• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Persoonlijk vind ik dat Raffinaderij Isla erg aanwezig is de laatste tijd. Mijn neus is het roerend met me eens. Mijn reukorgaan tolereert de uitstoot van de Isla al tijden niet. Met mijn neus zijn er nog een hoop andere neuzen op Curaçao die liever een ander onderkomen zoeken dan onder de rook van de Isla.

Maar hoe zit het met de neuzen van onze bewindsvoerders? Hebben zij überhaupt een neus of zijn deze bestand tegen de stank? Doe mij dan ook maar zo’n gemuteerd reukorgaan.

Misschien wonen de laatstgenoemde personen wel in de Islavrije gebieden van ons eiland en rookt de Isla daarom nog altijd? Lijkt mij sterk, want ik woon zelf in Banda ‘Islavrij’ Ariba. Naast dat ik regelmatig Banda Ariba verlaat en mij waag in het ‘onder de rook’ gebied, ken ik genoeg mensen die wel wonen of werken onder de rook. Ik maak van dichtbij mee dat een jong meisje na het fakkelen van de Isla met hoge koorts en hoofdpijn op bed ligt. Het geneesmiddel dat de dokter voorschrijft voor dit meisje: verhuis snel ver van de Isla vandaan. Of een vriendin, tevens een Versgeperst.com-collega, die sinds haar verhuizing van Piscadera naar Jan Thiel geen vage klachten als misselijkheid, koorts en hoofdpijn meer heeft.

Misschien bereiken deze verhalen de bewindsvoerders niet en roepen ze daarom dat de stankoverlast ‘wel meevalt’ en men er ‘niet ziek van wordt’. Maar lezen zij de kranten ook niet? Het is toch geen kleinigheid dat scholen gevestigd onder de rook regelmatig gesloten zijn omdat leerlingen en leraren beroerd worden van de stankoverlast? En dat in aanloop naar de examens. Maar uhm, zijn deze kinderen niet de toekomst van Curaçao en is het niet hun recht om in een veilige en schone omgeving te leren?

Ik ben ervan overtuigd dat de kranten ook gelezen worden door deze leidinggevende personen. Waarom doen ze er dan zo lang over om er iets aan te doen? Misschien kan de Isla in de tussentijd nieuwe rookbestendige neuzen kopen voor iedereen, want mijn neus valt van ellende bijna van mijn gezicht elke keer als ik over de Julianabrug rijd.

De mensen van Fundashon Green Town hebben voor de regering al een heel plan voor het Isla-terrein, dat naar eigen zeggen ook nog eens meer geld gaat opleveren dan de raffinaderij. Stichting SMOC vecht al jaren voor een schonere oplossing voor de Isla. Er is zelfs een politieke partij tegen de raffinaderij: Movementu Solushon Isla van Edgar Leito. Mijn bevindingen komen dus niet uit de (vervuilde) lucht vallen.

Ik wacht vol verwachting op het plan dat voor de Isla opgesteld wordt. De drie opties die bekeken worden; sluiting van de Isla, verplaatsen van de Isla of de Isla moderniseren are all fine by me. Ik blijf dus hoop houden op schone lucht voor iedereen. Tot die tijd houd ik mijn neus dicht en mijn adem in. Nee, ik haal mijn neus op voor de stank!

6 reacties op “Isla Perikelen”

 1. @student: de emissiedoelen die Nederland heeft voor broeikasgassen (Kyotoprotocol) en SO2 (Gotenburgprotocol) gelden alleen voor het Europese deel van het Koninkrijk…

  Handel in SO2 is overigens niet mogelijk, de emissie is dus geen geld waard. Wel kun je iets verdienen aan de techniek waarmee je zwaveldioxide uit het rookgas haalt: het restprodukt van dat reinigingsproces is namelijk gips. Daarmee kun je gipsblokken e.d. maken.

 2. @Leoni, Ooit aan gedacht dat deze zelfde politici wellicht geld krijgen van de Isla? 1 Staat er zelfs op de payroll. Het is tijd dat de politieke partijen openbaar maken wie hun financieel steunen.

 3. Pas wanneer men een belang voor eigen zak ziet zal er iets veranderen.

 4. Zoals altijd rondom de isla, voor zover ik nog kan herinneren, blijkt er een groeiende consensus te zijn vanuit het publiek om het gesloten te zien worden. Hoe spijtig het ook is, is de kans dat die op korte termijn gesloten zal worden naar mijn mening erg klein. De kosten van het afbreken en vooral het schoonmaken zijn gewoonweg onvoorstelbaar hoog. De schamele inkomsten van de huur aan PDVSA en de incidentele directe en indirecte bevolking die last ervan vindt lijkt voor veel gemakzuchtigen (Politici) makkelijker.

  Ik vind elk initiatief van heterarchie fantastisch en applaudiseer dan ook SMOC. Heterarchie is de enige oplossing om de gebreken van hierarchie op te lossen. Good governance (dwz. multi-stakeholder) staat niets voor niets in het Statuut.

  Zelf ben ik meer geinteresseerd in de enorme uitstoot SO2 (Zwavel-dioxide) dat de rafinaderij jaarlijks uitstoot. Alhoewel dit geen directe broeikasgas is (zwavel reflecteert zonlicht en houdt de aarde vrij koel, ook wel het Albedo-effect genaamd). Maar daarentegen zou het kankerverwekkend zijn en is het boosdoener nummer 1 voor zure regen. Volgens SMOC wordt er net zoveel SO2 jaarlijks uitgestoot door de ISLA als alle Nederlandse rafinaderijen bij elkaar. Met die kennis ben ik benieuwd hoeveel Nederland, om maar een land te noemen, ervoor over heeft om emissiereductie goals (zoals gesteld in het KYOTO-protocol) te waarborgen en of die ook binnen het Koninkrijk gewaarborgd zijn. Want als dat het geval zou zijn, dan zou elke ton aan SO2 veel geld waard zijn. Geld dat gebruikt zou kunnen worden om iets anders te maken van het gebied waar de rafinaderij nu staat…..

 5. Heel leuke column met een kern van waarheid. Het is inderdaad zo dat dit niet langer kan. Isla blijft fakkelen en vervuild onze lucht. Dit kan niet zo langer en het word tijd dat er verandering aan komt. Ik woonde vroeger ook in Palu Blancu maar ik was telkens ziek met koorts en geirriteerde ogen totdat mijn ouders de dokter hadden geraadpleeg en die het advies gaf: ga zo snel mogelijk weg van daar! en dat hebben ze gelukkig gedaan. Mijn geluk is dat mijn ouders het konden doen (dus verhuizen) maar helaas zijn er een hoop mensen die dat niet kunnen.
  Het is echt tijd dat men actie gaat ondernemen want de ISLA vervuilt en breekt onze eiland af terwijl de grote bazen hun zakken vullen.
  Together we are strong

 6. Coalitie én oppositie jullie zijn een stelletje laffe onderkruipsels die binnenkort zullen worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid!
  “WIR HABEN ES NICHT GEWUSST” is geen uitvlucht meer!!
  Als rustig ageren/argumentern en signaleren compleet en steselmatig wordt genegeerd zal er hardere actie moeten worden ondernomen!
  De tijd van struisvogelpolitiek is voorbij, uw geweten zal niet meer rustig kunnen slapen.