• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Friends of the Earth International (FoEI) viert vandaag haar veertigste verjaardag. Dit netwerk is een federatie van autonome organisaties in 76 landen met meer dan 2 miljoen leden. Amigu di Tera is al twintig jaar lid van FoEI en maakt de laatste jaren deel uit van de internationale climate change activiteiten.

Een handjevol milieuorganisaties richtte in 1971 tijdens een bijeenkomst in Zweden het netwerk op dat tot het grootste op de planeet zou uitgroeien. “De laatste voorzitters van de federatie komen uit El Salvador, Maleisië en Nigeria, waardoor nogmaals de invloed van het Zuiden in de federatie onderstreept wordt”, aldus Yvette Raveneau van Amigu di Tera. “Het interessante hiervan is dat de visie op ontwikkeling en milieu niet gedicteerd wordt vanuit het Noorden.”

Autonoom
De federatie kenmerkt zich ook door grote internationale campagnes en lobbywerk. Er is alle ruimte voor de lidorganisaties om mee te doen terwijl ze zelf bepalen wat er in hun land te doen valt. Daarnaast kunnen ze ook actief samen met FoEI zusterorganisaties in hun regio actief zijn. In de regio participeert zij in Amigos de la Tierra America Latina i Caribe (ATALC). In het Caribisch Gebied zijn naast Amigu di Tera ook Haiti Survie en Friends of the Environment (Grenada) lid van de FoEI federatie.

Harmonie
FoEI heeft als doel een vreedzame en duurzame wereld waarin de samenlevingen harmonieus met de natuur omgaan. “De maatschappij moet vrij zijn van alle vormen van overheersing en uitbuiting die vandaag voortvloeien uit economische machten zoals grote multinationals, het neokolonialisme en militarisme”, vertelt Raveneau. “Dit is niet gering, maar het is niet voor te stellen hoe we ooit een duurzame samenleving kunnen opbouwen door ons enkel op één aspect te richten.” Voor meer informatie kijk op de website van FoEI.

www.versgeperst.com