• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Van Berlize naar Nicaragua en weer terug naar Curaçao. In Luna Blou reizen we deze week weer door het Caribisch gebied tijdens Het Muestra Caribe Filmfestival. Ook strandt er een vreemd beest op Curaçao en is er een voorstelling van Boskwiri te zien.

Reserveer je zaterdagavond maar voor een avond vol drama en geschiedenis. Vanaf 19.30 uur worden er drie films afgespeeld in het theater. Er wordt begonnen met een film uit Belize: Tomasa in time. Deze korte film is gebaseerd op de karakters en verhaallijnen van de succesvolle tv-serie Noh Matta Wat. De familie van Luisa is vastbesloten om in te grijpen wanneer ze erachter komen dat zij is gevangen in een zwaar gewelddadige relatie.

Zaterdag
Hierna volgt de Nicaraguaanse film Ya No Mas. Deze documentaire toont de wrede realiteit van huiselijk geweld. Het vertegenwoordigt de eerste oorzaak van sterfte en invaliditeit bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar oud en veroorzaakt meer doden dan auto ongelukken, kanker of zelfs oorlog. De Nicaraguaanse film El Valor de las Mujeres sluit de avond af. Deze film gaat over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen uit Honduras, Guatemala, El Salvador en alle Midden-Amerika plattelandsvrouwen, kregen door hun georganiseerde vechtpartijen het land in bezit. Alle films tijdens het filmfestival zijn Engels vertaald, entree is 13,50 gulden per avond.

Zondag
Ook de zondagavond is volgepland met films. Om 19.30 uur begin de Cubaanse film 20 Anos. De film gaat over een vrouw die een gelukkig verleden heeft, maar nu niet meer zo gelukkig is. 20 jaar van onverschilligheid en mishandeling daagde de liefde die zij in zich had uit. Om weer aandacht van haar man te krijgen zal ze alles proberen, zelfs het onmogelijke. Na 20 anos volgt de film Hooked waarin Penny besluit om haar relatie met Bejamin te beëindigen wanneer ze weet dat David, de vader van haar dochter, binnenkort vrij zal komen uit de gevangenis. Benjamin wordt boos en besluit de confrontatie met David en de situatie aan te gaan.

Zondag
De zondagavond wordt afgesloten door de Colombiaanse documentaire Una Casa Sola Se Vence. Deze documentaire De documentaire is een intense getuigenis van Marta Palma in 1999 in het Turbo coliseum. Marta was onderdeel van Clamores, een ontheemde vrouwen organisatie van Cacarica. De meeste vrouwen hebben hun echtgenoot en/of kinderen verloren en hebben geen fysieke of psychische conditie meer om terug te keren naar hun grondgebied. Ook is er geen garantie van veiligheid om daar nog te overleven.

Boskwiri: Ora bo ta wak den di mi, otro ta fiesta den di bo
Dit stuk beschrijft het verhaal van een dronken man die zich erg bemoeit met het leven van anderen. De hoofdrolspeler (Boskwiri)  is dagelijks te vinden bij een snèk. Hij heeft het hoogste woord en heeft commentaar op iedereen en zijn eigen leven vindt hij perfect. Zijn vrouw zal hem zeker niet verlaten en bij hem kan nooit iets misgaan. Doordat hij zich zo bezighoudt met het leven van anderen, vergeet hij wat er in zijn eigen leven gebeurt en wat hij heeft. In het stuk is er ook een speciaal optreden van Chokoi. De Papiamentstalige voorstelling is morgen om 22.00 uur te zien. Een kaartje kost 27,50 gulden.

Het testament van de hond
De Nederlandse toneelgroep Vreemd Beest speelt op donderdag 27 en vrijdag 28 oktober de succesvolle voorstelling Het Testament van de Hond. In het kader van een culturele uitwisseling met Curaçao zal Vreemd Beest deze Braziliaanse komedie op de planken brengen. Tijdens de uitwisseling wordenonder meer workshops gegeven worden en wordt er ook een speciale scholierenvoorstelling gegeven. Het verhaal gaat over een bakkersvrouw die haar stervende hond door de pastoor wil laten zegenen. Maar de pastoor is bang voor het oordeel van de bisschop. Iedereen bemoeit zich ermee en er ontstaat een intrige waar ze in soapland nog wat van kunnen leren. De komedie van de Braziliaan Ariano Suassuna werd geschreven in 1959 en is verrassend actueel. De voorstelling is de 27e en 28e om 20.00 uur te zien. Entree is 25 gulden.

www.versgeperst.com