• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De duikgroep van de Maritieme Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is momenteel op het eiland voor de Western Partnership. Versgeperst.com nam een kijkje aan boord van marineschip Hare Majesteit de Pelikaan tijdens een expeditionaire oefening.

De oefening Western Partnership staat in het teken van het trainen van de duikers onder warme omstandigheden. Er werden duikscenario’s uitgevoerd, gericht op het opsporen en ruimen van explosieven onder water, wat de kerntaak is van de defensie duikers. In totaal namen 40 militairen deel aan deze oefening, waar zij 78 uur per week voor werken. De groep duikers zijn gespecialiseerd in veiligheid, beveiliging en werkzaamheden onderwater.

Scenio’s
Alle scenario’s die de duikers in Nederland toegepassen, worden hier onder warme omstandigheden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het opsporen van vermiste personen of neergestorte vliegtuigen, het zoeken en onschadelijik maken van  geïmproviseerde explosieven en diepduiken tot een diepte van 80 meter. Zo kunnen de duikers zichzelf trainen te werken onder warme omstandigheden.

Expeditionaire operatie
“De waterdiepte hier op Curaçao is in Nederland niet te vinden. Het klimaat en de geografische omstandigheden op dit eiland bieden dan ook een prima gelegenheid om de scenario’s te beoefenen”, aldus Will Meurer, plaatsvervangend commandant van het Maritieme EOD. “Eén van de redenen dat we hier oefenen is voor als we bijvoorbeeld een oproep krijgen om een expeditionaire operatie te doen in Libië. We zitten hier in een prima omgeving om zo’n oefening ‘à la Libië’ te kunnen uitvoeren.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5eq_aHBvHXw[/youtube]
Muziek door: Richard Leidel

3 reacties op “Duiken met de Koninklijke Marine”

  1. Militairen doen een hoop meer dan alleen maar “oorlog” voeren. Onder andere oefenen, zodat men ingeval van een calamiteit of andere ernst situatie weet wat men moet doen. Een aantal van deze situaties is in het belang van de gemeenschap. Dat wordt naar mijn mening nog te weinig ingezien door de (meeste) mensen. En inderdaad wij betalen ook gewoon belasting !!!

  2. @ Ben,
    Defensie moet oefenen (duiken in dit geval), en de pers mag even een kijkje nemen, ze zijn niet aan het duiken ter ere van de pers. Je kan nou eenmaal niet militairen thuis naast de telefoon zetten om te wachten tot ‘het’ gaat gebeuren, en tja dat oefenen kost geld, gelukkig betalen militairen ook gewoon belasting 😉

  3. Militairen verven huizen op Souax, de marine gaat duiken met de pers, what’s next? Idioot dat belastinggeld op deze wijze wordt verspild. Wat kunnen we morgen verwachten: de politie gaat pan lomito bakken in de trukki pans?