• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Toen ik voor het eerst hoorde over de 80-20 regeling van onze Pueblo Soberano-kameraden, dacht ik dat ik wel goed zat. Ik viel niet onder ‘Geboren op Curaçao of één van de andere eilanden’ maar ik viel toch wel degelijk onder ‘Voor 10-10-10 ingeschreven’. Een aantal dagen leefde ik in een roes dat het wel snor zat.

Helaas kwam ik er later achter dat het criterium ‘Op Curaçao geboren EN voor 10-10-10 ingeschreven’ was. Verdorie, viel ik toch buiten boot. Mijn hoop was nu gevestigd op de grote schare mensen die zich sterk verzette tegen de 80-20 regeling. Dat komt wel goed, dacht ik.

Er volgde een debat met meneer Wiels en meneer Asjes op DolfijnFM en ik verwachtte dat het volk wel de vloer gelijk zou maken met deze regeling. Maar Wiels en Asjes waren voorbereid: ze onthulden dat er een criterium aan de regeling was toegevoegd! Ik ging op het puntje van mijn stoel zitten: ik zou vast onder het nieuwe criterium vallen… Het PS-duo maakte trots bekend dat mensen die vijf jaar legaal wonen en werken op Curaçao zich ook bij het 80 procent team mogen voegen. Teleurgesteld voegde ik mij weer bij de 20 procent groep, want ik ben nog maar anderhalf jaar legaal op het eiland.

Hierna ging ik mijn kansen inschatten. Best kans dat Versgeperst.com niet aan de 80-20 verdeling kan voldoen. Waar kan ik dan naartoe? Ik keek rond bij andere Nederlandstalige media op het eiland en zag niet veel plek bij het 20 procent team. Met mijn beginners Papiamentscursus en vervolgcursus in de planning zie ik nog niet zo snel een carrière bij een Papiamentstalige krant voor mij in het verschiet. Een gesprek bij de snèk kan ik al aardig volgen, maar met een persconferentie van de Raad van Ministers heb ik toch beduidend meer moeite. Voorlopig geen kansen in de journalistiek dus.

Ik ging verder op onderzoek uit. Ik vroeg vrienden, kennissen en buren of bij hen op het werk nog plek is voor mensen zoals ik die buiten de boot vallen. Tot mijn verbazing maakt iedereen in mijn omgeving zich zorgen: de meeste bedrijven halen de 80-20 verdeling niet… Dat gaat nog een probleem opleveren als het zover is en ik zie de advertenties en vacatures al voor me: ‘20 procenter zoekt werk’ of ‘Bedrijf zoekt met spoed 80 procenters’

Misschien is er hoop voor mij. Misschien duurt het wel 3,5 jaar voordat het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Dan val ik precies onder het nieuwe criterium en heb ik een zee aan keuzes tussen bedrijven die met spoed 80 procenters zoeken. Maar misschien hangen meneer Wiels en meneer Asjes in de tussentijd nog een criterium aan het wetsvoorstel; dat alles gewoon blijft zoals het nu is, en dat werkgevers en werknemers zich kunnen focussen op iemands kwaliteit en talent in plaats van iemands afkomst.

12 reacties op “20 procenter zoekt werk”

 1. Beste Leoni, ik heb jou artikel lezen over de 80/20 regeling als medelander vind ik dat jij er niet zwaar moest gaan tillen aan dit nieuwe regeling. Ga gewoon je papiamentstalige inburgerings cursus volgen, wacht maar verder af. Ik wil Wiels en niemand in bescherming nemen. Ik zou hem persoonlijk niet bagataliseren als een opbouwwerker en niet als een intelectueel, zoals een van die critcaster hebben gedaan. Want als opbouwwerk heb je genoeg in je mars om een hele massa te mobiliseren om in verzet te komen. Vroeger waren dat de machtige groepswerker die het vuile werk voor de regering moest opknappen. Dus laten wij heel voorzichtig zijn mensen in een negatief dagklicht te plaatsen. Dit is letterlijk het intergratiebeleid wat hier in Nederland allang gaande is. De taal kunnen lezen en schrijven, het volkslied kennen en goed integreren in de Nederlandse samenleving anders worden de Caraibische Nederlanders terug gestuurd. Zo moet je het ook zien. Het is een stukje politiek. Dat systeen werd rond de jaren 80 ook toegepast om iedereen een betere kans op het arbeid te kunnen garanderen. Dus geen vuiltje aan de lucht. De regering moest toch iets doen om de anderstaligen te laten integreren binnen de Curacaose gemeenschap. Laten wij eerlijk wezen. De chinezen komen bedrijven opzetten en houden hun eigen groep aan het werk. Dus ze doen niks aan de werkloosheid van de Curacaosevolk en ook de Nederlanders, Pakistannen etc etc etc. Dus die hebben dan geen economische waarde voor het eiland. Het werkloosheid blijft hoog. Dus dan moeten er stappen worden genomen om dat te verhelpen. Vroeger werd er ook een wed ingevoerd door de Nederlanders zelf om te voorkomen dat er na de koloniale periodes teveel Nederlanders naar de Antillen zouden vertrekken en profiteren van dat karige werkgelegenheid op Curacao toch. Gelukkig is er een paar jaren geleden verandering in gekomen om dat een beetje reguleren. Kijk ik wil niet beticht worden van discriminatie of racisme of wat dan ook. Want zo ben ik ook niet. Persoonlijk vind ik dat als er gesproken word over intergratie dat het wederzijds moet zijn en niet van een kant alleen moet komen. Een ding moeten jullie ook niet vergeten dat niet alle Caribische Nederlanders hetzelfde denken. Gelukkig niet. Ik zou rustig mijn integratiecursus volgen en kijken wat er gebeurd. Niet druk maken om de politiek. Veel sukses en plezier op Curacao. Gr. Vito.

