alleen maar de vliegvelden op Aruba, Sint Maarten, Guadeloupe, Martinique, Trinidad enz, met die van Curacao. Dat alleen toont aan de zij niet dat kleinschallig denken hebben overgenomen van ons. En nu resteerd ons nog een afgewaterde ziekenhuis die niets anders is dan een standard goedkoop blokkendoos, waar de aannemer flink aan zal verdienen,

 70. Voor alle die niet geboren yu korsow is die tegen deze proyect is neem jullie bultje en hopel op laat ons eilsand voor de gene die hart heeft voor deze eiland.curacao heeft jullie niet nodig.ga weg met negatief spiraal wij red ons zonder jullie.regering laat deze kans niet voorbij gaan,min Monk had gelijk iedereen die tegen ons eiland is bonjour adios hasta nunka Doeiiiiiiii met alle handlangers,Korsow pa tur hende koe tin ne na kurason.

 71. Lucas, Smeets van Citco heeft zijn vermogen op Curacao vergaard maar verder nooit iets voor het eiland gedaan. Sterker nog, de grote kantoren van Citco (met de grote klanten en het meeste personeel) zitten inmiddels allemaal buiten Curacao. Citco Curacao is een beetje de afvalkbak van de andere kantoren, werknemers die elders niet functioneren worden hier gedumpt waar ze aan wat shit klantjes kunnen werken. Daarnaast is kantoor Curacao vooral een mogelijkjheid voor de directie om fiscaal aftrekbaar vakantie te komen vieren.

 72. Een luchtballon. En een niet zo heel erg fris figuur., Fraude, geweldsdelicten, enz, enz. Lekker type-je, dus.

 73. Er zijn verschillende keren grote investeerders geweest die met miljoenen (en soms ook miljarden)-projecten komen met grote beloftes en duizenden banen die zouden worden gecreeerd. Maar geen enkele meer bekend dan de Atlantis resort in Bahamas (en Dubai). Het Atlantis had ooit als eerste keus Curacao gehad, met een belofte van 1 miljard dollar investering en de creatie van 8000 banen. Het eiland ging er niet op in aangezien de ruimtelijke ordening niet wenste dat zo’n mega-gebouw de kustlijn zou verpesten.

  De huidige regering moet voet bij stuk houden en ook zoals haar voorgaanders oordelen dat een project zoals hierboven wordt genoemd nooit mag verrijzen. (Andere afgewezen projecten waren: Duits megaresort te Playa Jeremi, Westin aan de andere kant van Jan Thiel en naast Atlantis ook een Spaanse groep investeerders met 1 miljard euro in de spaarpot…….

 74. @Randy Groen

  Het is niet netjes om de heer C. Smeets zijn familie aan te vallen. Mischien weet u dit niet maar die dochters waar u het over heeft is er 1 van overleden. En het is u mischien ook niet duidelijk dat Citco een gigantisch bedrijf is en dat Curacao er meer aan heeft verdient dan gekost.

 75. Als van Assendelft iets moois wil doen moet hij naar Campo Alegre gaan, maar val de intelligente lieden (toch nog zo’nm 5% van de bevolking) niet lastig met dit soort luchfietserij en luchtkastelenbouwerij.

 76. Heb al bij andere artikelen de vraag aan van Assendelft gesteld, waar kunnen wij die milieu rapportage waar je het over hebt inzien, heb vooralsnog geen antwoord ontvangen en begin nu ernstig te twijfelen aan het bestaan van zo’n rapportage. De artikelen die ik nu heb gelezen voeden deze twijfel ook nog eens.

 77. Beste meneer Van Assendelft van Wijnck,
  Om de twee, drie jaar krijgen we een hele ruwe zee vanuit de zuidkant. Al het zand van de opgespoten stranden worden dan de zee ingezogen. Dit zand verstikt vervolgens ons rif wat weer zijn gevolgen heeft voor onze onder waterwereld. Nu ben ik best een voorstander van vernieuwing en verfraaing, mits het onwerp past in de omgeving. Maar ik hoop dat U wel rekening houdt met het bovenstaande. Daarbij wil ik ook opmerken dat het Plaza Hotel (op een steenworp afstand) in zeer zwaar weer verkeerd. Waarom zou Uw hotel wel goed lopen?

 78. Sakiwebu, het Hyatt is een mislukt project van het volledig van de wereld los zijnde rijkeluiszoontje Christoper Smeets (Citco), die zelfs zijn dochters die nog valser zingen dan een kraai met zijn geld heeft proberen te lanceren op MTV, wat dus volledig mislukt is – net als het Hyatt zelf.
  Ik sluit niet uit dat Schotte cs na het aanstaande faillissement van het Hyatt daar de regering wil vestigen, immers hun manier van regeren doet al denken aan stranden en dure cocktails.
  Stella van Rijn, je bikini al gekocht?

