• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hoewel alles vaak om materie draait, om het ‘hebben’, gaat het bestaan en de kwaliteit van het leven meer om het ‘zijn’. Je kunt niets ‘hebben’ en toch veel ‘zijn’, maar niet andersom. Deze gedachten vormen de basis voor de expositie ‘Being’ van Ariadne Faries, die vanaf vandaag te zien is in Mon Art Gallery.

De op Curaçao geboren en getogen kunstenares Ariadne Faries, toont met haar expositie genaamd ‘Being’ haar nieuwste schilderijen en collages. De schilderijen zijn duidelijk herkenbaar als haar werk, door de typische stijl van in de natte acrylverf aangebrachte strepen, die voor reliëf zorgen. Ze heeft dit keer gebruik gemaakt van meerdere dimensies. “De ‘lege’ ruimte om het object heen is net zo belangrijk als het object zelf en misschien zelfs nog belangrijker, want die bepaalt het ‘zijn’ van het object”, aldus Faries.

Helden
Het verschil tussen ‘zijn’ en ‘hebben’ is het centrale thema van de expositie. “Velen op Curaçao denken dat als we onafhankelijkheid hebben, dat we dan automatisch onafhankelijk zullen zijn. In het leven gaat het echter net omgekeerd”, zegt de kunstenares. “Je kunt onafhankelijk zijn, zonder onafhankelijkheid te hebben. Maar je kunt geen onafhankelijkheid hebben zonder onafhankelijk te zijn.” Zij draagt haar schilderijen op aan helden als Nelson Mandela, Tula, Bob Marley en Elis Juliana, die zich daar volgens haar heel bewust van waren.

Opening
In haar nieuwste werk nodigt Faries de kijker uit om zelf te ontdekken hoe hij of zij zelf staat ten opzicht van het zijn en het hebben. “Ik suggereer, maar de kijker mag het zelf invullen. Er is geen fout antwoord. Het feit dat de kijker even stil staat en nadenkt, is al genoeg. Dat is het ‘zijn'”, aldus de kunstenares. De opening van ‘Being’ vindt vandaag om 19.00 uur plaats in Mon Art Gallery in Otrobanda en is nog te zien tot 8 november. De toegang voor de expositie is gratis.

www.versgeperst.com