 2. Het valt op dat opbouwwerker Wiels want dat is hij uiteindelijk, niet een echte intellectueel, zich nog steeds niet roert op allerlei fora. Daar heeft hij net als blkonde Greet Wilders allerlei jaknikkers voor die reageren. De man is gewiekst dat wel uiteindelijk eilandsraadslidje zijn levert meer geld op dan op Banda Bou opbouwwerkertje spelen voor een hongerloon. Een natte droom is werkelijkheid geworden en kan hij nu zonder zorgen regelmatig naar Nederland gaan om zijn familie te bezoeken. Haha de KLM zou hem gewoon niet moeten meenemen. Sorry meneer we zitten vol. Je blijft lachen op deze klip, dat wel.

 3. 80/20 wet is geen racisme?

  Denk niet dat de overheid de motor achter de economie is, dat zijn de mensen zelf, de ondernemers en de werknemers. Een goed draaiende economie in een vrij, democratisch land draait om het principe van het mogen maken van vrije keuzes. Maar de 80/20 wet doorkruist dat principe. De wet heeft geen boodschap aan de juiste man op de juiste plaats. Nee, de wet gaat uit van dingen die in de economie neutraal horen te zijn zoals ethnische afkomst. De overheid moet het recht op vrije keuzes juist beschermen en niet ondermijnen. Denk je dat de 80-groep bij deze wet gebaat is? Helemaal niet, want zij krijgen nu functies waarvoor ze minder- of ongeschikt zijn. The better man for the job mag immers niet werken. Resultaat: ongelukkige werknemers, werkgevers en achteruitgang van de economie en de vrije wereld op ons eilandje. LAAT DE MENSEN VRIJ! BESLIS NIET WAT GOED VOOR HEN IS.

 4. Waarom doen zoveel mensen alsof alles in orde is en niks aan de hand is? Het is een feit dat het percentage werkeloosheid onder Curacaoenaars te hoog is en dat heel veel bedrijven alleen of grotendeels buitenlanders in dienst nemen. Deze situatie is niet acceptabel en uit balans en het moet gecorrigeerd worden, zo snel mogelijk. De 80-20 regeling is niet de oplossing. Er moet gekeken worden naar de oorzaak van het probleem en een realistische oplossing hiervoor vinden. Bekijk het niet alleen vanuit een uitgangspunt dat jou goed uitkomt maar van beiden kanten. Wanneer we op onze teentjes worden getrapt zijn we te snel geneigd om verdedigend uitspraken te doen en staan niet stil na of de situatie op waarheid berust. Een beetje meer objectiviteit zal zeker helpen om in vrede een oplossing te vinden.

  Ethnische zuivering op Curacao: asjeblieft, dat is BEHOORLIJK overdreven!!!

  Zaterdag was ik bij Zanzibar, het personeel bestond uit gelijk aantal nederlanders en curacaoenaars. Ze gingen in een plezierige manier met elkaar om en deden hun werk goed. Als het daar kan waarom niet bij andere bedrijven??

 5. Deze kabinet gaat het niet lang vohouden….dus het bijft bij een wetsvoorste mensen.

 6. @Pancho,

  De memorie van toelichting bij de initiatiefwet refereert aan de uitzonderingen op de wet waar jij op doelt. Maar daar staat helemaal niet dat het dan om hoogopgeleide personen moet gaan. Integendeel, de memorie geeft welgeteld 1 voorbeeld… van ‘danseressen’ in nachtclubs… Dus je zit ernaast mijn vriend. Het gaat niet om common sense en de economie zoals Zoraya zei, het gaat om het voeren van een racistische politiek. Lees de toelichting bij de wet en vertel mij dat het niet zo is. Het STAAT ER IN!

 7. @Pancho, Als NL deze regeling zou invoeren om zo hoogopgeleide mensen binnen te halen dan zou half Curacao moord brand kolonisatie en slavernij roepen..

