• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart staat stil bij de georganiseerde misdaad. Heeft de werkelijkheid de fictie achterhaald?

In The Economist van 26 april heb ik een artikel gelezen over hoe de criminele organisatie ‘Ndrangheta’ in Italië is gegroeid en zich heeft verspreid in praktisch alle geledingen van de Italiaanse gemeenschap. Vanuit de handel in drugs met hun Mexicaanse en Colombiaanse bondgenoten, heeft ‘Ndrangheta’ zich verder ontwikkeld in witwaspraktijken en in allerlei soorten industrieën en financiële instellingen van het land. Daarnaast hebben ze zich ook verspreid in de politieke wereld: een enorme geheime macht met een onzichtbare organisatie van ‘fatsoenlijke en gerespecteerde’ families.

In mijn eerste roman, ‘Election Dance’, die ik tien jaar geleden heb geschreven, beschrijf ik een misdadiger – ‘The Voice’ – die het hele criminele, commerciële en politieke etablissement op Curaçao onder de duim probeert te krijgen. Hij heeft een groot deel van de commercie en vakbondswezen onder controle en heeft een politieke partij opgericht met invloed in veel overheidsdiensten. ’The Voice’ wil de verkoop van verdovende middelen centraliseren; hij doet aan witwassen en is de eigenaar van verschillende zaken, onder andere een deel van de haven, twee kranten, een radiostation en hij heeft verschillende handlangers bij de politie, de douane en in de politiek.

Toen ik deze roman schreef vroeg ik me af hoe Curaçao kon functioneren als een belangrijke doorvoerhaven voor verdovende middelen en wapens. De enige verklaring is dat er een manier moet zijn om drugs en wapens langs de controle aan de grens het land binnen te smokkelen: de haven en luchthaven en met boten het spul ’s nachts aan land brengen. Ik heb een held en zijn vrienden geschapen die deze misdadige organisatie bestrijden. Er zijn beschrijvingen hoe drugs binnengesmokkeld worden, hoe de politie verkeerd wordt ingelicht, hoe sommige corrupte politici precies doen wat hen door ‘The Voice’ wordt opgedragen.

Wat mij alarmeerde was de opmerking van mijn uitgever in Nederland, die me wees op de toevalligheid tussen mijn roman en de moord op Helmin Wiels. Verscheidene mensen die mijn boek hebben gelezen hebben mij gevraagd hoe ik aan de informatie kwam wat betreft de huidige situatie op Curaçao en wat ik beschreef tien jaar geleden! Dit was echt een schok voor me, omdat mijn roman echt pure fantasie was. Is ons land in de greep van georganiseerde misdaad? Heeft de maffia zich in ons land gevestigd? Ik stel alleen maar vragen. Ik weet niets! Maar ik zie wel verschillende indicaties!

Goed georganiseerde overvallen nemen toe. Er zijn meer wapens dan ooit op Curaçao. De handel in verdovende middelen boert goed en er vinden executies plaats om de verkoopplekken veilig te stellen. Gevallen van corruptie zijn vaak in het nieuws, in alle geledingen, ook in de politiek, onder het politie apparaat, in de bouw, en er zijn verschillende gevallen van geld witwasserij. Is Curaçao in de greep van de maffia? Net zoals ‘Ndrangheta’ Italië in haar greep heeft? Aan u om hierover verder te denken!

8 reacties op “Ingezonden: Curaçaose maffia naar voorbeeld Ndrangheta?”

