• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart is ervan overtuigd dat de huidige situatie op Curaçao verbeterd kan worden als we samenwerken tegen criminaliteit.

Ver van Curaçao vandaan volg ik de laatste ontwikkelingen zo goed mogelijk. Ik was behoorlijk aangedaan toen ik las over het voorval op Hato, en ik moet helaas toegeven dat wat ik in 2004-’05 in mijn roman ‘Election Dance’ (Verkiezingsdans) voorspelde, nu werkelijkheid is geworden.

Desondanks ben ik ervan overtuigd dat moeilijke tijden kansen scheppen, want wanneer een volk op een zodanige wijze wordt geraakt dat de mensen wanhopig om hulp roepen, is de oplossing nabij in de vorm van een of meerdere personen die in staat zijn het volk te motiveren en aan te moedigen om gezamenlijk het probleem aan te pakken en tot een oplossing te komen. De geschiedenis heeft dit aangetoond!

Wat ik heb begrepen is het volgende:
1. De regering, in de figuur van minister Navarro, had al een plan – ‘Ta Basta Awor’ (‘Nu Is het Genoeg’) – hoe de golf van misdaad aan te pakken, gebaseerd op wetten die moesten worden gemaakt en aangenomen door het parlement om de acties een legale basis te geven;
2. Op maandag legde hij uit welke stappen hij heeft genomen en welke nu al uitgevoerd worden;
3. Ook is het bekend wie en welke bendes betrokken waren bij de moordaanslag bij Hato;
4. Wat ik nog niet heb vernomen is hoe Nederland ons gaat helpen de georganiseerde misdaad op te lossen, omdat Nederland de belangrijkste ‘klant’ is van de handel in verdovende middelen met alle gevolgen daarvan voor onze gemeenschap;
5. Wat ik nog niet heb vernomen is hoe de overheid prioriteit gaat geven aan verplichte vorming voor jonge werkloze schoolverlaters, noch hoe men de verwaarloosde gezinnen en wijken gaat helpen.

Het is aan ons, het volk van Curaçao, om onze steun te geven aan de maatregelen die de overheid heeft genomen. Dit zal zeker wat vervelende gevolgen hebben voor de mate van vrijheid waar wij aan gewend zijn. We moeten meer controle accepteren, hetgeen het volk al een tijd om heeft gevraagd: meer politie, meer controle in het verkeer, meer huiszoekingen, enzovoort. Dit alles is erop gericht onze gemeenschap te verlossen van deze criminelen die ons gevangen houden in ons eigen huis en in onze wijken. Daarom is onze medewerking essentieel zodat de overheid erin slaagt in hun aanpak de misdaad te bestrijden.

Het is goed om kritisch te zijn, want een volk dat onderdanig is en haar mening niet geeft, is een volk zonder ruggengraat, dat onderworpen zal blijven aan het soort crimineel geweld dat wij de afgelopen jaren hebben ervaren. Wanneer wij onze goede naam terug hebben verdiend als een land waar orde en discipline heerst – wat wij kwijt zijn geraakt na 10-10-’10 – zullen we weer investeerders kunnen aantrekken. Pas wanneer wij onze krachten bundelen, onze buren en wijken bijstaan, de overheid helpen en onze burgerplichten aanvaarden, en resoluut opportunistische politici – met een ‘zweem’ van misdadig handelen in hun verleden – afwijzen, zullen wij als volk kunnen overleven.

Ja, Curaçao, heeft wel degelijk een toekomst! Want we hebben een enorm potentieel aan menselijk kapitaal, aan geografische ligging, aan infrastructuur en kapitaal en aan onze relatie met Nederland. Wat bij Hato is voorgevallen moet dienen als een ‘wake-up call’ om ons uit onze lethargie wakker te schudden opdat wij actie ondernemen om onze toekomst veilig te stellen! Laten we ons potentieel omzetten in welvaart voor ons allen. Wij hebben wel degelijk een toekomst, mijn vriend. Let’s go for it!

5 reacties op “Ingezonden: Heeft Curaçao nog een toekomst?”

 1. @Joseph..” ik moet helaas toegeven dat wat ik in 2004-’05 in mijn roman ‘Election Dance’ (Verkiezingsdans) voorspelde, nu werkelijkheid is geworden.”

  Hoe ging het verder in het boek?

 2. helaas denk ik dat dino gelijk heeft.
  de politici en corruptici van de afgelopen 40 jaar hebben bewezen dat ze het niet kunnen.
  en helaas gaat dit de komende 40 jaar niet veranderen.
  ik zie zelfs niet een beetje verbetering met 40 jaar geleden…. eerder een verslechtering….
  De armoede is groter, de scholing is slechter, de jongeren hebben totaal geen kansenor het papiaments talig onderwijs, de criminalitiet viert hoogtijdagen, de maffia heeft de regering in een wurg greep…
  dus denk maar niet dat er op korte termijn een verbetering zal komen.

  heel triest, maar de waarheid…

 3. nos NO mes por joseph! echt NIET!

 4. Curaçao heeft alleen toekomst als het weer geheel bij nederland hoort. Nederlands bestuur en geen locals want die kunnen het niet.

 5. Ach ja, weer zo’n slap verhaal zonder de kern te raken! En dan deze zinsnede Want we hebben een enorm potentieel aan menselijk kapitaal”, laat mij niet lachen zeg, je bedoelt toch niet dat (overgrote) werkschuwe deel van onze bevolking??