• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart staat stil bij corruptie en de gevolgen ervan.

Beste lezer, ik zie me genoodzaakt om nogmaals nadruk te leggen op het onderwerp van de criminaliteit, waarvan de basis ligt bij corruptie! Een vroegere student van me legt uit dat ‘corruptie en criminaliteit als witte mieren functioneren’ in een gemeenschap.

Dat corruptie en criminaliteit een hele gemeenschap in hun greep kunnen krijgen is alleen mogelijk wanneer normen en waarden plaats maken voor een grenzeloos materialisme. In het begin van de zeventiger jaren maakte Juancho Evertsz, oud-premier van de Nederlandse Antillen, de opmerking dat corruptie deel is geworden van onze gemeenschap. (Amigoe, 10 februari 1973)

Dit is nou net wat heeft plaats gevonden deze laatste decennia, met een enorme toename na 10-10-’10, toen politieke corruptie een nog nooit eerder vertoond niveau bereikte, toen een politieke partij ‘cadeautjes’ uitdeelde in de vorm van 100-guldenbiljetten of Blackberry’s om op deze wijze stemmen te ‘kopen’ van de minder bevoorrechte bewoners. Er waren veel reacties met betrekking tot deze corruptieve actie. ‘Hoe kan dit toegestaan worden?’, ‘Waar komt al het geld voor dit omkoopschandaal vandaan?’, ‘Zijn er maffiafondsen hiervoor gebruikt?’, ‘Op deze wijze wordt de democratie helemaal om zeep gebracht!’

Tegenwoordig is corruptie een normaal verschijnsel geworden, wanneer men ervan uitgaat dat iedereen een prijskaartje heeft en bereid is zijn/haar diensten te verkopen in plaatsvan zich zich te houden aan de regels van fatsoenlijk gedrag volgens de richtlijnen van degelijke werkethiek en goed fatsoen.

Het volgende is een citaat uit de bisschoppelijke brief ter gelegenheid van het feest van St. Anna: ‘Er kan geen levende democratie zijn, wanneer onze gemeenschap dit niet onderbouwt door de vorming van haar leden in de fundamentele waarden en de ontwikkeling van respect voor onze waardigheid als mens. Wanneer onderwijs faalt en onze gemeenschap wordt ontwricht, is het hek van de dam: geen vrijheid maar losbandigheid is dan het gevolg. Bijvoorbeeld ‘wanneer men zijn menselijke waardigheid verkoopt om een ideologie te steunen die het geweten koopt om stemmen te krijgen.’

Wanneer deze ontwikkeling een alledaags verschijnsel wordt, zullen wij een mislukte natie zijn, waar het materialisme overheerst en de mens wordt gereduceerd tot een object waarvan de waarde wordt bepaald door de hoeveelheid geld die nodig is om zijn medewerking te kopen! Wanneer er een tekort is aan morele waarden, zal corruptie welig kunnen tieren en van criminaliteit een levenswijze maken!

Waarde lezer, u kunt twee dingen doen: heel stil blijven, of uw stem laten horen en aan de kaak stellen wat u als corruptie ziet, zoals:
– Toestemming verlenen voor loterij verkoop dat niet bij de wet is geregeld;
– Bouwvergunning toekennen aan een bouwonderneming voor een te lage prijs, om later op te draaien voor ‘onvoorziene kosten’;
– Een gezagsdrager gaat akkoord met een verzoek tegen de belangen van het volk in, en ontvangt als beloning een luxueuze reis met alle kosten vergoed;
– Een andere gezagsdrager heeft zoveel ‘cadeautjes’ vergaard dat hij een luxueus huis kan kopen in het buitenland om daar vakantie te vieren;
– Nog een andere laat overal op Curaçao van die ‘wegkussens’ aanleggen – drie keer zo duur – om veiligheid te garanderen en meteen ook zijn eigen toegevoegde pensioen!

En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen die algemeen bekend zijn, waardoor Curaçao haar geloofwaardigheid verliest bij potentiële investeerders, wanneer corruptie een alledaags verschijnsel is geworden, en de democratie door de voordeur verdwijnt en corruptie door de keukendeur binnenkomt.

En nu is het genoeg! Laten we ons houden aan deze leuze, opdat wij morgen met trots terug kunnen blikken wanneer wij gezamenlijk erin geslaagd zijn om corruptie en criminaliteit uit te bannen!

17 reacties op “Ingezonden: corruptie tiert welig!”

 1. Ik weet niet of het de moeite waard is om hierover en issue te maken. Corruptie tiert welig.Dit en ziekelijk manier van mensen die slecht met hun macht omgaan. Meestal zijn het politici die zich schuldig maken aan dit soort praktijken. Het is niet goed te praten.Het komt overal voor zelf’s in de koninklijkehuizen tiert het welig. Ambtenaren van hoog tot laag maken zich schuldig aan dat soortpraktijken bedrijven etc etc etc.Het is gewoon en kwestie van accepteren dat het bestaat en dat het bestreden moet worden met de hardemiddelen, wanneer het ontdekt wordt. Het kan desastreuze gevolgen hebben voor een land als het niet aanpakt.