 1. Uit dat stuk van Mr Hart begrijp ik, dat na het artikel in The Economist en indicatie van zijn uitgever en in combinatie met zijn eigen waarnemeningen/ constateringen van de huidige taferelen op Curacao, hij het verdomd veel vindt lijken op zijn fantasie van 10 jaar geleden.
  Daarbij stelt hij vragen in de vorm van “food for thought” met een hint van waarschuwing en vrees dat zijn fantasie misschien wel werkelijkheid is geworden.
  Je kan het als kritiek opvatten of als denk materiaal.
  Vaak krijg je dan van die typische reacties op dit soort stukken of andere kritische stukken. Bepaalde mensen nemen meteen defensieve houding, omdat ze zich in hun ogen als “Yu di Korsou” aangevallen zijn. Wat je krijg dan is altijd contra argumenten en vergelijkingsmateriaal, om van het aangekaarte punt een non-issue te maken. Vaak gaat dit gepaard met persoonlijke aanvallen en “character assasination”. In dit geval gelukkig niet. De boodschap die ik dan uit deze reacties haal, is dat er niets aan de hand is, vooral als de genoemde issues/ problemen, elders net zo gewoon/ erg of erger zijn. Dus zolang andere landen (ongeacht formaat, want we vergelijken ons met hele continenten af en toe, waar het effect minder voelbaar is) dezelfde problemen of erger hebben, zijn wij goed bezig. Dan moet men niets te zeggen hebben over Korsou (hoe klein het eiland is en des te intenser de problemen voelbaar zijn).
  Ik vraag me dan: Zijn deze mensen pro chaos? Zijn ze zelf onderdeel van de problemen? Is dit de steeds terugkerende blinde trots? Willen deze mensen het eiland echt vooruit zien gaan? Zo ja, hoe dan?
  Als je een echte “Yu di Korsou” ben die trots is op jouw eiland en mensen, moet je dan niet problemen aankaarten en oplossen? Moet je dan niet kritisch blijven en meedenken aan oplossingen/ veranderingen? Hoe denkt men vooruit te kunnen gaan als je steeds defensief wordt bij elke piep? Hoe heeft de mens op deze aarde anders zoveel kunnen bereiken, als die niet steeds kritisch en analytisch had gebleven ten opzichte van de status quo? Kritisch en vooruit denkend.
  De mensen die dit wel doen op Korsou, worden meteen een halt toe geroepen. Je bent dan tegen Korsou, de Yu di Korsou en ben zelf nep Yu di Korsou. Nogmaals in dit geval niet zo’n reactie gezien, maar is vaak wel zo in andere reacties.
  Tussen al dit jij beweert, ik beweer, blijf het eiland dezelfde kant op gaan. Je mag zelf vinden of dat goed of slecht is. Ieder zijn eigen mening. Maar vooruit gaat het zeker niet en dat weten we allemaal.

 2. Met alle respect voor sr.J.Hart, maar ik vind dat hij te hard van stapel loopt. Heeft J.Hart enig bewijs voor al hetgeen hij beweert? Nee, die bewijzen heeft sr.Hart absoluut niet en dat bevestigt hij gelukkig ook. Hij weet het niet, het zijn vragen, schrijft hij. Ik daarentegen vind het knap overdreven. Dit schrijvende wil ik niet beweren dat er geen misdaad op Korsoú bestaat, integendeel.

  Sr.Hart vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Curaçao kon functioneren als ‘belangrijke’ doorvoerhaven voor drugs en wapens. Nou, ik weet niet of de haven van Korsoú inderdaad zo ontzettend belangrijk is als doorvoerhaven. In onze regio zijn er verschillende havensteden die als doorvoerhaven voor wapens en drugs fungeren, ik durf zelfs te beweren dat er in onze regio havens bestaan die veel belangrijker zijn als doorvoerhaven voor drugs en wapens dan de Curacaouse haven. Als je al aan Cartagena denkt, aan Barranquilia, Buenaventura, in Venezuela aan Puerto Cabello, La Guaira e.a. havens in de regio, dan valt volgens mij de haven van Curaçao in het niet.

  Kortom, ik weet niet in welke zeehavens er NIET gesmokkeld wordt, naar mijn weten is er in de meeste havens die deze de wereld rijk is sprake van drugs, drank, sigaretten en wapensmokkel. Dan zal ik maar niet teveel uitwijden over de grote Europese havens, met name de Rotterdamse haven en Antwerpen. Rotterdam die bekend staat als zeer belangrijke doorvoerhaven van zeer grote drugstransporten uit ZuidAmerika, Azïe etc. én ook illegale wapentransporten bestemd voor zogenoemde vrijheidsbewegingen, oorlogvoerende landen en terroristische regimes. De Curaçaose haven is er niks bij vergeleken. Zo af en toe doet men in de haven van Rotterdam een grote vangst, maar daar blijft het bij, want het gaat allemaal gewoon door. Ik durf zelfs te stellen dat er nu op dit moment een aantal containers gevuld met duizenden kilos coke en wellicht wapens in de haven te Rotterdam zitten te wachten om door de eigenaars geleegd te worden.

