Foto Rijksoverheid: Mark RutteCURAÇAO – Premier Mark Rutte herdenkt Nelson Mandela met groot respect. “Zuid-Afrika en de wereld verliezen een uniek mens en een groot leider”, aldus Rutte op Twitter. Het overlijden van Mandela is ‘een moment om stil van te worden en dankbaar terug te kijken’, voegt Rutte toe in een schriftelijke verklaring.

Hij noemt Mandela een ‘uniek mens met een ongekend charisma en een groot moreel gezag’.

Menselijkheid
“Mandela was een verzoener en een verbinder die met zijn mildheid en wijsheid het verschil maakte voor zijn land en de wereld inspireerde. Zelfs na 27 jaar Robbeneiland bleef hij geloven in de menselijkheid. In zijn nieuwe Zuid-Afrika was er een plek voor iedereen.”

Brief
Rutte heeft namens het kabinet in een brief aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ‘de Nederlandse gevoelens van groot respect en diep medeleven’ overgebracht aan de bevolking van Zuid-Afrika. De anti-apartheidsstrijder was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij kwakkelde al een hele tijd met zijn gezondheid. In de zomer lag hij maandenlang in het ziekenhuis, waar hij met een terugkerende longontsteking was opgenomen. Hij overleed vandaag in zijn huis in Johannesburg.

© Novum

www.versgeperst.com