 2. ja dat is zeker een groot probleem hier jammer want de mensen die het wel beter en vooruit willen komen zo niet ver ik heb het zelf aan de hand gehad afspraken maken bij de overheid ja kan niet als ze door hebben dat wat je wilt wel een een gevaar voor hun kan zijn en dat niet alleen je wordt hopeloos onbeschoft te woord gestaan en van terug bellen ook nooit geen respons nee ook vind ik dat hier de bevolking maar is voor zichzelf op moet komen men wordt aan de teugel gehouden zo van niet doen wat ik je zeg dan verlies je baan wat een mentaliteit zeg het volk en dat zijn wij wordt een loer gedraaid met mooie belofte,s en zo en toch blijf ik en zo vele met mij vechten voor een veiligheid en vooruitgang op ons eiland .we moeten wel dit is de toekomst voor onze kinderen ? nee dacht het niet .doorvechten samen het volk wij dus

 3. @Marcos

  Mooi gesproken! Personen als Ben leven in een wererd van illusie. Als ik Ben was dan zou ik zelf dan maar verhuizen naar Disneyland ofzo. Daar komen sprookjes nog uit. De realiteit kun je pas verbeteren als je het wilt erkennen met realisme.

  Doe de groetjes aan Donald & Mickey namens dushi Korsou

 4. @Ben, driekwart van het eiland stemt juist op deze corrupte politici. en het Om weigert om deze mensen aan te pakken.. wat is dan de toekomst?

 5. Ik las pas twee mooie uitspraken (bron onbekend): “Integriteit is het juiste doen zonder dat iemand het ziet” en “integriteit is een werkwoord”.

  Daarnaast is inderdaad ‘the tone at the top” van belang, maar ontslaat anderen die niet “at the top” zitten van integer handelen.

  Hulde overigens voor de heer Hart, zijn bijdragen op Versgeperst getuigen van doorzettingsvermogen, een karaktereigenschap die van belang is bij integer handelen!

 6. Corruptie verhaast de ondergang van elk land. Aangezien corruptie zo lang sterk verschanst is gebleven, nemen sommigen dat ze gewoon deel uitmaakt van de menselijke natuur. De voor de hand liggende eerste stap in het beteugelen van corruptie, is te “erkennen” dat corruptie verwoestend en verkeerd is, daar de gewetenlozen erdoor bevoordeeld worden ten nadele van anderen. Iedereen weet en erkent dat de kosten van omkoping hoog zijn. Steekpenningen ondermijnen good governance, oftewel, een verantwoord, doorzichtig en goed bestuur, ze schaden economische efficiency en ontwikkeling, zij ontwrichten de handel en benadelen de burgers van het eiland. Steekpenningen voor het verkrijgen van zakelijke contracten op Curacao zijn echter slechts het topje van de ijsberg van corruptie. Het uitbannen van corruptie over de hele linie vereist een tweede, veel moeilijker stap: een verandering van hart, of veeleer, een verandering van vele harten. Mensen overal moeten leren omkoping en corruptie te haten. Het lijkt alsof knoeierij op Curacao steeds heftiger wordt. De strijd tegen corruptie op Curacao is een morele strijd die niet door wetgeving alleen of door “het zwaard” van wettelijke straffen gewonnen kan worden. NO SEÑOR. Het probleem is dat iedereen corruptie door de vingers zien. Het is iets normaals. Jij doet het, dus doe ik het ook. Want steekpenningen verblinden hun ogen. Een schaamteloze regering heerst en zwaait de scepter op Curacao. Hun hart is ongevoelig geworden doordat zij zich blootstellen en vooral meedoen aan corruptie. Ze zijn gewend geraakt aan fraude en corruptie, en ze zijn uiteindelijk fysiologisch ongevoelig voor geworden.

 7. Nog een toevoeging aan de lijst van Wimpiri:

  Integriteit is: het plan van Wilsoe om inlichtingen van de CID door te spelen aan de (corrupte) politie.
  Voordeel: duistere lieden kunnen zich dan vlugger uit de voeten maken.

 8. Pukkie van wie krijgen die door en door verrotte politici “die” kans die jij noemt ?

 9. Integriteit begint aan de top en daar treffen we het al niet. Asjes zelf snapt het niet. De PS ook niet.

  1. Integriteit is: snappen dat je geen kleding koopt met de creditcard van de zaak (Affaire Jasjes), OOK als er geen regel was die dat verbood.

  2. Integriteit is: geen baantje ritselen bij Selikor en de salarissen via de rechter laten terugvorderen (Affaire Jasjes, Selikor).

  3. Integriteit is: zorgen dat je familie niet verdacht kan worden van baantjessnoeperij (Affaires Tara Asjes).

  4. Integriteit is: je als Statenlid niet laten benoemen als sectordirecteur, terwijl je nooit van plan bent er te gaan zitten, maar wel het salaris vangt (Affaire Asjes-Daal).

  5. Integriteit is: gevolg geven aan rechterlijke uitspraken (Diverse Affaires, diverse ministers).

  6. Integriteit is: je minister van Justitie niet laten ingrijpen in rechtszaken (Affaire PS minister Wilsoe ten bate van Dos Santos).