  Enfin, sr. Hart moest er ff over nadenken hoe het mogelijk was dat de Curaçaose haven kon functioneren als belangrijke doorvoerhaven voor verdovende middelen en wapens. Hij kwam naar eigen zeggen tot de conclusie dat het omzeilen van grenscontroles, boten , luchthaven etc de enige verklaring moet zijn om het verboden spul het land in te smokkelen.

  Maar volgens mij hoeft daar niet eens over nagedacht te worden, want het is zo logisch als wat!
  Het geldt trouwens niet alleen voor Curaçao, maar letterlijk voor alle landen waar er smokkelwaar aan land gebracht wordt. De grenscontroles moeten omzeild worden, anders lukt het niet. Havenmeesters, havenarbeiders, douane ambteren, al die gasten moeten omgekocht worden om smokkelwaar door te laten. Zeer logisch dus.

  Sr.Hart betoogt verder dat goed georganiseerde overvallen toenemen, dat er meer wapens dan ooit op het eiland rouleren, corruptiegevallen steeds vaker in het nieuws komen etc etc. Nou, ik ben het gedeeltelijk eens met hem, er zijn inderdaad meer wapens dan ooit op het eiland. Maar zo geweldig goed georganiseerde overvallen zijn er maar weinig, Bovendien sta ik er niet van te kijken omdat ook Curaçaouse boeven in de vaart der boeven mee delen. De meeste overvallen op Curaçao zijn trouwens laffe ongeorganiseerde overvalletjes op toko’s en onze Curaçaose oudjes, gepleegd door radeloze jeugdigen die geen cent te makken hebben. Wat verwacht men dan van een door voormalige Antilliaanse regeringen en nu al 4 jaren door Curaçaouse regeringen verwaarloosde achtergehouden jeugd die nauwelijks van goede scholing heeft genoten? Om maar te zwijgen over de 40% jeugdwerkloosheid op het eiland..

  Men móét wel gestoord zijn om te verwachten dat een verwaarloosde, bewust achterlijk gehouden jeugd zich als normale mensen gaat gedragen. Deze jonge criminelen zijn door haat verblind, verzengende haat tegen de Curaçaose samenleving die ze al minstens 30 jaar en langer verwaarloost heeft. Daarom is ook 90 % van de misdrijven tegen eigen volk gericht, ik kijk er niet vreemd van op. Want dit is de oogst van wat er de laatste 30 jaar gezaaid is! Degenen die aangepakt moeten worden zijn onze politici, hard aangepakt als het aan mij ligt! Het ambtenarenkorps moet gezuiverd worden, en dan bedoel ik letterlijk gezuiverd! Het salaris van de politici en hoge ambtenaren moet naar mijn zin gehalveerd worden!

  Trouwens sr.Hart, over corruptie gesproken. Er is zoals u zelf best ook weet ALTIJD corruptie geweest onder Curaçaose politici en zakenlui. Mét goedvinden van de vroegere Nederlandse regeringen, dus laten we a.u.b. niet doen alsof corruptie een fenomeen is die zich pas de laatste jaren voordoet! Sterker, eenieder die bekend is met de geschiedenis van Curaçao is als het goed is op de hoogte dat Curaçao altijd al als smokkeleiland is gebruikt door de Nederlanders, zeker onze haven..het is echt geen geheim hoor, is in elke goede geschiedenisgeschrift over Curaçao en de onderhorige eilanden te lezen, al eind 18e eeuw/19e eeuw hekelde men de corruptie in de koloniale politiecorpsen die het eiland rijk was.
  Nou, zo kan ik nog bladen vol schrijven, maar veel zin heeft dat niet.

