• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een huis zo ontworpen dat een airco niet nodig is. Dat had architect Maaike van Vliet voor ogen toen ze haar woning ontwierp. Na het doorspitten van diverse boeken over tropisch bouwen, heeft ze een houten bovenwoning met betonnen studio als onderbouw ontworpen waarbij de airco overbodig is.

De airco is buiten spel gezet dankzij de positie van het huis ten opzichte van de wind, het gebruik van shutters en een grote overkapping rondom het huis. Huizen ontwerpen speciaal gericht op het tropisch klimaat van Curaçao en daarbij rekening houden met klimaat en ecologie heeft hierdoor de interesse van Van Vliet gewekt.

Duurzaam hout
“Duurzaam hout toepassen in combinatie met beton werkt fantastisch en is een oorspronkelijke keuze voor de tropen. De warmte wordt zo buiten gehouden en dankzij het gebruik van openingen en shutters kun je de wind en daarmee de koelte in je woning prachtig sturen”, vertelt de architect. “Zo gebruik je een stuk minder energie en woon je eigenlijk half binnen, half buiten. Iets wat in een koud land natuurlijk niet mogelijk is.”

Ecologisch
“Mijn droom is om een huis of serie huizen te ontwerpen die compleet ecologisch zijn en niet meer op het net zijn aangesloten. Op Curacao is dit zeker mogelijk omdat het hier nagenoeg altijd waait en er genoeg zonuren zijn om alternatieve energie te gebruiken.” Volgens Van Vliet kan water gemakkelijk worden opgevangen en hergebruikt.  “Iets wat eigenlijk al heel vanzelfsprekend zou moeten zijn op het eiland.”

Mad Work
Sinds kort is Van Vliet gestart vanuit haar studio met Malaika Art & Design, MAD WORK. “In 2007 kwam ik terug naar het eiland, omdat ik het tropische leven erg miste. Vanaf 1995 had ik er ook een paar jaar gewoond en altijd genoten van alles wat Curaçao zo mooi maakt. Het is hier heel vrij en vriendelijk, daarnaast is de natuur van Curaçao rauw en woest en dat trekt me.”

Kunst
Van Vliet werkt dagelijks in haar atelier, waar de wind lustig doorheen waait en het altijd koel is. “Ik vind het heerlijk om in mijn atelier te schilderen en objecten te vervaardigen van verschillende materialen. Ik ben beïnvloed door veel kunstenaars en heb een grote voorliefde voor Afrikaanse kunst. Ik houd van natuurlijke materialen en gevonden objecten die ik toepas in mijn werk.” Mensen die langs willen komen om te kijken of om hun wensen te bespreken op gebied van kunst, design of architectuur kunnen altijd een vrijblijvende afspraak maken. Bekijk de website voor meer informatie.

6 reacties op “Airco buiten spel gezet”

 1. Beste Hans,
  Bedankt voor je interessante reactie.
  Ik heb het meteen opgezocht, het gebruik van thermisch beton.
  Ik heb het niet toegepast, maar ik kan me voorstellen dat het in Nederland een trend is, vanwege de mogelijkheid van het dempen van de grotere temperatuurverschillen en daarmee vermindering van verwarmings- en aircokosten.
  Hier zijn die verschillen in temperatuur niet zo groot en is de massa van beton ook al goed genoeg om warmte buiten te houden. Hoewel ik het me voor grotere gebouwen met hun gevels in de zon wel kan voorstellen.
  De betonnen muren van mijn studio beneden staan nooit in de zon, waardoor ze nooit op kunnen warmen en het beneden in de studio altijd koel is.
  Dankzij jouw reactie leer ik wel weer nieuwe dingen over betere mogelijkheden van zo optimaal mogelijk ecologisch en duurzaam bouwen!
  Heb jij zelf thermisch beton toegepast hier op Curacao? Ik zou het leuk vinden het te bekijken.
  Maaike

 2. Maaike is goed bezig. Vraagje: heb je de thermische betonmassa ook geactiveerd (door watervoerende leidingen in wanden en vloeren op te nemen)? Of is heeft de betonmassa gewoon een passieve functie? Thermisch actieve gebouwen zijn ook in Nederland helemaal de trend. Koelen zonder kosten, het kan!

 3. Beste John,

  Helemaal waar dat de landhuizen al zo gebouwd werden hier op het eiland. Het lijkt alleen of we vergeten zijn dat het kan. Zonder airco leven is niet alleen energiezuinig, maar ook nog eens veel gezonder. Om maar niet te spreken van het aanzicht van een AC aan je huis en de kosten van plaatsen en onderhoud. Het is dus inderdaad geweldig als steeds meer mensen zich hiervan weer bewust worden en gebruik maken van de natuurlijke elementen die ons eiland Curacao rijk zijn.

  Beste Klabo,

  U bent altijd van harte welkom om een afspraak te maken voor een gesprek over de mogelijkheden. Kunt u meteen het huis zien!

  Bon Weekent!
  Maaike

 4. Meer foto’s van het huis van Maaike wi look een laten bouwen

 5. Ik heb dit ook gedaan, heerlijk die frisse wind door je shutters, jammer dat DOW de weg heeft opgevuld met frees afval van het hoofdweg nu kan je om de dag je naam schrijven in het stof/poeder of de meubels en apparatuur.

 6. Is niet echt nieuw, zie de oudere huizen (landhuizen) op Curacao hadden ook geen Airco toender tijd, dit is meer een modern tintje. Wel mooi zoiets kan een voorbeeld zijn voor nieuwe woning bouwers b.v