• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Frans van Es overleed op 6 juli op 66-jarige leeftijd. Zijn overlijden heeft vele reacties losgemaakt. Eenieder blikte terug op het veelzijdige leven van de ex-marineman en gaf aan het als een voorrecht te beschouwen Van Es te hebben mogen kennen. Van Es wordt donderdag gecremeerd.

“Frans van Es werd als ‘vredeskind’ geboren te ’s-Gravenhage op 29 mei 1945 als tweede en laatste telg in een gezin van vier personen. Hij zou volgens zijn vader en verwekker een symbool voor rust en vrede worden. Helaas, niets was minder waar. Overal waar hij zich vertoonde, wekte hij ongewild agressie op.”

Markant
Zo begint de autobiografie van Frans van Es, getiteld ‘Who the fuck is Frans van Es?’ “Enerzijds grof en vulgair, anderzijds poëtisch en emotioneel”, geeft het boek zelf antwoord. De autobiografie geeft een blik in het leven van de markante ex-marineman, die ooit voor zes jaar tekende bij de marine, maar er 34 jaar bleef.

Liefdevol
Van Es stond bekend als een rebel met een onbezonnen levensstijl, wat vaak ten koste ging van het vrouwelijke geslacht. Maar bovenal had hij een enorm gevoel voor humor en een liefdevolle omgang met anderen, waarmee hij vriendschappen maakte op plaatsen over de hele wereld.

Afscheid
Tijdens zijn carrière bij de marine werkte Van Es zich op van matroos 3e klasse naar duikmeester/demonteur, waarmee hij zich aansloot bij de Defensie Duikgroep. Later werd hij opperschipper, tot hij in 1995 met functioneel leeftijdsontslag (FLO) ging. “Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan”, zei Van Es zelf over zijn afscheid bij de marine.

Vrijwilliger
Als ex-marineman vestigde Van Es zich met zijn geliefde, Nel, op het eiland. Daar begon hij zijn leven als ‘Tattoo Frans’ en opende een tattooshop. Daarnaast was hij actief als vrijwilliger bij het dierenasiel Curaçao en als beheerder van de Militaire Begraafplaats Otrobanda.

Crematie
Van Es wordt donderdag gecremeerd. Vanaf 09.00 tot 11.00 uur is er in de aula van het crematorium Crefona gelegenheid om afscheid te nemen. De nabestaanden prefereren ter nagedachtenis van Frans een gift voor het goede doel in plaats van bloemen. Deze enveloppen kunnen geplaatst worden in de box naast zijn kist.

Besloten kring
De kist van Frans zal door zes leden van de Veteranen Vereniging Curaçao gedragen worden. Gedurende de gelegenheid zal een aantal mensen het woord voeren. Als afsluiting zal om 11.00 uur de Last Post worden geblazen. Vervolgens zal Frans in besloten kring gecremeerd worden.

17 reacties op “In memoriam Frans van Es”

 1. Beste Frans,
  Dat je niet van afscheid nemen hield wisten wij al. Toch sjokte destijds met ons mee naar Hato om ons gedag te zeggen na ons Curaçao avontuur in 1999. We hebben veel steun aan je gehad en goede herinneringen aan je. Destijds liet je mij het script lezen van je toen nog niet gepubliceerde boek. Tevens ook de trotse bezitter van de echte uitgave. Je grote liefde Nel wens ik heel veel sterkte met dit tragische verlies. een groot krijger is heengegaan.
  Martin en Ingrid Huizinga. Muizenberg.

 2. Lieve Nel
  Ik was van mijn voetstuk gerost toen ik het nieuws ontving. Ik wens je sterkte in de komende jaren en hoop dat je je zult klaren.
  Veel sterkte toegewenst.
  Kees van Linden Denemarken (collega, vriend of mede lotgenoot van de mijnendienst)

 3. Door mijn vertrek naar Indonesie, waar ik nu 18 jaar woon, is het contact met Frans verloren gegaan.
  Via –via vernam ik nu dat Frans midden in zijn bruisende leven,begin deze maand is overleden.
  Welgemeende condolaties hierbij voor Nel en familie.
  Dit is een zware dobber voor velen om hem heen
  Ons persoonlijk contact mag dan wel in een vacuum zijn gevallen,doch zijn naam dwarrelt nog wel eens rond hier op Java
  Zeer…..zeer toevallig was er van de week een uitzending op BVN over Curacao.
  Ik pakte Frans zijn boek uit het schap en zei tegen mijn Indonische kadootje, dat dit het eiland is waar Frans nu woont,de schrijver van dit boek en de patrijspoorten man(zie vervolg)
  De dag erop kreeg ik een bericht dat Frans was overleden!!!!

