• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart doet een beroep op zijn lezers om de negatieve spiraal van het eiland te breken. Stukje bij beetje.

In mijn artikel van de vorige week heb ik het volgende geschreven: “Het is de groep die geen enkele vorm van opvoeding heeft genoten, die totaal geen notie heeft van normen en waarden, die het slachtoffer is geworden van een agressieve en disfunctionerende opvoeding, die niet productief is, en die misbruik maakt van de sociale wetgeving, die het weinige dat men ontvangt van de onderstand (werkloosheidsuitkering) verspilt aan haarverzorging en dergelijke, om daarna te komen klagen dat de gemeenschap hen niet helpt! Het is deze groep die de criminelen voortbrengt die onze gemeenschap terroriseren en onze economie naar de bliksem helpt”. Het is ook een feit dat deze groep het slachtoffer en het gevolg is van een niveau van corruptie in sommige politieke en commerciële machtstructuren, die onze economische ontwikkeling helemaal in hun macht hebben. De reacties die ik heb ontvangen tonen aan dat ook dit een pijnlijke waarheid is.

Dit is de mening van een Nederlandse investeerder: “Het vertrouwen in Curaçao is er nog steeds bij mij, maar ik moet wel zeggen dat de politici en overheid van Curaçao niet goed bezig zijn. Het Curaçaohuis in Den Haag is een no-go area geworden, de Gevolgmachtigde Minister wordt in Nederland niet meer serieus genomen en de Curaçaose regering doet weinig voor de jeugd. Nederlandse kranten staan vol met criminaliteit op Curaçao et cetera. Vanuit Nederland is de publieke opinie aan het kantelen: steeds meer Nederlanders hebben een negatieve associatie bij Curaçao. Diverse zakenrelaties vragen mij of Curaçao richting een bananenrepubliek gaat. Dit alles staat in schril contrast met 2009. Toen stond Curaçao er goed voor, 10-10-’10, enorme mogelijkheden, veel positivisme, prachtige vooruitzichten… Curaçao zit helaas al vier jaar in een neergaande lijn, en ik vraag me af: is het einde al in zicht?”

Laten we er niet om heen draaien. Zolang we er niet in slagen criminaliteit onder controle te krijgen en geen begin maken met verplichte nascholing van alle werkloze jongeren zonder een fatsoenlijke opleiding, zal het ons niet lukken investeerders aan te trekken, noch lokaal, noch internationaal! Houd er rekening mee dat investering absoluut noodzakelijk is om banen te creëren om deze jongeren een vooruitzicht te bieden. Met andere woorden, we zijn in een vicieuze cirkel beland die we moeten doorbreken om de economie nieuw leven in te blazen, om werk te scheppen, om deze jongeren betere toekomstperspectieven te bieden dan het criminele circuit – dat nu klaarblijkelijk hun enige alternatief lijkt te zijn. Bovendien moeten we onze uiterste best doen om de corruptie, die ons in een wurgreep heeft, uit te roeien.

Laten we ophouden ons te keren tot de overheid alsof zij de almachtige God zijn. Dat zijn ze niet en zij kunnen ook niet functioneren zonder onze steun! Wij moeten de realiteit zelf onder ogen zien, ons losrukken van die lethargische houding, onze onvrede uitschreeuwen en synergie zoeken in de actiegroepen in de wijken om zelf met oplossingen te komen. En dat kunnen we ook, want in het verleden hebben de wijkgroepen in Otrobanda samen veel bereikt.

Beste lezer, ik doe geen beroep op het onmogelijke. Ik vraag u eenvoudigweg te proberen onze krachten te bundelen om onze gemeenschap te redden.
En de overheid verzoek ik om druk uit te oefenen op Nederland om de noodzakelijke leningen goed te keuren en ons te helpen met expertise waar wij gebrek aan hebben. Curaçao heeft inderdaad een enorm potentieel, hetgeen internationaal ook wordt bevestigd. Maar het ligt aan ons zelf om dit potentieel waar te maken!

4 reacties op “Ingezonden: Actie om Curaçao te redden is prioriteit”

 1. Helemaal eens Jopi. Mooi neergezet, goed dat je ook potentiele ondernemers aan het woord laat.

  Ik kan ook een aantal mensen noemen die besloten hebben de situatie op C. af te wachten. Tot zolang zitten we met onverkoopbarte huizen, al jaren, mensen die massal het eiland verlaten hebben en nog steeds maandelijks vertrekken.
  Niemand wil een gezellig avondje uit gaan en het risico lopen dat er een overval plaatsvindt. Tot 2x toe is ons dat aan de Caracasbaaiweg overkomen.

  Dat de ciminaliteit enorm omhoog is gegaan sinds Schotte en zijn club het Forti betraden is buiten alle twijfel. Dat juist dit sort tuig, ander word heb ik er niet vopor nu nog steeds in de Staten zitten is meer dan schandalig. Dat geeft alleen al aan dat het systeem niet deugt.
  Dat statenleden die verdacht worden nog steeds kunnen blijven zitten is al te schandalig voor woorden.

  De aanpak van Justitie nu is laat, eigenlijk te laat, want sinds Schotte zich had verschansts in de Forti en er 2 andere regeringen kwamen is niets opgepikt.

  Al met al, om niet moedeloos ervan te worden zijn er mensen die het Land verlaten. Ook ik, ondernemer, ben sinds een paar maanden ook vertrokken na 8jr Curacao. Met pijn in het hart, datwel, maar je moet kiezen, voor jezelf en je gezin.

 2. Kennelijk heeft men op het eiland geen idee wat de negatieve impact is in Nederland, van de Zwarte Pieten discussie, die door uw werkschuwe en zwaar gesubsidieerde landgenoot Gairo tot hoogtepunt van zijn carriere is gemaakt. Dat is een schande !
  Het klagen over slavernij mag onderhand wel eens tot verwerking leiden in plaats van hierin te blijven wentelen en daarmee een kinderfeest te verzieken. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn een mythe in Nederland. Maar ook op Curacao beleven veel kinderen van allerlei oorsprong veel plezier aan het Sinterklaasfeest. Laat dat zo.

 3. Tussen de jaren 1981 en 1995 heb ik zelf initiatief genomen om de wijkkinderen die leerproblemen had om te ondersteunen als Huiswerkbegeleider .
  Ik begon altijd met de werkwijzer van een docent en als ik merkt dat de kind kan de leerstof niet onder controller hebt
  Dan overstap ik met de werkwijzer van een vader die een leerstof aan een kind moet uitleggen en vandaar begon de kind de leerstof te begrepen .
  Zo , met mijn strategie als Huiswerkbegeleider ( zonder training en zonder Diploma )
  Nu hadden die meeste kinderen een goede banen in de maatschappij : BV . In labaratiurum , Ziekenhuizen , Belastingdienst en Banken .
  En al mijn werken als Huiswerkbegeleider was voor zonder interesse ( Gratis ) en dat is HELPEN !!

 4. Leer het kind HOE te leren. Dat is de basis. Begeleidt ze naar hun eigen handige leerstrategie.
  Op Curacao heb ik op Abel Tasmancollege alle docenten en ondersteunend personeel (incl. de directie) laten ervaren HOE dat werkt. En ook alle leerlingen zijn nu bewust van hun eigen bedachte manier van leren. Ook losten ze eigen belemmeringen en blokkades op.
  In november kom ik terug om meer mensen (HBO professionals) op te leiden en te trainen zodat iedere leerling daar profijt van zal hebben.