• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het carnaval van volgend jaar zou wel eens compleet anders kunnen worden dan voorgaande jaren. Carnavalsorganisatie Fundashon pa Desaroyo di Karnaval (Fudeka) wil een andere route lopen en geen live muziek meer langs die route. In plaats daarvan vindt een concert plaats in het Rifstadion.

De Fudeka heeft haar plannen woensdag bekend gemaakt aan de carnavalsgroepen. De stoet zal niet meer door Otrobanda lopen, maar over de EEG-weg. Bovendien zal tijdens de carnavalsoptocht de muziek niet meer van meelopende dj’s en muziekgroepen komen, maar van geluidsboxen langs de weg.

Live muziek
De Asosiashon de Musiko i  Artista di Korsou (Amak) reageert bezorgd op het bericht: “de gezelligheid en live muziek in de stoet horen bij ons carnaval”, aldus Feco Gomez, voorzitter van de Amak, in een interview met Telenotisia.

Gezelligheid
Muzikanten, dj’s en carnavalsgroepen zullen binnenkort een gezamenlijk standpunt tegen de plannen innemen. De muzikanten in de carnavalsoptocht zorgen normaal gesproken voor het vermaak tijdens carnaval. “Deelnemers geven aan dat ze de live bands gezellig vinden”, aldus Gomez.

Kosten
De redenen van de veranderingen zijn de veiligheid van het publiek en de deelnemers garanderen en het verlagen van de kosten. De leden van Fudeka beslissen woensdag in een vergadering of het plan doorgaat.

11 reacties op “Heel nieuw carnaval in 2012?”

 1. Carnaval is voor de bevolking. Daar hoort ook muziek bij. En daar schort een heleboel aan. Levende muziek hoort bij carnaval, maar de dj’s op grote wagens die rondom zijn opgetuigd met minimaal 40 grote speakerboxen, daar moet tegen opgetreden worden.
  Tijdens de kindercarnaval kregen deze kinderen oordopjes in hun oren gepropt om gehoorbeschadiging te voorkomen. Belachelijk..Die wagens produceren zoveel lawaai, dat gehoorbeschadiging onomkoombaar is. Zelfs bij het SEHOS, werd geen rekening gehouden dat er zeer zieke mensen liggen. De volumeknop stond en bleef op maximum staan. Dit zijn items waar fudeko zich om moet bekommeren.
  Hopelijk dat ze dit meenemen in hun besprekingen. Dan kom ik weer naar carnaval op ons dushi Korsow.

 2. Vroeger was de carnavalsoptocht voor het volk en nu moet je minimaal 750 gulden betalen om mee te mogen lopen. Gelukkig zijn er nog grote sponsoren dat de prijs omlaag haalt voor de ydk. Te commercieel geworden! Ze moeten wel veranderen want elk jaar doen er minder groepen mee en minder mensen.

  De canavalsoptocht in Banda Bou dat is echt voor het volk en mag je gewoon gratis meelopen. Dat wordt ook een steeds groter happening!

 3. Het is altijd leuk om te weten hoe zo’n bedenksel of hersenspinsel ontstaat. Je begrijpt het dan beter. Een reden die oa. wordt opgevoerd “Kosten bespaaring” is zo afgezaag. Als je eenmaal een nieuw plan maakt en presenteert laat dan ook direct de kosten zien en de besparing daarvan.
  Ik ga ervan uit dat het plan goed is doordacht, om wat dingen te noemen bv.het wederontstaan van carnaval in Curacao, de culturele traditie enz. Een vraag die wel bij mij opkomt is waarom kennen ze dit soort problemen niet in Brabant en Limburg? Daar heeft men het voornamelijk over grote van de stoet, hygiene en veiligheid maar over dwaasheid niet………

 4. Zitten er in FUDEKO bestuur aanhangers van deze regering? Impopulaire maatregelen afkondigen en dan op laatste moment terug draaien op aandringen van 1 van de ministers, het volk blij, en vergeet daardoor de huidige problemen en vindt deze regering dan helemaal top!
  Let op dit gaat gebeuren !

 5. Kosten verlagen???? Wie betaald de bands en DJ’s op de karren dan en wie gaat de boxen langs de weg betalen (of de bewkers die op deze boxen moeten gaan passen dan)

 6. Nou nou nou dit is de laatste wat ik had verwacht van karnaval en met ons kan gebeuren . Dus di t gaan ze ook van ons weghalen. Ik wil wel eerst weten wie er allemaal in FUDEKO zit. Maar 1 ding weet ik wel als dat gebeurt kunnen wij dag zeggen tegen onze dushi Karnaval.
  Mijn mening: IK BEN ER NIET MEE EENS, begin maar te gaan kijken hoe Karnaval weer naar de richting Punda kan gaan want oen was het leuke tijden. Inplaats dat jullie zitten te rotszooien. En als er geen geld is begin maar iedereen die te veel verdient ministers enzo doktoren directeuren wat minder te laten verdienen. Of vraag de directeur van Centrale Bank ET om wat geld terug tegeven n al die annderen die voor jaren lang van ons hebben gestolen, als hun met dat gaan beginnen dan zullen we zelf overhouden voor het branden van de herodiniepop. Hahahaaaaa. En de winkeliers kunnen ook wat doen, een keertje, hun betalen toch rotszooi aan hun werknemers en laat de chinezen ook helpen met betalen. Nou dit is een paar die kunnen helpen maar er zijn nog heel veel meer mischien Campo Alegre krijgt ook elke avond geld, en al die makambas die hun geld op Curacao komen wassen die kunnen ook helpen. ZO DAT HEB IK OOK GEZEGD.

 7. Geen geld?? Ik heb de heer Schotte, Jules Eisden, Cooper en ook Caryl Monte een paar keer horen zeggen dat onder Curacao een giga olieveld ligt (dat de PAR en Nederland voor zichzelf wil houden). Laten we deze olie uit de grond halen en verkopen! en dan zijn we rijker dan al die arabieren in Arabie!

 8. Carnaval vier je op straat, tussen de huizen. Met op iedere wagen live muziek en dansende mensen eromheen. Bands moeten het een eer vinden om in de optocht te mogen optreden, gratis dus. Hart en ziel komen niet uit een luidspreke

 9. Huuu een carnaval zonder meereizende muziekorkest??? Wie verzint dit nou weer. Net als de Carnavalisten is het muziek ook voor iedereen.
  Dus alle bands en andere muziekmakende onderdelen blijven thuis. Er wordt een bandje gedraaid gedurende de gehele route.

  Als ik met mijn groepje een band kan bekostigen, dan heeft Fudeka in mijn o..en hooguit iets te vinden over het aantal dB dat ik produceer.

  Als er leden zijn die hiervoor stemmen dan hebben zij hiervoor een envelopje ontvangen. Niet met een papiertje met ja en nee erop.

  De tijd die is gestoken in het verzinnen van deze kostenbesparende actie had beter ergens anders in geïnvesteerd kunnen worden.

  Gelukkig heb ik nog de mooie tijden van Zongo meegemaakt. Met de Jump ins is de ziel van het Carnaval al in een flesje gestopt. Nu de muziek erbij doen en weg is Carnaval.

 10. Kosten moeten verlaagd worden??? Laat eerst de regering maar eens bezuinigen op hun dienstreizen!! Dan blijft er genoeg geld over om heerlijk carnaval te vieren!!!

  Ligt dit ook aan de vorige regering???

 11. al nooiti gebeuren