• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Jeannette Cratz uit haar laatste dankwoord aan wijlen staatsman Ricardo Elhage (83).

Gedurende het afgelopen weekeinde heeft Ricardo Elhage definitief vaarwel gezegd aan politiek Curaçao, waar hij een belangrijke plaats heeft ingenomen. In de grote veranderingen op het woelige politieke platform van het eiland en de Nederlandse Antillen, staat Ricardo Elhage centraal.

Tot eind zeventig hebben de Democratische Partij (DP) en de Nationale Volkspartij de belangrijkste plaats in de politiek ingenomen. Ricardo Elhage treedt op de voorgrond als Eilandsraad, Statenlid, Gedeputeerde en Minister. Hij is echter een unieke figuur als kroonprins van de Democratische Partij geruggensteund door vooraanstaande leiders van de rode partij, die de geschiedenis ingaat als de Isa-groep.

Volgens de plannen wordt Ricardo Elhage de nieuwe leider en kandidaat-premier van de Democratische Partij. Het lukt niet. Boy Rozendal treedt op de voorgrond als de nieuwe leider van de DP, die een nieuwe opponent krijgt in de Partido Social Democraat (PSD) van Kroonprins Elhage. Het bruist van de activiteiten in de politiek waar nog geen kwart eeuw na de totstandkoming van het Statuut gesproken wordt van vernieuwing en verjonging.

Aruba laat ook van zich horen in de weer opgelaaide strijd voor een status aparte als de DP met één zetel in de Staten in 1977 de eindstrijd met de PSD aanbindt en met zeven zetels uit de bus komt. Twee jaar later treedt Boy Rozendal echter af als leider van de Democratische Partij, die uiteindelijk afbrokkelt.

Ricardo Elhage is inderdaad bekend in de sportwereld. In dhet algehele scenario van politiek Curaçao mag hij niet weggedacht worden zolang men geen afbreuk wenst te doen aan de geschiedkundige realiteit. In alle stilte heeft Ricardo Elhage eens afscheid genomen als politicus. Hij blijft echter een belangrijk en opzienbarend exponent van politiek Curaçao met een uiterst interessant verleden.

www.versgeperst.com