• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als het aan de Fundashon pa Desaroyo di Karnaval (Fudeka) ligt wordt het carnaval van 2012 compleet vernieuwd. Fudeka presenteerde gisteren de plannen voor het aankomende Karnaval. Volgens voorzitter Corine Djaoen-Genaro zijn de hoge kosten de oorzaak van de veranderingen.

De Fudeka deed gisteren tijdens een persconferentie verschillende voorstellen voor de ontwikkeling van Karnaval op Curaçao. Het doel van de organisatie is ons Karnaval, onder de naam ‘Carnaval met een visie’, op de wereldkaart te zetten.

Geen muziek
Dat wil de organisatie bereiken door het aankomende Karnaval heel anders in te richten. Gisteren werden de al eerder uitgelekte plannen bevestigd: er zal een optocht worden georganiseerd op de EEG-weg, zonder meelopende bands en dj’s. In plaats daarvan komt er een groot feest in het Rifstadion. Feestgangers kunnen via geluidsboxen langs de route meegenieten van dat feest.

Hoge kosten
De oorzaak van de veranderingen zijn de hoge kosten. “De kosten voor de carnavalsgroepen zijn enorm gestegen en vormen een gevaar voor het voortbestaan van het carnaval”, zegt voorzitter Djaoen-Genaro. Het voorstel voor het nieuwe carnaval moet de kosten drukken.

Bijdrage
Djaoen-Genaro legt uit dat vooral de deelnemende tiener- en volwassenengroepen grote moeite hebben de kosten voor bands en dj’s te betalen, omdat zij zelf geld in moeten zamelen. Alleen de kindergroepen krijgen een bijdrage van muzikantenorganisatie AMAK voor de muzikale begeleiding van de kinderoptocht.

Beslissing
Of het voorstel tot een definitief nieuw carnaval zal leiden is nog niet bekend. Op 30 september zal de uiteindelijke beslissing over het carnaval van 2012 worden genomen.

9 reacties op “‘Kosten oorzaak nieuwe Karnaval’”

 1. Money, money, money. Who should get it, who should spend it. Dit is het onderwerp van gesprek. Niet alleen met de carnavalsoptocht, maar met alles. Ik hoop in ieder geval niet dat het ten koste gaat van ons fantastische carnaval. Ik geniet ervan, elk jaar weer. Hands off people. Do not destroy our tumba!

 2. Dit onderwerp is een afledingsmanoevre van de coalitie. Als er interne problemen zijn gaan ze snel over volkszaken praten. Eerst een groot plan voor de bario’s aankondigen en vlak daarna de benzineprijzen verhogen. Nu over de carnavalsstoet praten omdat noch MFK noch MAN de stekker uit deze coalitie durft te trekken. Ze slikken alles en moeten daarmee leven. Wiels regeert en doet wat hij wil.

 3. Mi ta kere ku nos por legumai e asuntu di karanaval aki pa semper numa.E konstelashon di nos pueblo ta kambiando i nos kultura tambe.Ata un di e konsekuensianan aki.Kiko ta sigi?Nos idioma papiamentu.

 4. Volgens mij is het een geweldig idee,
  ik dag al 5 jaar niet meer naar Karnaval omdat ik het geluids niveau veel te hoog vind,
  Het is schadelijk voor het gehoor van mij zelf, en mijn kinderen.

  Echter het gemiddelde geluid is acceptabel, dus als er speakers langs de hele route worden geplaatst om de xx meter dan zal het geluid niveau netjes verdeeld zijn over de hele route en van te voren gecontrolleerd kan worden voor schadelijke hoeveelheden.

  Buiten dat kan iedereen dan overal van alle artiesten genieten!
  De artiesten zullen om beurten optreden in het station, en voor het hele publiek spelen IPV eigen groep leden + handje vol omstanders.

  Voor de artiesten moet dit een opluchting zijn, veel meer bewondering voor hun werk, ze bereiken veel meer mensen dan nu.

 5. Kunnen we dan ook meteen de drank verbannen.. al die vechtpartijen van dronken mensen

 6. Mevrouw Djaoen heeft haar doelen wel bijzonder SMART geformuleerd. Dacht het niet.
  Dus het zijn niet de kosten van haar organisatie maar die van de deelnemers.
  Het bloed vanzelf dood onze karnaval als wij er niets aan doen.

  Met de nieuwe plannen van Fudeka die bijzonder ambitieus zijn gaan we een nieuwe koers varen met als doel eeuwige roem op de wereldkaart.
  Ik heb aan de stichting gevraagd de plannen op de website te plaatsen zodat wij ook mogen meelezen.

  Op 5 juni 2007 heeft zij ook gesproken over verbeteringen. het leek mij een kopie van wat er nu wordt verteld.
  http://www.youtube.com/watch?v=TbSuqPfCPSQ
  Al meer dan 4 jaar is zij bezig met verbeterplannen. Toch niet zo SMART bezig dacht ik zo.

  Maar goed, zij heeft ervoor gezorgd dat de panden in Otrobanda gespaard zijn van een instorting. Nu de rest nog.
  Ik kijk met verlangen uit naar de verbeterplannen.

 7. Ja, het is gewoon een mode-verschijnsel, het is niet meer van deze tijd. Vaak is het het begin van het einde.

 8. Zal wel aan de vorige regering liggen!!

 9. Er is nog al wat concurrentie op de wereldkaart, als het om carnaval gaat. Dit feest is het leukste om onder elkaar te vieren, buitenstaanders werken soms verstorend. Zelf kom ik uit een plaats met grote karnavalstraditie, Bergen op Zoom. Jaarlijks een optocht op internationaal niveau. Dan zijn de gasten welkom. In de voorliggende weken zijn “buitenlanders” zoals iedereen die niet uit Bergen op Zoom komt wordt genoemd, soms erg hinderlijk.
  We hebben een muziekschool met honderden leerlingen en tijdens Vastenavond zijn er zo’n 50 dweilbandjes actief. Op de zondag voor Vastenavond is het het Dweilbandfestival, waar een vat bier is te winnen. De leden van de stichting die dit allemaal regelt krijgen als beloning op zaterdag een Boerenmaaltijd, bestaande uit boerenkoolstamp met verse worst. Plus vier consumptiebonnen. Vrijwilligers natuurlijk. Veel geld aan kostuums wordt er niet besteed, boerenkiel en vitragegordijn met een masker en klaar is kees. Maar wel allemaal samen in de binnenstad en GEEN versterkte muziek. Het werkt al prima sinds 1946.