• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Green Force meldt dat er veel terrein valt te winnen op het gebied van milieu tijdens de vele evenementen hier op het eiland. “Het verscheurt mijn hart als ik tijdens feesten bij de kleine werf in Punda zie hoeveel plastic bekers de zee in waaien”, aldus eigenaar van Green Force Timo Brouwer.

Vervuiling door rondzwerfend afval is volgens de organisatie helemaal niet nodig omdat er kliko’s aanwezig zijn. “Maar deze worden helaas te weinig gebruikt. Veel afval wordt op de grond of uit het raam van de auto gegooid. Tijdens festivals vindt ook veel afval zijn weg naar de grond in plaats van in de kliko”, aldus Brouwer.

Stap vooruit
Eén van de oplossingen is het plaatsen van recyclingbakken waarin aluminiumblikjes in gedeponeerd kunnen worden, zoals biermerk Polar op een festival heeft gedaan. “Dit is een stap vooruit, het was het eerste festival op Curaçao waar dit kon. Maar te weinig festivalgangers maakten hier gebruik van. Mensen moeten er nog aan wennen. Ik weet zeker dat over een jaar iedereen het doet, als het op alle evenementen aanwezig is”, zegt Brouwer.

Strengere regels
Door blikjes te recyclen kan men een stukje van het Amazonegebied behouden waar bauxite wordt gewonnen voor de productie van aluminium. Green Force doet dan ook een oproep aan de regering om strengere milieuregels toe te passen voor feesten en evenementen. “De regering zou meer moeten investeren in milieueducatie.” Een tip van Green Force aan alle festival- en feestgangers is dan ook; “verantwoordelijkheid begint ook bij jezelf. Deponeer je afval in de bakken die daarvoor bestemd zijn.”

3 reacties op “Troep in de bak”

 1. Green Force, de overheid moet in de vergunning afvalverplichtingen opnemen. Niet alleen op het terrein maar ok in de directe omgeving.
  Plaatsen van heel veel tonnen voor gescheiden afval.

  En personeel (studenten) aanstellen die het terrein schoonhouden. Als er al iets ligt , maakt het dan niet meer uit waar ze hun afval deponeren.
  Bij een evenement van de ANWB heb ik met genot gelopen over het terrein (MAlieveld). Nergens afval op de grond te bekennen. Veel tonnen met duidelijke borden die hoog waarneembaar zijn en veel jongens en meisjes met grijpers en vuilniszakken.

  Misschien een business onderdeel voor jou organisatie. Het verhuren van de tonnen met borden en leveren van studenten die hett terrein op orde houden. Als zo’n evenementenorgansatie dit kan uitbesteden dan grijpen ze deze kans echt aan.

 2. ach wel nee man het werkt alleen als er afvalbakken komen zoals de efteling ze heeft , je weet toch van papier hier , dank u wel maar dan ook in het papiaments en engels en spaans en uiteraard nederlands doen de volwassenen het niet dan doen de kleine kinderen het wel , kost wat maar dan heb je wat en het oogt ook wat vrolijker dan zoon stinkende kliko

 3. Het zou een heel groot verschill zijn als er MEER afvalbakken geplaatst worden. De meeste mensen nemen zich niet de moeite om “grote” afstanden te lopen en op zoek te gaan naar een afvalbak.
  Als je bij wijze van spreken overal waar je kijkt een bak ziet staan (die ook regelmatig geleegd wordt en niet pas als er gewoonweg geen afval meer bij kan) zullen mensen ook hier ook sneller gebruik van maken.