• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ook Amerika raakt in de ban van ons eiland. Susan Wilczak was zo onder indruk van de levendige kunst en de culture erfenis van Curaçao dat ze deze meenam naar het Amerikaanse plaatsje Holland. Vorige week werd daar de expositie Island Reflections geopend.

Initiatiefnemer Susan Wilczak deed onderzoek naar de lokale kunst op Curaçao reisde naar het eiland om deze met eigen ogen te zien. Samen met kunstliefhebber Marilyn Schanze, die de kunst op Curaçao bekender wil maken bij groter publiek, zorgde ze ervoor dat Island Reflections een feit werd. De titel verwijst naar de wens om gedachten en ideeën van de kunstenaars met anderen te delen.

Uniek
Wilczak noemt alles aan Curaçao uniek, inclusief het Papiaments, een van de laatste creoolse talen die wereldwijd gesproken wordt. De muziek, gedomineerd door de tambú, maar ook de architectuur, sterk beïnvloed door Nederlandse kolonisten, zijn volgens haar zeer uniek. De Curaçaose kunst is het resultaat van deze bijzondere cultuur en een geschiedenis die rijk is aan verschillende invloeden. Nederlandse invloeden, multiculturele invloeden, slavernij, politiek, religie, handel, industrie, de natuur en het leven op het eiland.

Selectie
Wilczak heeft voor de expositie tien kunstenaars geselecteerd die op Curacao wonen en werken en een breed scala aan stijlen, media, materialen en onderwerpen representeren. “Ze vertegenwoordigen krachtige en complexe visies op Curacao, waarbij ze gebruik maken van inspiratie die het eiland biedt. Ik zie een Curaçaose kunstenaar als iemand die een band heeft met het eiland omdat hij of zij er geboren is of doordat ze er als kunstenaar gevestigd zijn”, aldus Wilczak.

Kunstenaars
De kunstenaars van wie werk getoond zal worden zijn: Herman van Bergen, Carlos Blaaker, Hortence Brouwn, Ariadne Faries, Ria Houwen, Yubi Kirindongo, Midzy Longuevergne, Tony Monsanto, Ellen Spijkstra en Philippe Zanolino. Enkelen zijn geboren op Curaçao en anderen zijn afkomstig uit Nederland, Frankrijk en Suriname. Door deze achtergronden ontstaat een ruim aanbod van onderwerpen, invalshoeken en persoonlijke ideeën.

Documentaire
In aanvulling op de tentoonstelling, zal ook de première plaatsvinden van een documentaire over het idee achter de ‘Island Reflections’ expositie. Felix de Rooy interviewt de tien deelnemende kunstenaars over hun inspiratiebronnen. Volgens De Rooy worden met deze expositie interessante verbanden gelegd. Curaçao is een multicultureel eiland met een geschiedenis van kolonisatie, slavernij en immigratie uit de hele wereld. Elke groep mensen nam zijn eigen cultuur mee. Deze multiculturele achtergrond vormt de basis voor het werk dat de kunstenaars hebben gecreeërd.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien tot zaterdag 1 oktober in het Hope College De Pree Art Center in Holland, Michigan. Op vrijdag 9 september wordt de documentaire vertoond en zijn ook de deelnemende kunstenaars aanwezig vanaf 16.00 uur, gevolgd door een openingsreceptie om 17.00 uur.

www.versgeperst.com