  In mijn 8 jaren Soembatijd als kajoe(’79-“87) waren de contacten met Frans redelijk gevuld met snuffels bier en humor.
  Bij zijn thuis zag ik toendertijd 2 mooie patrijspoorten in de muur gemetsteld.
  Jaren erna heb ik dit pracht idee van hem overgenomen
  Ik verliet de Soemba als opperhoutvester met 2 mooie patrijspoorten in mijn kielzog
  De schuit ging naar de sloop en als souvenir heb ik toen 2 patrijspoorten geleend om het idee van Frans te verwezelijken.
  Deze patrijspoorten pronken nu al menigjaar in onze huiskamermuur,precies zoals Frans dit thuis had.
  Een mooie herinnering aan hem toch? .(foto’s op aanvraag)

  Het gaat je goed Nel en veel sterkte

  Koos Duijzers-Indonesie

 4. Lieve Nel
  Helaas niet eerder in de gelegenheid om je te condoleren met het verselijke bericht van het onverwachtte overlijden van Frans wens ik je alle kracht en sterkte toe om zijn verlies te verwerken. Zal de herinneringen van mijn jaarlijkse bezoekjes aan hem (jullie) koesteren. Bon lieve meid hou je taai en pas goed op jezelf.
  Heel veel liefs, Marianne

 5. Lieve Nel, wij hoorden dit afgelopen vrijdag.
  ook wij Patricia en ik zijn hier erg van geschrokken!
  wij wensen je het allerbeste, ook van mijn moeder uiteraard.
  en natuurlijk zijn we er voor jou.
  alle sterkte en kracht.
  Ton en Patricia Bruijnen.

 6. Lieve Nel,

  Enorm geschrokken en aangeslagen door het bericht dat Frans er niet meer is…
  Onze eerste kennismaking met Frans en jou op Hato zullen we nooit meer vergeten. Frans, die midden in de aankomsthal zijn broek liet zakken, het lacoste logo van zijn onderbroek trok en deze aan Claudia gaf (toen 8 jaar), omdat zij dan ook een krokodil had. Daarna de goeie werkmomenten met de EOD, waarbij Leo altijd Frans als hoogtepunt van de werkzaamheden zag. En dan natuurlijk niet te vergeten alle gezellige momenten en toevallige ontmoetingen met Frans en jou. Jullie tegenekomen was altijd een feestje!

  Nel, heel erg veel sterkte gewenst. Wij zullen nog vaak terugdenken aan Frans en jou, nu met een lach en een traan. Wat was Frans een bijzondere man!

  Leo, Denise en Claudia Zwanenburg

 7. mooie autobiografie,
  alle nabestaanden worden gecondoleerd.
  er is een tijd van komen en een tijd van gaan.
  vaarwel

 8. Lieve Nel,
  Van een collega kreeg ik tijdens mijn vakantie een paar dagen geleden het bericht doorgestuurd dat Frans op6 juli isoverleden. wat een afgrijselijk bericht. Wij leven met je mee en zijn in gedachten bij je. Mochten we op de een of andere manier kunne helpen, laat het dan weten. Heel veel sterkte en liefs, ook namens mijn zus Jantje.
  dag
  Klazien en Fred

 9. Dag lieve “ouwe” buurman,

  Wat een schok te horen dat juist jij er niet meer bent.. Als er een keus is tussen hemel en hel, weet ik dat jij er een hel van maakt in de hemel. Doe daar dan de groeten aan mijn vader, jouw “ouwe” buurman. Een match made in heaven. Ons verblijf in Curacao, jullie gastvrijheid, met jouw onthaal zal ik nooit vergeten. De last post is een terecht eerbetoon.
  Rust zacht en als dat kan geniet dan ook van het dood zijn.
  Nel ook namens mijn moeder en broer heel veel sterkte toegewenst.

  Liefs,
  Thea de Jong (Carola en Arno)

 10. Lieve Nel,
  Geschrokken van het bericht dat wij via Marian, die ooit bij jullie op bezoek kwam namens ons, en daarna Kees heeft meegenomen naar jullie geliefde Curacao, wat hij als een erorme ervaring heeft gevonden om zijn neef Frans en natuurlijk jouw te ontmoeten.
  Wij noemen Frans een ruwe bolster met een blanke pit.
  Heel veel sterkte toegewenst,met verwerken met dit verlies.

  Hetty en Kees

 11. Lieve Nel

  wij hebben zo juist het bericht gelezen.het overlijden van Frans Nel wij wensen je heel veel
  sterkte toe met dit verlies.
  jan jeannette doornebosch

 12. Lieve Nel , wat een vreselijk bericht . Ik wens je heel veel sterkte en liefs , Tom Ostendorf .

 13. Lieve Nel,

  Wij zijn enorm geschrokken van het overlijdensbericht van Frans.
  Heel veel sterkte!!
  We zullen Frans nooit vergeten!!

  Liefs Kevin en Anouk

 14. Lieve Frans, wat was jij een goed en bijzonder mens. Voor altijd in ons hart en Curacao is nooit meer zoals het was zonder jouw.
  Lieve Nel, heel veel liefs en sterkte voor jouw.

  Sylvia Hazenberg

 15. Frans rust zacht en veel sterkte toegewenst aan de nabestaande.

 16. nogmaals veel sterkte ook namens mijn moeder tinie bakker en wat ontroerend dat frans bij ons maar ook bij zo veel mensen een ongelooflijke indruk heeft achtergelaten en ook dat hij in zijn boek neerzetten dat hij nog nooit zo fijn gevaren heeft met een collega harm bakker en waar te wereld hij ook was hem belde op zijn verjaardag frans was een fijn mens en er zal nog veel over hem gesproken worden nel ik wens u heel veel sterkte en ook voor als zijn dierbaren gr miranda bakker

 17. Lieve Nel,
  We zijn vreselijk geschrokken van het noodlottige overlijdensbericht van Frans.
  Hier schieten woorden tekort.
  We wensen je alle sterkte toe.
  Marion en Henk Tervoort.