• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Na de Franse film was het tijd voor de Nederlandse en nu maakt Luna Blou tijd voor Haïtiaanse film. Van maandag tot en met volgende week zondag kan je elke dag genieten van het wel een wee van Haïti. Dit weekend hebben zowel Luna Blou als La Tentashon ook andere voorstellingen in petto.

Ieder jaar werkt een groep jongeren tijdens Summerschool keihard aan een prachtig theaterstuk. Er wordt gezweet, geploeterd en vooral veel geleerd. Dit jaar kregen de jongeren twee weken begeleiding van Tony Hall uit Trinidad en Tobago en de Curaçaose talenten Xemio Jacobs als zangdocent, Madelon van Dijk als dansdocent en John Nagtegaal voor toneel. De première van de voorstelling van Summerschool is morgenavond om 19.30 uur bij La Tentashon. Een kaartje kost 10 gulden.

Boskwiri ‘Ora bo ta wak den di mi, otro ta fiesta den di bo’
Dit stuk beschrijft het verhaal van een dronken man die zich erg bemoeit met het leven van anderen. De hoofdrolspeler (Boskwiri)  is dagelijks te vinden bij een snèk. Hij heeft het hoogste woord en heeft commentaar op iedereen en zijn eigen leven vindt hij perfect. Zijn vrouw zal hem zeker niet verlaten en bij hem kan nooit iets misgaan. Doordat hij zich zo bezighoudt met het leven van anderen, vergeet hij wat er in zijn eigen leven gebeurt en wat hij heeft. In het stuk is er ook een speciaal optreden van Chokoi. Het Papiamentstalige stuk is zaterdag om 21.00 uur en zondag 20:00 uur te zien bij Luna Blou. Entree is 27,50 gulden.

Wanted
Het theaterstuk Wanted gaat over een klein stadje waar steeds merkwaardigere dingen gebeuren. Er worden heilige boeken uit de huizen gestolen zoals de Bijbel, de Koran en de Tenach. ‘s Nachts verdwijnen er standbeelden die overdag worden vervangen door beelden van Mickey Mouse, vlaggen worden ondersteboven gehangen en fonteinen kleuren spontaan oranje. De politie verdenkt een groep jongeren van de wandaden, maar deze jongeren zijn weggelopen van huis. De Papiamentstalige voorstelling is zondag om 19.30 uur te zien bij La Tentashon.

Haïtiaans film festival
Volgende week staat in het teken van de Haïtiaanse film. De Travelling Carribean Film Showcase besloot om een speciale editie over Haïti te maken als teken van solidariteit tegenover het land tijdens hun periode van wederopbouw. Het doel is om door middel van film het gevoel van de cultuur, historie en normen en waarden van de lokale bevolking over te brengen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het beeldmateriaal in zoveel mogelijk verschillende landen vertoond zal worden. De première van het filmfestival kost 10 gulden. Een dagkaartje (twee of drie films) kost 15 gulden en een weekkaartje (vijf dagen) kost 50 gulden.

Maandag: Haïti Trembles – Producent: Claude Mancuso
Haïti Trembles is een documentaire over de aardbeving die op 12 januari 2010 plaatsvond op Haïti. De documentaire laat zien welke enorme schade de aardbeving heeft achtergelaten. De kijker van de documentaire maakt een ‘reis’ langs veel verwoeste gebouwen en ziet veel beelden en foto’s van na de aardbeving. De documentaire is maandag om 19.45 uur te zien en duurt twaalf minuten.

Maandag: Cousines – Producent: Richard Senecal
Het leven van de jonge Jessica staat plotseling compleet op zijn kop wanneer haar vader overlijdt. Zonder hem kan zij geen rekeningen betalen en komt zij al snel op straat te staan. De enige bij wie zij terecht kan is bij haar nicht Johanna, die haar geld haalt bij meerdere mannen. Wanneer Johanna in het ziekenhuis terecht komt, staat Jessica voor een moeilijke beslissing. Gaat zij ook bezwijken voor de levensstijl van een rijke en knappe minnaar? De film is maandag om 20.00 uur te zien en duurt 106 minuten.

Dinsdag:  Master Issa – Producent: Frantz Voltaire
De klarinettist en maker van Palestine Origins, Issa El Saieh reist tijdens zijn jeugd van Haïti naar de Verenigde Staten om muziek te gaan studeren. Als hij terugkeert naar Port-au-Prince creëert hij zijn eigen band. De documentaire Master Issa heeft het voor elkaar gekregen een verhaal te vertellen over muziek met de nadruk op de muzikale uitwisselingen tussen Haïti en Cuba. In deze bands spelen sommige van de beste Cubaanse muzikanten zoals Celia Cruz, Bebo Valdés and Dámaso Pérez Prado. De film is dinsdag om 19.00 uur te zien en duurt 52 minuten.

Dinsdag: Dear Haiti – Producent: Claudio del Punta
Deze film weerspiegelt het leven van de arbeiders op de suikerrietplantages. De meeste van hen zijn Haïtiaanse immigranten die armoede en geweld ontvluchten en op zoek zijn naar een nieuw leven. Jean-Baptiste en Magdaleine zijn getrouwd en werken beide op een van deze plantages. Na het overlijden van hun baby besluiten zij om terug naar huis te keren. De film is dinsdag om 20.00 uur te zien en duurt 101 minuten.

Donderdag: Simparele – Producent: Humberto Solas
Simparele is een korte film over de geschiedenis van Haïti geïnterpreteerd door mensen uit de kunstwereld. Deze korte film laat verschillende vormen zien waarin de Haïtiaanse bevolking zich door de eeuwen heen heeft uitgedrukt. Vooral de eeuwen na de kolonisatie en na de massale invoer van Afrikaanse slaven komen naar voren. De film is een combinatie van dans, theater, poëzie, zang en religieuze rituelen. De film is donderdag om 19.00 uur te zien en duurt 32 minuten.

Donderdag: Tiga – Producent: Arnold Antonin
Documentaire over het leven en het werk van de Haïtiaanse schilder Jean-Claude ‘Tiga’ Garoute. De documentaire wordt donderdag om 19.30 uur uitgezonden en duurt 28 minuten.

Donderdag: Poto Mitan – Director: Renee Bergan/Mark Schuller
Poto Mitan beschrijft de verhalen van vijf dappere en hardwerkende Haïtiaanse vrouwen. Elke vrouw verklaart door middel van haar eigen persoonlijke verhaal de neoliberale globalisering: wat is het en hoe beïnvloedt het Haïti. De film is donderdag om 20.00 uur te zien en duurt 52 minuten.

Andere films die worden afgespeeld in het theater zijn Port au prince is mine (Deze film geeft een beeld van een belegerde stad die slachtoffer is van overbevolking, gebrek aan stedelijke infrastructuur en aantasting van het milieu), Second hand pepe (Het verhaal van een Joodse immigrant verstrengelt met het hedendaagse verhaal van tweedehands kleding die uit de VS naar Haïti stroomt) en Sarah’s dreamed life  (Documentaire over het leven van gewone mensen in relatie met de natuur. Sarah, het hoofdpersonage, verteld hoe men het geluk kan behouden in een leven van slechte omstandigheden en extreme armoede).

1 reactie op “Haïti in het theater”

  1. Van maandag tot en met volgende week zondag kan je elke dag genieten van het wel een wee van Haïti.

    Nou het zal hoofdzakelijk genieten van het “wee” zijn, alhoewel genieten ?