• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het begon al in mei. Green Force en de International School Curaçao (ISC) plantten mangroven in een laboratorium om deze te laten groeien en daarna terug te plaatsen in de natuur. Gisteren kwam het project tot een einde en hebben 30 studenten de planten weer in de grond gezet.

“Volgens sommige studies heeft Curaçao al meer dan 60 procent van zijn mangroves verloren”, vertelt eigenaar van Green Force Timo Brouwer. “Hierdoor kwamen we op het idee de mangroven te laten groeien en later terug te planten. Het project was gebaseerd op mangroven herplantingsprogramma’s die plaatsvinden in Afrika. We hebben de methodes overgenomen en aangepast naar locale omstandigheden.”

Geschiedenis
De laatste vijf maanden hebben de mangroves zich met succes ontwikkeld. Buiten dit experiment heeft Green Force zelf ook mangroves geplant. Gisteren werden de planten teruggezet in de natuur bij de afsluitdijk van het Asfaltmeer. De studenten kregen daar een uitleg van Green Force over de geschiedenis van het meer, hoe het saneringsproject verloopt en wat de bedoeling is van het project.

Biodiversiteit
De mangroven zijn aan de buitenzijde van de dijk geplant om de dijk te verstevigen. Als tweede reden is voor deze plek gekozen om dit stukje natuur weer in originele staat te brengen. “De mangroves waren hier verdwenen en zorgen er nu voor dat er weer mangroven komen die zullen toedragen aan schoner water en biodiversiteit.”

6 reacties op “Leerlingen ISC planten mangroven”

 1. mooi initiatief , ik zou hier graag aan hebben meegewerkt.

  Natuurlijk doet onze minister van natuur en milieu niks aan dit soort projecten……wat een stuk onbenul.

 2. Mangroves zijn cool! Het zijn huizen en kraamkamers van veel beesten. Vogels, vissen, krabben, octopussen en ga zo maar door.
  Volgens mij gaat de visstand op Curacao achteruit door de afname van mangroves.
  Als er meer mangroven zijn kunnen we meer vissen vangen. En vis is lekker!
  Dus ga asjeblieft door met mangrove planten, kindjes!

 3. Geweldig idee. Mangroves zijn de kweekvijver voor vele vissen. Aan de overkant van barbara beach had je vroeger ook een enorm mangrove bos. Daar is helemaal niets meer van over. Gelukkig zie je nog wel veel mangrove bij St. Joris in de inham. De mens is in dit gebied gelukkig niet zo desastreus te werk gegaan.

 4. on-topic houden is dat teveel gevraagd meneer negatief !

 5. Jawel, Bomboklad, maar helaas vergeet de jeugd al snel de mang en beperken ze zich tot roven.

 6. geweldig