 79. @Randy

  Ik probeer nu net aan te geven dat het rif Curacao per jaar heel veel geld opbrengt. Als het er niet meer is dan kun je het wel shaken. Wat denk je dat dijken / overstromingen en geen toerisme extra gaan kosten? En als Curacao op eigen benen wil staan dan moet men eerst nog een hele inhaalslag maken. Er zijn genoeg andere vakantiebestemmingen hoor.

 80. @randy groen

  Hou jij eens op met je domheid. Waar denk je dat die toeristen (die die boterham voor de lokalen komen beleggen) o.a. voor naar Curacao komen? Juist ja, die gaan duiken. Jou domme kortzichtige manier van denken is het grote probleem hier op het eiland. Het Hyatt is trouwens nooit vol dus wie zit er eigenlijk op nog meer hotelkamers te wachten?

 81. Hou op met dat gezeur over het rif, nog geen 1% van de lokalen heeft daar ooit gedoken maar 100% van de lokalen moet wel een boterham beleggen waar dit project zeker toe kan bijdragen.

  Veel erger is dat Curacao weer massaal gelooft in weer een luchtfietser (van Assendelft). Wat hebben we eerder gehad? Ik herinner me de trein of tram naar Westpunt, het hotel met 2.000 kamers voor homofielen op Westpunt, een Schotte die beweert nooit gefraudeerd te hebben en ga zo maar door.

 82. Wat mensen niet weten hier op dit eiland is, dat als het rif als ecosysteem wegvalt, dat dat buiten het verlies van natuur ook andere gevolgen heeft:

  1. Zo’n rif asbsorbeert bijvoorbeeld ongeveer 80% van een storm die op de kant slaat. Begin dus maar met dijken bouwen.

  2. Het rif verdwijnt niet zozeer volledig, maar verandert in een grote bacterieensoep waar je beter niet in kunt zwemmen. Er zijn al verschillende plaatsen op Curacao waar dit het geval is. Als ze metingen zouden doen dan zouden die strandjes met goed fatsoen al gesloten moeten worden. Op Hawai bijvoorbeeld is dit helaas al vrij normaal. Is leuk voor de toeristen…

  Maar goed. Men kan hier amper lezen en schrijven, laat staan dat men zich geinformeerd heeft over ecosystemen.

 83. Heeft van der Valk ook niet zo’n idioot plan gehad en uiteindelijk maar naar een stukje kust, bij Mambo Beach in de buurt, is vertrokken ?

 84. Hij wil de kust met zijn flora en fauna vernietigen zoals Blauwbaai vernietigd is en ik hoop, als onze regering dan toch een cash flow probleem heeft zij hem Klein Curaçao voor 1 miljard 300 miljoen verkoopt. Maar een gewaarschuwd mens handelt in zekerheden, eerst betalen, dan meenemen.

 85. Als hij in iets moois wil investeren dan moet hij dat doen in onze onderwaterwereld en niet in een boulevard om over te lopen naar eilandjes. De bouw ervan alleen al zorgt ervoor dat ons rif vermoord wordt.
  Slechte doorstroming door al die breakwaters, die ook nog bestand moeten zijn tegen die zuidwester die we af en toe hebben. Ik noem dit economische afbraak van iets wat we al hebben en zorgt voor een goed stuk inkomen van ons eiland.
  En als meer hotelkamers nodig zijn dan zijn er nog genoeg open stukken terrein waar zonder schade dat gerealiseerd kan worden.

  Die mooie onderwaterwereld van Curacao. Daar moet maar eens rekening mee gehouden worden. Het wordt dat rondom heel Curacao een Marinepark gevormd wordt zoals op Bonaire.

  Curacao wake up!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 86. “Palminvest”

 87. Laat je niet van de kaart brengen door paar nederlanders hier die curacao en de bevolking deze ivestering misgunt . Het is een mooie plan ik kan niet wachten wanneer het start gaat….. Het zijn maar paar nlders die negatief moeten geloof me meer dan 70 procent van de curacaose bevolking staat achter deze mooi investering die wel voordelen heeft voor mijn volk

 88. Toen ik bovenstaand artikel las begon in van Assendelft te geloven. Tot hij zei ‘Curacaoenaars kunnen verdomd goed werken’, waarmij hij zijn hele epistel ontkracht.
  Ik ben langer op het eiland dan mijnheer van Assendelft, en de eerste Curacaoenaar die verdomd goed kan werken moet ik nog tegenkomen.

 89. YWN,

  Is dat de schuld van de heer van Assendelft van Wijnck of van de overheid die hem een bouwvergunning geeft?

 90. Nee, precies. Eilanden op het rif? Huh? Dat wordt echt de doodsteek voor dit eiland.

 91. De heer Van Wijck is een milieucrimineel die niet zal afschuwen om onze zeebodem zodanig aan te tasten dat het niet meer antrekkelijk zal zijn voor onze vele bezoekende duikers.

  YWN