  Mijn hoop is dat de heer Jopi Hart niet dezelfde charlataneske weg inslaat zoals bijv. ene Hollander genaamd John Baselmans, die behalve dat hij een zelfbenoemde maffiajager is, volgens eigen zeggen ook opgejaagd is door de CIA, KGB en de Mossad en tegenwoordig ook al tot medium en reikileraar is getransformeerd en bovendien ook nog astrale reizen naar zon, maan en naburige planeten maakt. 😆

  Ja hoor, ik houd mijn hart vast, omdat ik Jopie Hart hoog inschat.

 3. Joseph, op je één na laatste vraag luidt het antwoord: JA!

  En zojuist werd de Jan Noorduinweg afgezet, iedereen moest aan de kant, zodat op een welhaast theatrale wijze zeer hooggeplaatst bezoek zijn weg kon vervolgen. Ik las iets van El Consolidar en vond het potsierlijk om te zien. Eenmaal op internet aanbeland kan ik (nog) niets terugvinden van dit dictatoriale bezoek. Waar komen ze vandaan en vooral wat kwamen ze doen?

 4. @Baselmans

  in uw geschriften werkt u ook veel met initialen zonder man en paard te noemen. dus blijft het
  voor eerzame burgers die niet van de hoed en de rand weten nog steeds vaag: wie, wat,hoe?

 5. Dat Curacao in greep van de mafia (welke?) is, geloof ik niet. Dat de interesse voor het hele Caribische gebied er is, staat zonder meer vast. Hun spullen vervoeren ze over die zeeroute. US Coast Guard, Min Justice en Defensie pompen miljarden in de monitoring van het gebied, met schepen, dedicated sattsurveillance o.a. vanuit Southern Command in Florida.
  Nog vóór de Caribbean Basin Initiative was die interesse er al, en niet alleen omdat het een strategic belly is voor de US. Real and present danger en dus is de hele intelligence community geinteresseerd. (running interference)
  Alle lekkernijen waar de Cosa Nostra zo van houdt zijn aanwezig: een uitgewassen bancaire infrastructuur die creatief meedenkt, zwakke tot totaal gefaalde overheden, corruptie, toerisme… dus witwas-mogelijkheden (hotellerie/casinos).
  Mijn beroepsdeformatie speelt mij ook geregeld parten : als ik weer Korsou ben en ik zie een douanebeambte in een dure SUV of met een groot huis, frons ik mijn wenkbrauwen : all them goodies on a public paycheck ?
  Misschien niet meteen de N’drangheta (vanwege de haast incestueze familiestructuur), maar andere filialen van de georganiseerde misdaad hebben wel degelijk “werkrelaties” met de midden- en zuidamerikaanse organisaties. Verschillende GOA en DEA-survey reports hebben dat al aangetoond.
  Het was niet fijn, natuurlijk, dat de club Schotte-Cooper nog maar 2 jaar op het pluche zat… te kort om echt een hechte band te scheppen, but no matter : mensen vergeten en de mobsters hebben de tijd.,

 6. Geachte , Joseph Hart

  Op een land der blinden ,is een oog de koning .
  Als u dacht dat u de enig oog is dan bent u verkeer ,want het zijn meer ogen .
  Als u wil een verandering zien dan moet u stoppen met uw kritieken .
  Want als ervaringen ,als u wil verandering realiseren dan moet u met Aanpak doen en niet met kritieken .
  Als u wil weten of horen over een voorbeeld van mijn informeert voor de Aanpak van 1989 bij Buurcentrum Seru – Fortuna

 7. Als de maffiosi en de politici de kleinste kans zien, zullen ze altijd ‘n verbond sluiten. Schurken aller landen, verenigt u! Als je maar genoeg stomme kiezers krijgt.

 8. De ware toedracht achter de maffia werd beschreven jaren geleden in het boek “Curacao Maffia Eiland”. daarna volgde nog diverse boeken over vele gevallen over deze maffia en wie er achter zitten. “De missende link” en “achter gesloten deuren”. Toen was de cirkel rond en alle spelers zijn besproken in de 2 boeken van elk 540 pagina’s “De matrix van het systeem”.

  jammer dat weinig mensen het geheel zien en heeft heer Hart een tipje hier beschreven maar er is dus meer.