ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Joseph Hart zijn mening over de geplande bezuinigen voor ambtenaren.

We moeten allemaal bezuinigen of we worden een mislukte staat. Waarom? Omdat we decennia lang hebben geprofiteerd van Nederlandse ontwikkelingshulp, de Shell en onze offshore-maatschappijen. Nu dat we in de problemen zitten omdat alle regeringen weigerden deze realiteit te onderkennen, is deze regering van niet-politieke professionelen gedwongen maatregelen te treffen. Dit is onontkoombaar.

Natuurlijk is het niet ‘leuk’ dat u langer moet werken om van uw pensioen te  kunnen genieten. Maar als ambtenaar heeft u wel een pensioen! Zestig procent van de bevolking heeft dat niet! Logisch dat niemand salaris wil inleveren, maar het is wel rechtvaardig dat ook de ambtenaar helpt om de gevolgen te dragen.

Eet u er minder door? Verliest u uw huis? Kan uw kind naar school en kunt u kleren kopen? U kunt toch ook een manicure- en pedicurebehandeling nemen en naar de kapper gaan. Toch? Kunt u medicijnen kopen? De dokter bezoeken? Af en toe uit eten gaan of naar de film? Ja, toch? Nou dan! Neem een voorbeeld aan Paus Franciscus, die de nadruk legt op nederigheid en medemenselijkheid en ‘de stem van ons geweten’ is geworden.

Vergeleken met de meeste landen heeft Curaçao een behoorlijk hoge levensstandaard, maar niet voor iedereen! Zolang dit het geval is leven wij in een land van ongelijke kansen. Om dit recht te zetten moet er meer in het gezin en de wijken geïnvesteerd worden. We moeten werk creëren door de economie aan te zwengelen, waarvoor we mensen met kennis van zaken nodig hebben en niet al die onbekwame meelopers die vanwege vriendjespolitiek zijn benoemd.

Zij die niet kunnen werken moeten bijscholing krijgen om een vak te leren. Zij die niet willen werken of die profiteren van de arbeidswetgeving door te lanterfanten, moeten de gevolgen voelen! Degenen die de misdadiger helpen, of het nou broer of ander familielid is, moeten leren dat dit echt niet kan! Om de golf van misdaad te stoppen is geld en personeel en de steun van de bevolking nodig. U weet wie als heler fungeert. U weet wie loopt te pronken met spullen die hij zich niet kan veroorloven.

Luister naar uw geweten. Vergelijk wat u wel heeft met wat 30 procent van onze bevolking niet heeft. Vraag uzelf af hoe u kunt weigeren bij te dragen om mensen te helpen die niets hebben. Denk dan aan paus Franciscus. Ik ben er zeker van dat wij dan zullen ophouden met zeuren en alles in het werk zullen stellen om gezamenlijk een hand uit te steken voor onze medemens. Ook denk ik dat wij onze kritische steun zullen geven aan deze regering die nu het werk doet dat decennia lang niet is gedaan.

10 reacties op “Ingezonden: ‘Bezuinigingen terecht. Wees nederig!’”

 1. En hoe zit het bv met Cooper? is zgn in dienst van Isla.. en zijn maatja Italita een muziekleraar die al jaren niets doet en een flink salaris vangt.. en Schotte is ook ooit op een posititie gezet bij de DROV.. vangt hij daar salaris voor?

 2. Meneer Maaskant.

  Exact.

  Die pensioenen van staten leden kosten grof weg 1,5 miljoen per stuk.

  Werd nog net effe doorgedrukt toen de PAR moest vertrekken.
  alles stemde voor inclusief PS.

 3. Als het pensioenfonds openheid geeft over de uitbetalingen aan politici en ambtenaren, breekt spontaan de revolutie uit. Maak ook belastinggegevens openbaar, zodat je ziet dat de bobo’s helemaal niets betalen omdat ze niet eens zijn ingeschreven bjj Kranshi. Laat ambtenaren die de politiek in gaan niet langer OOK nog hun oude salaris houden. Maak een lijst van thuiszittende ambtenaren (spookambtenaren). Transparantie was ons beloofd. Wat kregen we? Een privacy wet die het allemaal verder verhult. Zelfs de vakbonden durven het niet aan te kaarten omdat hun leden er van profiteren.. OPENHEID geven, Asjes!

  En, Asjes, vertel dan even hoeveel je dubbel verdiende met je “sector directeurschap” toen je in de Staten zat, en NOOIT van plan was er ooit te gaan werken..

  DAARNA…. zullen we deemoedig en bescheiden worden.

 4. @ Goed voorbeeld. Zorro, wat let je om als eerste het goede voorbeeld te geven?

  Hoe kom je er uberhaupt bij, dat ik in de positie ben om het goede voorbeeld te geven. Wellicht heb je het over jezelf. Wat inleveren betreft doe ik met iedereen mee dankzij de regering, die me dat oplegt. Me dunkt dat dat meer dan voldoende is.

 5. Ik heb al zo vaak gezegd, dat de ministers en Statenleden 20% van hun loon moeten inleveren al is het maar om het goede voorbeeld te geven.

  @Zorro, wat let je om als eerste het goede voorbeeld te geven? Het zal je sieren.
  Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar je moet het wel ZELF durven!

 6. Ik heb al zo vaak gezegd, dat de ministers en Statenleden 20% van hun loon moeten inleveren al is het maar om het goede voorbeeld te geven. Of ze dan loon naar prestatie krijgen is de grote vraag, want volgens mij worden de meesten dan nog zwaar overbetaald.

 7. Goed geschreven van Jopi, ik sta er achter echter vind wel dat de bezuinigingen dan ook moeten gelden voor regering en Staten die vooralsnog riante pensioenregelingen hebben.

  Dat er dan ook een einde wordt gemaakt aan talloze vakanties van ministers (Palm!) die als dienstreis geboekt en vergoed worden.

  Dat er een einde komt aan het leger ambtenaren dat geschorst of met onbeperkt wachtgeld thuis zit. Zo vernam ik dat Myrna Godett al jaren geen kopieerapparaatbediende is bij Selikor maar daar nog steeds op de payroll staat.

  Zo lang we op deze manier het geld over de balk blijven gooien zou ik als ambtenaar nog geen gulden inleveren.

 8. Chapeau!

 9. Ben bang dat er gisteren al duidelijk is gemaakt door de groep die zich aangesproken moet voelen, dat er daar niet al teveel nederigheid van verwacht kan worden.

 10. Mijnheer Hart u bent een man van mijn hart.
  Laten we het nieuwe jaar beginnen met voor elkaar iets over te hebben.