• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag staat Jeannette Cratz stil bij mogelijke oorzaken van geweld.

Als de politicus die door het volk aan de top is gezet vermoord wordt, schudt ons staatsbestel uiteraard. Dit hoeft echter niet in te houden dat het geheel uit balans is gebracht. Het democratisch peil wordt aangetast wanneer door geweldpleging de normen en waarden in gevaar worden gebracht door bijvoorbeeld routinegedrag. Wij belanden in een vicieuze cirkel die met harde hand moet worden aangepakt.

Bij de eerste signalering van een verhoogde frequentie van geweldpleging, moeten wij op zoek gaan naar het waarom. Wat is de oorzaak van normverlaging tegenover de eigen ‘ik’ en medeburgers? Welke acceptabele en voor de samenleving normale ontwikkelingen ontaarden in geweld? Wat is de sociale basis van de maatschappij en hoe staat deze sociale basis tegenover moderne uitingen in de samenleving.

Als lid van de gemeenschap in de jaren zestig weet ik hoe moeilijk het is om het evenwicht te handhaven in de maatschappelijke balans, en het acceptabele van het niet-acceptabele te scheiden. Als je ook meer en meer te maken krijgt met een gemeenschap waar je pas in problemen raakt als je gepakt wordt, mondt dit uit in meer geweldpleging en problemen met wetten die de mens beschermen. Men kan in een individualistische samenleving, gebaseerd op een egogericht denken, geen witte duiven op de schouders verwachten.

Er zijn oplossingen nodig voor de moderne maatschappij, zoals voor ieder tijdperk. Wij moeten werken aan de wortels en geen voorrang verlenen aan gespleten gedachten. Het is een kunst en een kunde. Het is gericht werken aan een raamwerk van onveranderlijke elementen. Het is een uitdaging voor de autoriteiten. Maar het lukt wel, al ben ik er liever niet mee belast!

10 reacties op “Ingezonden: ‘Vicieuze cirkel doorbreken’”

 1. Bedankt voor de reacties. De situatie zet ons echt aan het denken. Ik ben voorstander van een referendum over de wettelijke aanpak zodat duidelijk wordt vastgesteld hoe wij de zaak willen aanpakken. Helaas moet de politiek de eerste stappen ondernemen. Gaan wij extraparlementair te werk dan lopen wij de kans dat uiteenlopende meningen toch bijdragen tot groeps- cq. partijvorming binnen de extraparlementaire aanpak.

 2. Een keurig en mooi geschreven verhaal, zonder enige vorm van aanpak. Opvoeding begint bij de geboorte. Zinds de zusters en fraters het eiland verlaten hebben, merk je heel duidelijk, dat de opvoeding snel achteruit loopt. (bij veel lokale families) Vroeger was er disipline op school. Tegenwoordig noem je de meester gewoon bij zijn naam. En dan nog het papiaments op school, waarin onderwezen moet worden. Op deze manier wordt het nooit wat. Zo is er een hele generatie verloren gegaan op Curacao. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden ! Een spreekwoord wat hier zeker op z’n plaats is.

 3. Inderdaad, zoals anderen hieronder al aangeven: een mooi stukje, maar niets concreets/

  Inplaats van weer te gaan studeren, kan men ook eens kijken naar wat al bekend is als oorzaken van geweld:
  1. financiële armoede zonder dat men een uitweg heeft tot verbetering (gebrek aan werkgelegenheid, gebrek aan scholing);
  2. geestelijke armoede (gebrek aan moreel besef door gebrekkige opvoeding en gebrekkige scholing, gebrek aan aanreiken van instrumenten uit de media door het afwezig zijn van publieke omroep “met een taak”, gebrek aan positieve voorbeeldfiguren en een overvloed aan slechte voorbeelden, gebrek aan steun van en bijsturing van zwakke gezinnen);
  3. gebrekkige bijsturing bij “fout gedrag” om erger te voorkomen (gebrek aan welzijnswerkers, wijkwerkers, straathoekwerkers, jongerencentra) en om energie in positieve zin om te buigen (richting deeltijdonderwijs, avondonderwijs, vakonderwijs), immers een diploma is de toegangspoort naar een betere toekomst;
  4. gebrekkige handhaving (gebrek aan politie-wijkteams, wijk-agenten en gebreken in wetgeving om “opvoedkundige straffen” uit te delen en “foute vorbeeldfiguren” in de kiem te smoren door “kaalplukken en eigendommen vernietigen”);
  5. fouten in de ons-kent-ons-cultuur waardoor “vriendjes” banen/werk krijgen in plaats van competente/goedwillende jongeren, waardoor houding gevoed wordt dat opleiding toch niet helpt.

