• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker blijft lachen op deze klip, maar niet over Aqualectra. Het bedrijf weigert volgens het Antilliaans Dagblad aanvragen voor zonnepanelen.

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik las dat Aqualectra de nieuwe aanvragen om zonnepanelen te plaatsen niet goed zal keuren omdat de electriciteit die ze terugkopen van de klanten met zonnepanelen duurder is dan wat zij zelf opwekken. Rendabel is het niet, dus stoppen ze alle nieuwe aanvragen. Op de eerste plaats denk ik niet dat je de overtollige stroom van iemand moet afnemen, op de tweede plaats denk ik niet dat het aan Aqualectra ligt om te beslissen of ik wél of niet zonnepanelen mag plaatsen.

Ik kan begrijpen dat ze van alles zullen doen om te voorkomen dat iedereen zijn eigen energie opwekt want dan ligt het bedrijf in no-time op zijn gat omdat ze simpelweg veel te duur zijn omdat Aqualectra altijd een soort melkkoe was van de regering. Buiten dat hebben ze meer directeuren dan General Motors die elk een salaris krijgen waar een heel Afrikaans dorp een jaar lang van kan eten. En iedereen maar denken dat dit probleem nu pas begint omdat zonnepanelen opeens populair zijn. Ze vergissen zich. Dit is allang aan de hand want Aqualectra wil per se de monopolie houden kostwat het kost.

Ik weet nog dat jaren geleden de marinebasis op Parera drie grote windmolens had geplaatst zodat ze konden besparen op hun energierekening. Na rechtzaken en jarenlange discussies moesten die windmolens weggehaald worden en waren ze weer afhankelijk van Aqualectra, dat om de haverklap uitviel en zij met de plant op de Dokweg kwamen om dat te verhelpen wat ook geen verschil uitmaakte want het probleem bleef hetzelfde.

Dus het gaat er niet om dat het overtollige stroom wat de klanten zelf opwekken zo duur is en dat het voor Aqualectra niet rendabel is om het terug te kopen. Het gaat erom om de melkkoe te behouden en de sociale werkplaats van het gouvernement waar ze vriendjes lucratieve baantjes geven in commisariaten en hoge posities open te houden voor politieke vriendjes en pastechiliefhebbers. Dus doe mij een plezier, beledig mijn intelligentie niet en kom met een ander verhaal. Niemand dwingt jullie om de stroom tegen een hoger tarief terug te kopen en sinds wanneer bepalen jullie of ik wel of niet zonnepanelen op mijn dak mag plaatsen.

Ik ken een bedrijf die met zonnepanelen hun stroomrekening van 9000 gulden per maand naar 400 gulden per maand heeft terug gebracht en ik betaal thuis voor mij alleen 400 gulden per maand aan stroom… Dus wat denk je dat mijn volgende zet zal zijn? Als ik verhaaltjes wil horen, ga ik luisteren naar de speeches van meneer Schotte want daar kan zelfs de Fabeltjeskrant niet tegen op. Die heeft het over alles en nog wat behalve over de MOT meldingen, witwassen, mafiaconnecties en gegoochel met diplomatische paspoorten – daar praat meneer niet over.

Ik blijf lachen op deze klip, alweer mensen die denken een volk dom te kunnen houden met hun verhaaltjes.

7 reacties op “Ingezonden: ‘Aqualectra vertelt verhaaltjes’”

 1. @caramba

  Uw verhaal raakt technisch kant noch wal; de elektrotechniek is de laatste dertig jaar toch echt wel verder ontwikkeld. Misschien wel gehoord van smartgrid, microgrid, powercap etc. Overal mogelijk, maar niet Curacao?

  Vraag u af: wie op Curacao heeft nu financieel belang op een energie-infrastructuur gebaseerd op aardolie?

 2. Het probleem zit m er in dat zone energie overdag de capacieit terug brengt maar die moet er wel s’nachts wel weer zijn of als er meer bewolking is.

  Een energie centrale is geen variable iets. Geen inverter type dat effetjes een slagje langzamer draait. Je kan wel meer of minder inschakelen, maar op Curacao met maar een paar centrales valt er niet zo veel te schakelen. en die dingen zijn al zo gammel.
  Ze hebben wel een aantal van die kleine generator dingen, die met die lange pijpen omdat anders de rook in de Hotel zone neerkomt. Maar of dat voldoende schakelt ?

  Dus de operationele kosten blijven gelijk bij een teruglopende wisselende vraag.
  daar zit t probleem. En dat ging dus effe wat vlotter dan gedacht. Dus paniek.

  Maar er komt binnekort wel weer een setje windmolentjes bij…

 3. O heerlijk om deze ingezonden brief te lezen.
  Bedankt Arthur…
  er zijn dus meer mensen met een beetje verstand die er zo over denken…
  De politiek is al jaren bezig deze overheids bedrijven te gebruiken voor hun politieke belangen.
  en sponsers leuke baantjes te geven…
  Iedereen weet het, hoe kan dit maar door blijven gaan????

 4. Had het enkele weken geleden al gezegd dat ze het zouden doen. Niemand geloofde me.

 5. Arthur, ik ben het vaak met je eens, maar dit stuk vind ik overtrokken en ongenuanceerd.
  Ik zal maar even 1 punt aanstippen – Aqualectra heeft als sinds een jaar of twee slechts 1 directeur, omdat de andere drie er door Schotte en consorten weggepest zijn.
  De arme man die overbleef doet volgens mij zijn stinkende best maar moet vaak vechten tegen de bierkaai.

 6. Ik daag Aqualectra uit om hun jaarrekening of door een accountant goedgekeurde financiele (productie)cijfers, te publiceren.

  De hele wereld stapt over op alternatieve energie. Maar op dit zonovergoten eiland willen we geen zonnepanelen.

  Vind het trouwens verbazingwekkend dat de overheid stil blijft!

 7. helemaal mee eens…. Triest bedrijf.