• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Curaçao – Vrouwen uit Curaçao kunnen zich binnenkort laten controleren op borstkanker. Lizanne Bradshaw, manager van Fundashon Prevenshon is positief over het bevolkingsonderzoek. “Ieder jaar krijgen tachtig vrouwen borstkanker, dat is veel voor een klein eiland als Curaçao”.

“Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op genezing veel groter. Helaas heerst er een taboe op het onderwerp ‘kanker’. Soms lijken we wel een stel struisvogels en stoppen we onze kop in het zand. Als je er niet over praat is het er ook niet en daarom blijven vrouwen soms doorlopen met knobbeltjes terwijl het ook gewoon vals alarm kan zijn,” aldus Bradshaw.

Bereik
In samenwerking met het bevolkingsregister en wijkcentra is het streven zoveel mogelijk vrouwen te bereiken. “We gaan wijk voor wijk te werk. Sommige wijken op Curacao zoals Brievengat zijn makkelijk te bereiken omdat de straten daar goed vastgelegd zijn. In andere wijken moeten we wat meer ons best gaan doen. In samenwerking met onder andere wijkcentra proberen we iedere vrouw een oproep te overhandigen,” zegt Bradshaw.

Onderzoek
In de oproep worden vrouwen verzocht om een mamografie van hun borsten te laten maken. Bradshaw wil de angst voor het onderzoek graag wegnemen. “Het onderzoek is niet erg prettig te noemen maar heel zenuwachtig hoeven de vrouwen niet te zijn. De dames die hier werken zijn heel lief en doen alles heel professioneel. Tot nu toe hebben 1500 vrouwen het onderzoek ondergaan en die geven aan dat het erg meevalt en blij te zijn dat ze het hebben gedaan. Ze geven aan over twee jaar weer te zullen ingaan op een oproep.”

Oproep
Fundashon Prevenshon doet haar uiterste best om alle vrouwen op te roepen voor een onderzoek. Naast borstkanker wordt ook een onderzoek gedaan naar baarmoederhalskanker. Vrouwen die geen brief ontvangen of al eerder een afwijking aan een borst hebben gehad, moeten contact opnemen met de huisarts of met Fundashon Prevenshon op het telefoonnummer 462 33 80.

1 reactie op “‘Taboe op kanker moet doorbroken worden’”

  1. yep en zo bij iedereen angst voor kanker creeren. Gevolg: je krijgt het ook. En dan, kassa !!!!!!
    Ik zie dit alles als ‘one big business’.