• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vrijwel alle theatergroepen- en makers met Antilliaanse en Surinaamse roots verzameld in een tentoonstelling van levendige foto’s. Jean Lingen legde in zijn werk als enige de geschiedenis en ontwikkeling van het culturele en diverse theaterwezen vast op foto’s. Zijn expositie reist binnenkort naar Curaçao.

Een veel gebruikte uitspraak van theaterpionier Rufus Collins is ‘It’s about the work, nothing but the work’ en deze naam draagt ook de fototentoonstelling. Fotograaf Jean Lingen werkte onder andere voor deze theaterpionier, maar ook John Leerdam, Felix de Rooi (Cosmic theater) en Henk Tjon (De Nieuw Amsterdam) hebben hun voorstellingen laten documenteren door Lingen.

Techniek
Vooral de belichtingstechniek van Lingen is bijzonder. Met zijn techniek kan hij in een foto ieder personage, ongeacht donkere of blanke huidskleur, mooi afbeelden. De fototentoonstelling is samengesteld en gemaakt door Theater Instituut Nederland in samenwerking met MC en was vorig jaar oktober te zien in het MC theater in Amsterdam.

Op Curaçao
Vandaag reist de expositie naar Aruba waar deze tot en met 20 juli te zien is in Cas di Cultura op Aruba. Twee dagen later opent de Mon Art Gallery op Curaçao de deuren voor het fotokunstwerk. Hier is de tentoonstelling tot en met 30 juli te bezichtigen.

1 reactie op “Multicultureel theater op de gevoelige plaat”

  1. Ik mis jammer genoeg THEATERGROEP BAKUBA de echte eerste multicultureel samengestelde Professionele Theatergroep in Nederland met Surinamers, Antillianen, Marokanen, Hollanders e.a. Nrd Afrikanen en Caribische mensen, gesubsidieerd door de Stad A’dam en door het Ministerie van Cultuur, Recreatie & Maatschappelijkkwerk (CRM) met 5 jaar lang honderden landelijk gespeelde Voorstellingen met Producties in grote en kleine zalen waarin voor ‘t eerst in Nederland sprake was van een”etnies gemengd publiek” die volle bak spetterende Voorstellingen bezocht als ” THE PAK FAN SHOW”, “OE’MA”, “TAMARA” , “TUSSEN MYTHE & MASKER” e.a.Producties waarin Spel, Muziek, Dans, Film & Projectietechnieken in de Vorm werden aangewend en veel Voorstellingen ook tot stand kwamen met actieve publieks participatie. Met medewerkers als Errol (Hans) Caprino (Schrijver/Acteur/Regisseur), Mnenin Houcine (Acteur/Mimespeler) Guikje Roethof (Actrice), Anita Breeveld (Actrice/Danseres) en vele anderen en met wisselende Muziek Formaties met Profs als b.v. Frankie Douglas, Glen Gaddum,Eddy Veldman, Billy Jones, Lilian Douglas van de toen nog jonge Maitai e.a. BAKUBA co-produceerde met Dave van Dijk van/voor VPRO-RADIO het Vrijdagavond impact Radio Programma BLACKSTART LINER. Van sommige gecompliceerde Theater Producties vond de premiere steevast pl;aats in het SHAFFY THEATER in A’dam of in de BLAUWE ZAAL in de Utrechtse Schouwburg. BAKUBA beschiktte over een eigen 3 etages groot Gebouw als selfsupporting “Repetitie en Try out Faciliteit” genaamd “RAINBOW’ n.l. het voormalig Kunstacademie-gebouw a/d Wittenstraat naast Zaal 100 in Amsterdam/West; alwaar ook 7 avonden per week Muziek Concerten en multi culti publieke Dansavonden werden georganiseerd om werk en inkomen te genereren voor vele en vele soorten podium kunstenaars in A’dam en b.v. Hollandse Salsa, A’damse Jazz & Soul met Sister Splitf, Tango in Nederland met Lalo & Mirtha, soms ook met Ewald Chocolaat, en ook de toen nog jonge Karel Kraajenhof, hun wortels hebben geschoten.