• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nanzi de spin komt naar Curacao. Het hele weekend worden er volksmythes verteld uit Afrika en de Caribbean tijdens het Project Storytelling Kompa Nanzi’. De rest van de week blijven we in de Caribische sferen, want zondag gaat het Caribisch filmfestival van start.

Kompa Nanzi komt voor in alle culturen van het Caribisch gebied. Anansi (Nanzi) is een mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Door het vertellen van deze verhalen worden ze bewaard en traditioneel voortgezet. Op deze manier wordt nanzi’s functie als symbool van de Caribische eenheid binnen onze cultuur in leven gehouden. De officiële talen van de seminar zijn Papiaments en Engels, maar deelnemers zijn vrij om zichzelf in welke taal dan ook te uiten zo lang het begrijpelijk is.

Activiteiten
Dit weekend staat Luna Blu geheeld in het teken van de seminar ‘Project Storytelling Kompa Nanzi’. Het podium zal gebruikt worden de presentatie van onderzoek, workshops verhalen vertellen, presentaties door Kompa Nanzi masters, en films en boeken over Nanzi. Thema’s van de seminar zijn: de educatieve waarde van verhalen vertellen, oorsprong van Kompa Nanzi en de kunst van het verhalen vertellen.

Programma
Het seminar Nanzi Ta Konta gaat morgenavond van start. Om 19.30 uur openen Paul Middelijn (Suriname), Mirto Lacle (Aruba), Manchi Pieters (Curaçao) en Olga Orman(Aruba) het weekend. Zaterdag is er van 10.00 tot 12.00 uur een kinderprogramma en van 14.00 tot 17.30 uur een programma voor jongeren. Zaterdagavond is iedereen welkom voor Kontament’i Kuenta met onder anderen Elia Isenia, Viktor Bartolomeus, Enrique Muller, Laura Quast, Albert Schoobaar en Mable Chachemir. De entree voor kinderen tot 12 jaar is 2,50 gulden en voor jeugd boven de 12 jaar en volwassen 7,50. Een passe-partout kost 25 gulden.

Triunfo di un muhe
‘Tussen de verhalen door, is er dit weekend ook een voorstelling te zien. Triunfo di un Muhe’- Finchi Statia is een theaterstuk vol met muziek en zang. Dit volkstoneelstuk gaat over een vrouw die continu vernederd wordt door haar eigen man. Hij zegt bijvoorbeeld dat ze een waardeloze vrouw is. Ondanks deze vernederingen overwint zij alle obstakels in haar leven. De Papiamentstalige voorstelling is zaterdag om 21.00 uur te zien. Een kaartje kost 25 gulden.

Opening Filmfestival
Na het Europese filmfestival reizen we weer terug naar de Caribbean. Zondag wordt het Muestra Caribe Filmfestival geopend door niemand minder dan Rigoberto Lopez, een bekende filmmaker uit Cuba. De avond begint om 19.30 uur waarna de Cubaanse film Roble de Olor, geregisseerd door Lopez, om 20.00 uur te zien is. De film verteld een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Havana in de 19e eeuw, tussen een jonge Haïtiaanse slavin en een Duitse handelsman die pas net op het eiland is gearriveerd. Ondanks het verschil in cultuur en de sociale barrières die hen scheiden, worden ze toch verliefd op elkaar. Een aangrijpend, romantisch drama. De entree van de openingsavond is 7,50 gulden.

Maandagavond
Maandag gaat het Caribische filmfestival door met  El viaje mas largo. Deze film gaat over Chinese immigranten in Cuba en hun aanwezigheid als element van de internationale mix. De film is om 17.00 uur te zien. Meteen hierna is om 17.30 uur de film Marchera te zien. Marchera is een documentaire met fictie-elementen die de mythe onderzoeken rondom het leven van Luis Enrique Cerrada Molina (1956-1977), de meest populaire en wonderbaarlijke dood in de Andes bevolking. Entree voor maandagavond is 13,50 gulden.

Dinsdag en donderdag
Hoewel de ware verschrikkingen en de gevolgen van de Atlantische slavenhandel geen populaire cultuur hebben gemaakt, weten we uit vele bronnen dat de romp van een slavenschip een plaats is van terreur en dood. Het is een plaats die we niet willen bezoeken of willen blijven. Middle Passage beschrijft deze plaats en brengt je terug naar een tijd van terreur. De film is is om 19.20 uur te zien. Donderdag 11 oktober staat de film Los Hijos de Benkos op het programma. Deze documentaire is gewijd aan de Afrikaanse cultuur in Colombia. De traditionele ritmes nemen ons mee naar het verleden en de oudheid van Afrika. De film is om 20.30 uur te zien. Kaartjes voor zowel dinsdag als donderdag kosten 13,50 gulden.

Ora bo ta wak den di mi, otro ta fiesta den di bo
Dit stuk beschrijft het verhaal van een dronken man die zich erg bemoeit met het leven van anderen. De hoofdrolspeler (Boskwiri)  is dagelijks te vinden bij een snèk. Hij heeft het hoogste woord en heeft commentaar op iedereen en zijn eigen leven vindt hij perfect. Zijn vrouw zal hem zeker niet verlaten en bij hem kan nooit iets misgaan. Doordat hij zich zo bezighoudt met het leven van anderen, vergeet hij wat er in zijn eigen leven gebeurt en wat hij heeft. In het stuk is er ook een speciaal optreden van Chokoi. De Papiamentstalige voorstelling is maandag om 20.00 uur te zien. Een kaartje kost 27,50 gulden.

1 reactie op “Caribische films en verhalen”

  1. ik vindt het leuk??????????