• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

In Nederland heb ik één keer carnaval gevierd. In Maastricht welteverstaan. Aangezien ik in de Randstad woonde en geen flauw benul had waarom er in februari ineens strippers, sinaasappels of sprookjesfiguren op stations voorbij paradeerden, had ik totaal geen idee waarin ik terecht zou komen.

Naarmate de trein verder het land in reed, de bossen groener werden en de mensen vriendelijker, begonnen ook de trossen sinaasappels en doornroosjes zich te vermeerderen. Op de voorlaatste stop in Eindhoven kon ik concluderen dat ik, zonder kostuum, een beetje voor schut stond. Gelukkig was mijn nauwlettende vriendin hierop voorbereid en trok in Maastricht al snel een koffer attributen open. Compleet met boa, bh’s en roze versiersels kon ik eigenlijk meteen rechtsomkeer maken naar de Wallen.

Waar mijn outfit echter niet op was berekend was het klimaat. In Nederland is het in februari heel koud, allesoverheersend, ziekmakend koud! Ik moet dus zeggen dat ik dit feestgebeuren niet meteen kon waarderen. Kou, sinaasappels en heel veel liedjes die blijkbaar iedereen kende behalve ik. Ik was een allochtoon, een echte carnavalsallochtoon.

Vorig jaar vierde ik de eerste keer carnaval op Curaçao. Ook toen wist ik niet goed wat ik kon verwachten en mijn enige ervaring in Maastricht hielp niet echt. Op aanraden van vrienden liet ik mijn eerdere carnavalsoutfit in de kast hangen en koos voor een gewone spijkerbroek. Stom! Ook hier was mijn outfit niet berekend op het klimaat en was ik amper de deur uit voor de broek muurvastgeplakt zat aan mijn lichaam.

Wat ik niet wist, is dat het starttijdstip van de parade eigenlijk het startsein is om te gaan indrinken. Vol goede moed zat ik om 13.00 uur ‘s middags in de brandende zon broodnuchter te wachten op mijn stoeltje. Terwijl de rest van het feestende publiek vrolijk fladderend de route afging om te toosten, proosten en babbelen met bekenden die zij al twee dagen niet hadden gesproken, wilde ik mijn plekje niet kwijt. De tocht zou immers zo beginnen.

Ruim drie uur en vijftien flesjes water later, zag ik daadwerkelijk de Gran Marcha mijn kant opkomen. Hoewel mijn humeur een tikkeltje verpest was, lukte het toch mijn plakkende spijkerbroek van het stoeltje los te maken en mee te doen met de dansende menigte. Ook nu zong, schreeuwde en krijste iedereen mee met de muziek terwijl ik diep in mijn geheugen groef met de hoop iets te herkennen. Misschien moet ik het maar accepteren: Ik ben niet zo goed in carnaval en blijf een carnavalsallochtoon.

11 reacties op “Carnavalsallochtoon”

 1. Goed stuk hoor Elisa en ook funny…complimenten!
  Ik ga je vaker opzoeken bij Vers Geperst;-)
  Groet Lia

 2. Wat een leuk stuk Elisa! Echt heel goed geschreven…ik ga Vers Geperst regelmatig opzoeken om nog meer van je te lezen. Succes!

 3. weer super geschreven!! echt mijn complimenten…. op naar een collum paperback!

 4. Complimenten voor het leuke stuk!

  Echter is de term ‘carnavals allochtoon’ misplaatst; een allochtoon is algemeen gesteld iemand die niet afkomstig is uit het land waar die zich momemteel bevind c.q. woont. Door te zeggen dat iemand die onbekend is met het fenomeen karnaval een ‘allochtoon’ is’ is onjuist.

  Hiermee wordt kennelijk impliciet bedoeld dat iemand die niet bekend is met een bepaald fenomeen als allochtoon wordt bestempeld. Een allochtoon is dus volgens deze definitie iemand die niet algemeen ontwikkeld is/ bekend is met andere fenomenen die buiten zijn ‘normale’ belevingswereld paatsvinden?

  Kennelijk bedoelde de auteur ‘karnavals leek’….

 5. Prachtig dit zeg!
  Ik ga vaker je columns lezen.

  Keep doing the good job.

 6. Heeeeel herkenbaar! Heb je column weer met veel plezier gelezen Elisa, ga zo door!

 7. Haha herkenbaar! Leuk dat jullie afwisselen met colomns!

 8. Elisa! Heb echt genoten van je storia, keep it up honey! Ik kijk uit naar de volgende:-) En allochtoon of niet, ik durf te wedden dat je er niet minder door hebt genoten hihi;-)

 9. @Bo,
  Gouden Tip, Karnaval begint niet op de dag van de Gran MArcha. NA oud en niwue moet je mee gaan doen met alle activiteiten. Dan pas zit het in je bloed en ben je jui di tera.

 10. Hele leuke column Elisa! =)

 11. Mooi stukje Elisa! Ik snap helemaal wat je bedoeld. Zelfs na 20 jaar achter elkaar Curacao Carnaval voel ik me nog carnavalsallochtoon!