• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

carmabi_thumbCURAÇAO – 55 Jaar geleden volgde John Piet Hummelink zijn droom en richtte een onderzoeksinstituut op.  Zijn liefde voor de eilanden leidde hem naar Curaçao en op de Piscaderabaai startte hij een marine-onderzoekstation. Het Caribbean Research & Management of Biodiversity, oftewel Carmabi, was geboren.

Carmabi is inmiddels uitgegroeid tot een gerespecteerd onderzoeksinstituut op internationaal niveau. Wetenschappers van overal ter wereld komen onderzoek doen bij het instituut. Behalve het doen van onderzoek, heeft Carmabi zich ook uitgebreid met taken als educatie en natuurbeheer van bijvoorbeeld het Christoffelpark, Shete Boka, het Kabouterbos en Daai Booi.

Koraal is hot
“In 1955, toen Carmabi werd opgericht, was het doel om zoveel mogelijk economische mogelijkheden uit de zee te halen”, vertelt PR manager Michelle Da Costa Gomez. “Dit sloeg om toen het belang van koraal bekend werd. Koraal werd hot. Toen het duiken ook nog eens makkelijker werd, kwamen er duikers van overal ter wereld naar Carmabi en werd het één van de belangrijkste stations van het Caribische gebied.”

Twee in één
In de jaren ’70 moesten er maatregelen komen om de natuur te beschermen. Toen richtte Carmabi ‘Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen’ (Stinapa) op dat later ook het educatieve deel op zich nam. In 1996 zijn de twee stichtingen Stinapa en Carmabi samengegaan. Carmabi houdt zich sinds toen bezig met wetenschappelijk onderzoek, natuurbeheer en educatie.

Groene gedachte
Carmabi organiseert verschillende activiteiten op het eiland, zoals kajaktochten, safari’s door het Christoffelpark en maanwandelingen. “De mensen die meedoen zijn zeer gevarieerd”, vervolgt Da Costa Gomez, “toeristen, lokale bevolking en onderzoekers. Het is entertainment, maar met een groene gedachte.”

www.versgeperst.com