  7. Integriteit is: Niet sjoemelen met je CV (Affaire Marvelyne Wiels, Asjes)

  8. Integriteit is: Als Statenlid openbaarheid geven aan het volk over al je inkomstenbronnen, dubbel als ambtenaar, dubbel als ISLA employee etc, om alle belangenverstrengeling te voorkomen.

  Als onze grootste regeringspartij en zijn leider het niet snapt, wat verwachten we dan?
  Nog wat krantenknipsels om het niet te vergeten..

  15 okt 2010….Lobby Casino-eigenaren ontsprongen destijds echter al de dans. .Na een onrustige periode besloten de casino’s uiteindelijk alleen akkoord te gaan met de ‘cash out fee’. Achteraf bleek echter dat deze heffing regelmatig niet werd ingevorderd. Ook de nieuwe regering blijkt nu al geen energie te willen verspillen aan de strijd met de casino-eigenaren. Voorzitter van de Staten Ivar Asjes (Pueblo Soberano) heeft opgeroepen om het wangedrag van de casino’s te gedogen.

  04 dec 2011…Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) heeft sinds kort een nieuwe secretaris. Hazel dos Santos, zoon van zakenman en PS-commissaris bij diverse overheids-nv’s Amparo dos Santos is de nieuwe secretaris van Asjes. Amparo dos Santos is de broer van de zakenman en loterijbaas Robbie dos Santos, naar wie op dit moment een onderzoek door de lokale autoriteiten plaatsvindt in verband met mogelijke fraude, witwassen van geld en belastingontduiking.

  Zijn er nog mensen met schone handen? (die in de politiek willen?)
  Waarom liet Wiels destijds Asjes geen Minister President worden van het “taken kabinet”.
  Waarom ging dat wel toen Wiels vermoord was?

 10. @Ben:

  Wake up and smell the coffee.
  Corruptie heerst overal ter wereld en ik leg me daar idd bij neer. Heb niet zo veel vertrouwen in de mens, maar dat wilt niet zeggen dat ik er niet tussen kan leven…

 11. Het zat al in onze genen toen onze voorouders gevangen werden genomen door hun broeders en verkocht werden voor een paar lapjes stof toen bestonden er namelijk nog geen blackberry’s.

 12. @Marcos: wat een cynisme en daar wil en kan ik niet in geloven. Ik denk dat de heer Hart volkomen gelijk heeft in zijn betoog. Met jouw cynische blik kun je maar een ding doen en dat is dit eiland verlaten. Je legt je immers neer bij de ‘feiten’. Als je niet gelooft in de mogelijkheid dat we ons leven kunnen beteren op dit eiland moet je op een plek gaan wonen, hier ver vandaan, in de rimboe waar niemand, behalve een doorgeschoten aap je stoort.

 13. niks nieuws onder de zon, in de jaren 80 hadden ze allemaal Finca’s in Costa Rica, de enige echte manier is inzage van ale middelen die een startende policitus heeft bij zijn begin en bij vertrekt en de daarop volgende 4 jaar
  Vermogens controle, kan natuurlijk nooit zo zijn als iemand 8 ton schuld heeft binnen een paar jaar miljoenen heeft

 14. Goed dat aandacht wordt gevraagd voor dit onderwerp. Moedig om dit in het huidige politieke klimaat aan de orde te durven stellen. Het aan de kaak stellen van misstandenop Curacao, is een weg zonder eind, zolang de politiek machthebbers de kans krijgen hun plannen door te drukken, met behulp van Staten , waarin slechts een paar ” onkreukbaren” zitting hebben. Het roepen in de woestijn leidt dus niet direct tot resultaat, maar het is goed dat iemand de gevolgen van corruptie onder de aandacht brengt.

 15. Er zijn maar 2 manieren om corruptie uit te bannen:

  1. Het komt van de top oftewel een integere regering, maar dat kunnen we hier wel vergeten.

  2. Het wordt van buitenaf opgelegd en ook dat kunnen we wel vergeten.

  Ergo, we blijven gewoon met de corruptie zitten.

 16. Tja wat is de oplossing? Ik schat dat 60% van de Staten en 40% van het kabinet corrupt is. (G.S,C.C.,I.A.( telt dubbel!) en ga zo maar door dS,vD,advocaten(delen van het O.M?)politie etc etc.. Je kunt ze wel wegsaneren maar dan staat de volgende lichting klaar om de zakken te vullen.En de bevolking denkt: wat zij kunnen, kunnen wij ook. Spiraal naar beneden dus.
  ( je hoort de Staten noch het kabinet iets zeggen over de grote belastingachterstand die bekende personen hebben. Dat is toch tekenend voor de ons kent ons mentaliteit).

 17. ” Laten we ons houden aan deze leuze, opdat wij morgen met trots terug kunnen blikken wanneer wij gezamenlijk erin geslaagd zijn om corruptie en criminaliteit uit te bannen! ”

  Gaat je niet lukken, het zit in de aard van het beesje.