• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over twee weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zonder meer zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Sting.

Gordon Matthew Thomas Sumner werd in 1951 geboren in het Engelse Newcastle. Opgroeien in het Verenigd Koninkrijk was niet altijd makkelijk in die tijd. De werkeloosheid was hoog en de economische depressie eiste behoorlijk zijn tol. Als op jonge leeftijd begon Gordon zijn liefde voor muziek te ontwikkelen en hij was nog maar negen jaar toen hij zijn eerste nummers maakte.

Bijnaam
De jonge Gordon begon in 1971 aan zijn studie om leraar te worden. Zijn vrije uren besteedde hij als basgitarist bij het schoolrockbandje Earthrise. De naam Sting kwam tot stand doordat Gordon vaak een zwart-geel gestreepte trui droeg. Zijn medemuzikanten vonden deze trui iets weg hebben van een bij. Sting is het Engels woord voor prikkel of stekel.

The Police
In 1977 vormde Sting samen met Andy Summers en Stewart Copeland de band The Police. Met deze formatie denderden zij wereldwijd de hitlijsten in. Met de hits Roxanne, Message in a Bottle, Don’t Stand So Close to Me en tientallen andere zette de band en zanger Sting zichzelf voor altijd op de kaart. In 1984 ging The Police uit elkaar. Sting was inmiddels al begonnen met een solo-album.

Solo
Als solo-artiest sloeg hij een totaal andere weg in en mixte verschillende jazz klanken met andere ritmes en zelfs klassieke muziek. De nummers Fragile, Englishman in New York en Shape of my Heart werden wereldwijde megahits. De muzikant bleef succesvol en werkte samen met muzikanten uit Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika. In 2006 scoorde hij samen met Sheryl Crow de hit Always On Your Side die in Amerika de top 10 inschoot.

NSJ
Vrijdag 2 september worden er oude herinneringen opgehaald en nieuwe gemaakt. Sting zal het podium in het WTC rocken, jazzen en laten schudden.

www.versgeperst.com