• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De traditionele Koninginnedagviering van Marinekazerne Suffisant vond vrijdag plaats. Dit jaar werd tijdens de viering een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Eerste luitenant der mariniers Harry Ju ontving het Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. 

Ju kreeg de onderscheiding op grond van zijn totaliteit van verdiensten voor Defensie. Personeel van het Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied, de Kustwacht Caribisch Gebied, de Curaçaose Militie en lokaal burgerpersoneel stond aangetreden op het exercitieterrein van de marinekazerne.

Trots 
De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (C-ZMCARIB), brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, sprak de genodigden toe en verwees naar de verdiensten van Koningin Beatrix. “We mogen trots zijn op onze vorstin.” De generaal benoemde in zijn toespraak de actuele ongeregeldheden in de wereld. “We leven in een onzekere wereld.”

Geduld
Generaal Swijgman blikte in zijn toespraak terug op een veelbewogen jaar voor het Koninkrijk in aanloop tot en na de staatkundige veranderingen. “We moeten niet te snel willen veranderen, maar geduld hebben”, concludeerde de commandant. Als directeur Kustwacht uitte generaal Swijgman zijn trots. “Dit jaar vieren we het vijftienjarig jubileum van de Kustwacht. De puber is volwassen geworden en is een gerespecteerd partner in de regio.”

Bezuinigingen
Tot slot bracht de generaal de bezuinigingen van Defensie ter sprake. “De bezuinigingen raken niet onze zichtbare aanwezigheid in het Caribisch Gebied. Echter, de herstructurering heeft gevolgen voor vele duizenden collega’s en leidt tot grote onrust. Dat is ook voelbaar binnen ons Commandement.”

Eerbetoon
De ceremonie werd onder meer bijgewoond door de Gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, waarnemend Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Patricia Grollé en voormalig premier van de Nederlandse Antillen, Etienne Ys. Morgen worden op drie momenten vanaf Fort Krommelijn de traditionele saluutschoten afgevuurd als eerbetoon aan de Koningin.

www.versgeperst.com