 8. Goed geschreven. Dat de regeling een vermeende “etnische zuivering” tegen Europese Nederlanders is vind ik nogal hysterisch. In dat voorstel bestaat al de mogelijkheid om uitzondering te maken voor bepaalde bedrijven/instanties die specialistische, hoogopgeleide, zeldzaam voorkomende arbeidskrachten nodig hebben. Medische dokters, hoogleraren, actuarissen, etc. De regeling zal dus vooral middel- tot laagopgeleide buitenlandse, niet-Nederlandse, arbeidskrachten raken, dus vooral Colombianen, Venezolanen, Jamaicans etc. die goedkoper/meer expoiteerbaar zijn dan lokale arbeidskrachten.

 9. heel leuk geschreven !!

 10. Wiels zei ook op Dolfijn FM dat hij het belachelijk vond dat de bediening bij Mambo Beach daar overwegens Nederlands spreekt. Er komen daar op de meeste dagen van de week vooral Nederlanders recreëren. Wiels heeft boter op zijn hoofd… Nederlands is een officiële landstaal voor het land Curaçao. Hij moet dus gewoon zijn muil houden. Voorlopig is het een wetsvoorstel. Wie krijgt hij achter zich, de 60-duizend (volwassen) analfabeten op deze klip? Die mensen werken sowieso niet of nauwelijks (volgens de CBS-statistieken). Snelle rekensom… 140-duizend inwoners, Beroepsbevolking (= iedereen van 18 jaar en ouder) is ongeveer 105-duizend. Daar halen we dan 60-duizend analfabeten van af… hou je 45-duizend mensen over die KUNNEN werken. Maar, we hebben ook nog zo’n 15-duizend werklozen. Dat zijn er dus nog maar 30-duizend. Van die 30-duizend volwassen werkwilligen zijn er ongeveer 13-duizend Nederlanders (die overigens bijna allemaal werk HEBBEN). Van de overige 17-duizend zijn er vast wel enkele honderden Antillianen die met de paplepel ingegoten hebben gekregen dat ze “nooit voor de Makamba moeten gaan werken”. Laten we aannemen dat duizend natives daarom niet (voor Nederlanders) WILLEN werken. Dan hou je 16-duizend werkwilligen over. Daarvan zijn er zeker 5-duizend afkomstig uit Spaanstalige landen. Dus we houden 11-duizend Antillianen over…die gewoon netjes werken… dus de 15-duizend (plus werkweigeraars)werklozen, moeten we gewoon VERPLICHT stellen om te gaan werken. Anders geen uitkering of een hele lage… dus ook alle shitbaantjes waar ze nu hun neus voor ophalen.

  Mijn stelling… 80-20 is onhaalbaar. TENZIJ… je onmiddelijk een etnische zuivering toepast en alle Nederlanders, Latíno’s, Haïtianen, Amerikanen en Chinezen het eiland af jaagt. Dan gaat overigens ook 80 procent van de bedrijvigheid verloren in de GEHELE Caribbean.

  Wiels is niet wijs. Hij legt de bom onder zijn eigen eiland. Helaas heeft hij een nest van ja-knikkers om zich heen verzameld. En de meesten zijn te schijterig om hem op inhoudvan repliek te dienen. Holle demagogie!

 11. Heel leuk artikel en maak je geen zorgen want uiteindelijk zijn we allemaal wereld burgers. Samen moeten wij in eenheid met elkaar leven ongeacht onze nationaliteit.
  Het mooie van Curacao was / is en moet blijven is dat wij hier een multiculturele samenleving hebben (hadden). Dat is Curacao zijn erfgoed.

  Samen staan we sterk – Samen kunnen we het onmogelijk mogelijk maken als we het werkelijk willen. Elke Nationaliteit kan een bijdrage leveren aan de gemeenschap van ongekende waarde. Het is en kan een toegevoegde waarde voor Curacao zijn als mensen kunnen erkennen dat het niet gaat van waar je vandaan komt maar wat je kwaliteiten zijn!

  Zoals Nelson Madela zei: Let us not divide the country but unite the country.

 12. Beste Leoni,

  Maak je geen illusies. De 80/20 regeling heeft niets met economie te maken maar alles met ethnische zuivering. Daarom zal er alles aan gebeuren om makamba’s in de 20% groep te houden. Juridisch is dat natuurlijk problematisch, dus of het initiatief levensvatbaar is valt nog te bezien. Basically is het dit: Alleen de hoertjes in Campo mogen, nee moeten buitenlander zijn. De rest van de arbeidsmarkt moet en zal voorbehouden blijven aan yu di tera. De makamba’s moeten ophoepelen. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat Wiels met een wet tegen Nederlandse stagiaire;s komt, want dat is hem ook een doorn in het oog. Mogen er alleen nog maar Curacaosche stagiaires komen. Dit soort gekkigheid valt te verwachten mensen!