• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een oude legende vertelt dat Joodse families die uit Spanje werden verbannen hun huissleutels meenamen in de hoop terug te keren. Michèle Russel-Capriles, voorzitter van het Joods Museum, vond in het huis van haar grootmoeder honderden van deze sleutels.

“Toen ik mijn grootmoeder als jong kind vroeg waarom ze zoveel oude sleutels had, vertelde zij mij een verhaal over Toledo”, legt Russel-Capriles uit. “Zij had zoveel sleutels, omdat haar familie de gewoonte had sleutels van alle huizen die zij ooit bewoond hadden te houden. Die gewoonte was dus meer dan een half millennium geleden begonnen in Spanje.”

Deurknoppen en sleuteringen
Onder leiding van Marcel van Duijneveldt, heeft Michèle drie assemblages gemaakt met de sleutels die door de jaren heen door haar familie zijn verzameld. Zij heeft deze gecombineerd met verschillende attributen die daar mee te maken hebben, zoals deurknoppen, sleutelringen, schanieren, en zelfs een stukje tegel uit een familiewoning. Het geheel is op stukken van een deur uit haar grootouders huis geassembleerd.

Tentoonstelling
De drie werken, Keys to my Heritage, worden in het kader van de Internationale Museumdag 2011 op 18 mei samen tentoongesteld in het Joods Cultureel Historisch Museum. Eén werk blijft permanent hangen in het Museum en één zal bij Landhuis Bloemhof komen te hangen. Het kleinste werk houdt de kunstenares zelf. Keys to my Heritage zal tot eind van deze maand tentoon worden gesteld.

www.versgeperst.com