CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft John Baselmans zijn visie over Dia di Banderia.
Een vlag van bloed, zweet en tranen. De vlag van maffia, bloed, angstzweet en tranen van teleurstelling en pijnen. Vandaag staan vele schijnheilige naar een vlag te turen die veel ellende vertegenwoordigd. Een vlag waaronder veel kinderleed, mensenleed, mensenhandel en veel gebeurt wat niet meer thuis hoort anno 2011. Zal er één persoon zijn die denkt aan deze mensen? Zal er één persoon zijn die op komt voor hen?
We vergeten vlug en vele zaken willen we niet weten. We spelen het spel mee en hopen er zelf ook beter van te worden. Dat allemaal onder onze Curaçaose vlag waar we onder staan en ook nog uit volle borst het volkslied doen klinken. Volkslied, welk volk? Het onderdrukte volk wat niet zijn mond open mag doen? Die kinderen die geen rechten hebben? Mensen in grote nood en waar geen mensenrechten voor gelden? Is daar het volkslied voor geschreven?
Maar het is weer een vrije dag, feest en iedereen die maar mee deelt uit de pot is vrolijk en denkt dat het een hemel op aarde is. De Curaçaose vlag; een vlag die bloed, mensen en kinderleed vertegenwoordigd.
Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com
@ruperto zit gewoon plagiaat te plegen.. misschien maar zijn IP adres blokkeren
Met veel knip en plakwerk heeft ruperto rumay een op het eerste gezicht aardig stukje geschreven, maar ik, als lezer, vindt gehele alinea’s plagiarisme. Verder gaat dit hele epistel niet over wat Baselmans geschreven heeft maar probeerst hij naar oud Curaçaos-gebruik de aandacht af te leiden van de issue, waarbij hij dus, nos cultura, eer aandoet.
John por lo general mi ta di akuerdo ku bo ponensianan. Awe si mi no ta.
Un bandera tin seis banda. Un banda ariba, un abou, un links i un règts. Ademans e tin un banda dilanti i un band’atras.
Abo ta wak un banda so di nos bndera kerí i res…petá, lokual ta bo pleno derecho.
Laga nos ban wak awor e sinku otro bandanan dje bandera, ku a sobra i asina hasi algu pa reskatá e lokual ku ainda por reskatá.
Para mira i fiha solamente riba e kosnan menos bon i ku ta di lamentá, no ta yuda nos ningun pa lugra e komunidat ku nos tur ta deseá kaminda tin òrden, disiplina, prosperidat balansá i harmonia.
Nos KE i NOs POR, bou di e mesun bander’aki ku su kolónan Blanku, Hel, Blou i su dos streanan.
Een heel verhaal wat totaal niet slaat op het ingezonden stuk. Maar ik ben blij dat heer Rumay zijn frustraties voor de zoveelste maal heeft kunnen ventileren. Heer Schotte is een speeltje van de maffia en heer Schotte doet alles behalve een land regeren. Ook heeft heer Rumay het debat van ‘horen zeggen’ beschreven want als u het in zijn geheel had gezien dan was duidelijk dat heer Donner de gehele kamer voor schut zette en had er niet een kamerlid een werkelijke follow up op zijn ene antwoord wat alle antwoorden uit de kamer lam legde. Maar geen probleem de tweede kamer gaat na hun reces wederom komen met vragen want welke verantwoordelijkheid heeft Nederland dan nog wel? Dat vragen ze omdat VN en Unicef wel in de nek blazen van een Nederland die verantwoordelijkheid heeft volgens de verdragen over alle eilanden! Curacao valt en blijft vallen onder Nederland hoe men het ook draait of keerd. Gewoon even de internationale verdragen lezen.
2 juli2011
Wat de heer Ronald Van Raak (SP) en de heer Eric Lucassen (PVV) in de Tweede Kamer hebben gepresteerd tijdens het debat over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is ronduit beschamend. Niet verhinderd door een aanzienlijk gebrek aan kennis, hebben beide heren om half twaalf ‘s nachts gemeend tekeer te moeten gaan tegen de regering van Curaçao die in acht maanden tijd daadkracht heeft laten zien en keihard twijfelachtige structuren heeft doorbroken. De huidige prestaties van het Kabinet Schotte zijn zonder twijfel veelbelovend.
De regering heeft te strijden tegen de structuren die Curaçao in het verleden in schuIden hebben gebracht. Om nu vanuit de Tweede Kamer te ageren tegen onze minister president Schotte, die met beperkte middelen verschillende dubieuze handelingen onderzoekt, kan als kwalijk worden gekwalificeerd.
Het is daarom verbazingwekkend hoe de Tweede Kamer om middernacht ruim 16 miljoen Nederlanders in de kou laat staan om te kissebissen over een bankpresident, die multimiljonair is. Dit terwijl iedereen het aan zijn water kan voelen dat er iets bijzonder mis is met het verstrekken van een aanzienlijke lening zonder onderpand en vervolgens een aanzienlijk deel daarvan doorsluist naar de eigen persoonlijke rekening. Schandalig.
Het lijkt alsof enkele kamerleden het spoor volledig bijster zijn. Ook in Nederland kan nog steeds geen pensioenakkoord worden bereikt tussen de sociale partners en de regering. Het onderwijs in Nederland verliest terrein aan andere Europese steden. De gemeenschap verhardt. Gehandicapten en ouderen zullen aanzienlijk in hun budget worden gekort. Defensie wordt afgeslacht. Er zijn voldoende locale problemen om de komende jaren mee te vullen. Om onder deze omstandigheden, als mosterd na de maaltijd, kamervragen te stellen over een besluit in de Rijksministerraad dat reeds drie weken geleden is genomen en waaraan reeds uitvoering wordt gegeven, is onbegrijpelijk, maar wellicht een variant van “de moderne dwaas”.
Als de kamerleden toch de Cariben in het vizier zouden hebben, dan was het hun taak om op te komen voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius die als Nederlandse gemeenten in slechts 8 maanden weinig meer van hun eilanden kunnen herkennen.
Curaçao en het huidige kabinet Schotte hebben voldoende daadkracht en verantwoordelijkheidsbesef om ons land zelfstandig te besturen. De huidige regering bestaande uit entrepreneurs, ingenieurs, advocaten en financiële experts is voldoende geëquipeerd om het land onder deze bijzondere historische omstandigheden te besturen.
Het wordt nu wel eens tijd dat de kamerleden beseffen dat Curaçao een autonoom land is, dat door een autonome regering wordt bestuurd en dat door een autonome Staten van Curaçao wordt gecontroleerd. Schoenmaker blijf alsjeblief bij je leest!