• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Voor Natasha Read is het nieuwe schooljaar begonnen. Tijd om voor modernisering te pleiten.

Het nieuwe schooljaar is begonnen en jawel hoor, het onderwijs systeem steunt en kreunt in alle voegen weer. Minder heisa met de boeken, maar sowieso weer heisa. Leerlingen hebben amper die ouderwetse dingen binnen of ze moeten al een toets afleggen. Niet om hun beginsituatie te staven, maar om de eerste meetellende onvoldoende van het jaar binnen te mogen slepen. Knap dat verschillende docenten hun frustraties elk jaar met dezelfde afgeknaagde methoden af weten te reageren. Ligt niet perse aan hen. Zou ik waarschijnlijk ook doen als ik voor zo’n ondankbaar en hopeloos systeem zou werken.

Naar de docent wordt immers al jaren niet meer geluisterd (waar dient de Sitek ook eigenlijk voor? Slepen die nog steeds geld binnen door het van het salaris van docenten af te trekken of doen ze dat nu anders?). Naar leerlingen en ouders nog minder (die moeten vooral de mond houden). En naar moderne studies, inzichten en logica al helemaal niet (hou de bevolking alsjeblieft dom, is beter voor het huidige systeem).

Heel de wereld maakt een sprong naar de toekomst. Meer en meer computers, laptops en tablets worden het onderwijs ingeduwd. Alles richt zich op de volgende generatie. Hoe meer technologie de werkvloer betreedt, hoe beter. Minder tijd besteden aan papierwerk en meer aan feitelijk doen. Enig idee hoeveel dat in de kosten bespaart? Alleen al de gedachte aan minder houtkap voor die achterhaalde schoolboeken maakt me euforisch. MBO’s in Nederland maken al de stap om met clouddiensten te gaan werken. Dit houdt in dat het lesmateriaal voortaan online beschikbaar is en gemakkelijk te delen op computer, tablet en zelfs smartphones. Waarom kunnen wij niet die stap maken?

Ik hoor de objecties al vanuit de hoge zetels in het onderwijs systeem.
“Het lesmateriaal moet digitaal zijn.”
Is het allang al, schat. Dat boek die je in de handen vasthoudt; is dat met de hand geschreven? Nee. Het is eerst digitaal opgemaakt en dan geprint. ”
Ja, maar het is niet geschikt voor de digitale media.”
Oh ja, dan ken ik zo een paar docenten die het dolgraag voor je omtoveren in een geschikt digitaal formaat.
“Ja, maar dan moeten de leerlingen tablets hebben en
dat kan je niet van iedereen verwachten.”
Heb je de laatste tijd goed opgelet? Meer dan 60 procent van de kids lopen al met zo’n ding rond. Al is het maar om op te scheppen dat papa en mama het kunnen kopen om de buren af te troeven.
“En de rest?”
Kunnen verschillende instanties te hulp schieten door de tablets in termijnen af te laten lossen. Dan gaat papa maar een keertje minder naar de buitenechtelijke vrouw en de snek. En, kan mama een keertje minder naar de nagelsalon en het feest om haar byside op te zoeken. Oma kan een keertje minder in het casino gaan hangen en peettante laat die tattoo een andere keer afmaken op haar linkerborst. Zij die het echt niet kunnen opbrengen kunnen op donaties rekenen van goedwillende banken en entrepeneurs. Op kerken en politici hoef je immers nooit te rekenen.

Nogmaals, waarom kunnen wij niet de stap naar digitaal maken? Kunnen we éénmaal in plaats van “ja, maar” niet beter “ja, en” zeggen? Er staan meer dan genoeg mensen paraat om het idee te verwezenlijken. Het enige wat ze in de weg staat zijn die verrekte hoge zetels in het onderwijssysteem. Die willen natuurlijk graag op die oude manke voet verdergaan en nieuwe ideeën blijven dwarsbomen, maar dan mag ik ijlen dat de klif niet lang meer op zich laat wachten.

4 reacties op “Ingezonden: Onderwijs – waar blijft die klif nou?”

 1. Kwaliteit van het onderwijs hier is te vergelijken met derde wereld landen. Het gaat allemaal allen nog maar harder achteruit. Nu nederlands en engels minder belangrijk is dan die rare straattaal waar je niets mee bereikt, en de jeugd geen toekomst zal bieden om zich verder te ontwikkelen. Of zou het gewoon allemaal opzet zijn van de overheid om de mensen bewust dom te houden, zodat het graaien en snaaien onopgemerkt blijft. Curaçao zou gewoon ergens in Afrika kunnen liggen,daar gaat het altyd zo.

 2. Digitaal is een 1 en een 0. En het onderwijs op Curacao is een grote ronde 0.

  Geef elke arme ouder een budget voor een jaar onderwijs bij een school naar eigen keuze en laat de scholen vrij in curriculum en laat ze met elkaar concurreren. De ouders mogen hun geld zelf besteden bij de school van hun keuze. Rijke ouders een tax cut voor hetzelfde doel.

  Kwaliteit van het onderwijs zal zienderogen vooruit gaan.

 3. Basismateriaal inzetten om de leerling te begeleiden naar de eigen unieke leerstrategie. Dat is een stevig fundament.
  Ook in Nederland zie ik veel, heel veel, overbodig en peperduur lesmateriaal.
  Basismateriaal zoals het alfabet, honderdveld, de tafels deel ik met plezier op onze site. Gewoon uitprinten en laten memoriseren van de basiskennis.
  De leerlingen willen het liefst leren door zelf te ervaren. De docenten trouwens ook.
  Ik heb geen mening over digitaal aanbieden maar het is wel iets van deze tijd….

 4. Natasha, even een vraagje!!
  Wanneer wordt jij minister van onderwijs? Je ideeen zijn, zoals jezelf zegt niet nieuw maar zeker nodig op Curacao waar men, en dan heb ik het uiteraard over die “stoffige, ouderwetse” bestuurders, bijna alle vernieuwende ideeen tegenhoudt.
  Chappeau meid, wanneer steds meer mensen jouw ideeen gaan waarderen zal er misschien ooit verbetering komen.