  Jaja, heel wat, kost ook wat geld en een verandering in de houding van leidinggevenden op het eiland, maar beter geld besteedt aan de sociale cohesie van de (relatief kleine) samenleving op Curacao dan aan “tax holidays” van hotels en casino’s. Ook zal de politiek moeten veranderen om uit te stralen dat studeren, werken en netjes zijn loont, en niet “gedrag met grote bek”, “vriendje-zijn-van”. “geld/donaties schuiven”.

  Hier kan meteen mee beginnen worden: PREVENTIE + REPRESSIE met verstand, hand-in-hand, is overal op de wereld al lang op gestudeerd.

  Jongeren moet voorgedaan worden dat kennis en goed gedrag je verder helpen in het lieven!

 4. @Philippe

  Philippe toch, natuurlijk gaat dat niet werken voor Curacao!
  New York is maar een stad, Curacao is toch echt een heel land,……

  😉

 5. Wat deden ze in NYC in de tijd van Giuliani toen de criminaliteit er dramatisch daalde? “A city pegged as ungovernable was suddenly born again.”

  1. He gave precinct captains decision-making authority.
  – Dus, een politieverantwoordelijke per district, kennen we die?

  2. CompStat system tracked crime and held commanders responsible for their sectors.
  – Dus een soort WikiCrimes.org en districtsbaas politie erop aanspreken.

  3. A zero-tolerance approach to crime-fighting, which allowed police to stop and frisk suspicious people and make arrests for minor infractions that once had been ignored.
  – Dus ook kleine zaken aanpakken zodat iedereen weet dat het nu menens is.(niet eenmalig “awor si ta basta”)

  4 He encouraged police to stop suspicious people on the street to look for guns, outstanding warrants or drugs.
  – Dus preventief onderzoek als jongelui in te dure autos rijden. Zoeken naar drugs en wapens bij het minste vermoeden.

  5. “CompStat is not brain science, CompStat is holding people accountable for performance,”
  – Dus, de districts politie baas vliegt eruit als in zijn sector de criminaliteit stijgt.

  Giuliani: “When I left it was the safest large city in America. You don’t do that by not aggressively enforcing the laws.”

  Kan dat op Curacao?

 6. @Vicieuze cirkel.
  Het ‘geheel’ vereenzelvigen met een buiten proporties individueel gedrag van een top aangestelde politicus door het volk, is ziende blind zijn en op zoek naar de klepel van de luidende klok. Een zielige vertoning, die zich dikwijls voordoet; wakker dagdromen in een toestand van verlaagd bewustzijn en oplettendheid, daarom sprake van ‘slaap, droom en ijlen’

 7. Misschien mooi geschreven, maar verder vertelt dit verhaal helemaal niets …

 8. Mooi geschreven, maar jammer dat we geen oorzaken en al helemaal geen oplossingen voor het probleem te lezen krijgen in dit stukje

 9. Het is verstandig om zo’n artikel niet naar de regering te sturen, die het volgens jou moet doen, want de regering heeft zich daarvan nooit iets of iemand aangetrokken en doet gewoon waar ze zelf zin in heeft.

 10. Het lijkt wel het verhaal van een politicus, maar nu, concreet???