• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

“Een krant op Curaçao zal nooit verder komen dan de status van een lokale krant in Nederland. Het is onmogelijk om uit te groeien naar het prestige van NRC Handelsblad, Volkskrant of zelfs maar De Telegraaf”.

Met deze woorden nam mijn afstudeerbegeleider in Nederland afscheid van mij voordat ik vertrok naar Curaçao. Hij haalde zijn neus op voor de ‘ondergeschikte’ journalistiek op dit eiland.

Hier is lokaal nieuws de sleutel van succes voor de media. De lezers zijn misschien minder geïnteresseerd in het laatste nieuws uit Egypte dan in de atrako bij de ‘snèk’ om de hoek waar pa altijd zijn biertjes drinkt ’s avonds. Het ‘dicht-bij-je-bed-nieuws scoort’ is natuurlijk een globale journalistieke regel, maar eerlijk is eerlijk: zou mijn afstudeerbegeleider ook niet opschrikken uit het artikel over Egypte in zijn NRC-krantje om de overval vlak voor zijn deur te bekijken?

Mijn afstudeerbegeleider vond het nogal een doorn in het oog dat de meeste kranten minstens 11 pagina’s met alleen lokaal nieuws vullen. Daarna zijn er hoogstens ‘één of twee pagina’s internationaal achter in de krant en uit solidariteit is er meestal ook een pagina met Nederlands nieuws te vinden’, merkte hij op. Daarom zweeg ik stilletjes toen het mij opviel dat ook opinie en analyses een ondergeschikte rol spelen in vergelijking met Nederlandse kranten die ermee uitpuilen.

Een opiniepagina bestaat vaak uit louter ingezonden brieven, die meestal door dezelfde mensen worden geschreven. De verwarring ontstaat dan ook soms of deze ‘bazelende’ brievenschrijvers niet stiekem vaste medewerkers zijn. Nieuwsanalyses, zoals die te vinden zijn in NRC of Volkskrant, bestaan hier niet. En daar is duidelijk reden voor: de Curaçaoënaar laat zich niet vertellen wat hij of zij moet vinden. Ze analyseren zelf het nieuws wel! Daarna wordt er flink gediscussieerd bij de plaatselijke ‘snèk’ en zo wordt een mening gevormd. Daar zijn geen journalisten voor nodig. Dit is ook te zien aan de trend dat lezers meestal meerdere kranten kopen, om zo een zo breed mogelijk beeld te krijgen van een gebeurtenis. En daar kan Nederland, waar zelfs de kranten met ‘prestige’ moeite hebben om het hoofd boven water te houden, niet aan tippen.

De razende reporter van de oude stempel kan hier zijn hart ophalen. Elke dag van banda’riba naar banda’bou op pad naar de laatste drugsmoord, overval, ontsnapte gevangene, schreeuwende premier of het ziekenhuis dat een verkeerde operatie heeft uitgevoerd. Dat kan voor sommige journalisten een stuk beter in de oren klinken dan dagelijks achter een veilig bureau commentaren en analyses typen over de spanningen in een ‘ver’ land als Egypte. Het is maar net wat dicht bij jouw bed ligt!

16 reacties op “Lokaal is mondiaal”

 1. Sinds wanneer moet een column voldoen aan journalistieke waarden? Al het commentaar in DIE richting is bij voorbaat vruchteloos. Een column is een mening, een eigen invalshoek. Iets waar je het mee eens kunt zijn of waar je je tegen verzet. Onzin om dat naar de hoek van de journalistiek te trekken.

 2. Ik vind het juist een goed stuk. Nederlanders lezen eerst de “reacties” die door de nieuwslezers zijn achtergelaten om zo hun “eigen mening” [luidkeels] te verkondigen.
  Dat je afstudeerbegeleider z’n neus ophaalt voor de journalistiek op dit eiland, is een teken van arrogantie. Maar ik snap wel dat wanneer je grote ambities hebt op gebied van journalistiek, je op een eiland als Curaçao snel bent uitgel*ld. Dat geldt overigens voor wel meer branches. Wil je echt carriere maken, dan moet je hier niet zijn.

 3. Helemaal met je eens Leoni, neutraal en lokaal nieuws doet het! Daarom lees ik versgeperst met plezier, succes.

 4. Biertje bij de snek heeft weer lekker gesmaakt! Zet m op Leoni met je nieuwe column dicht-bij-je-bed-nieuws

 5. @Sabine; natuurlijk zit er een degelijk verschil in de columns want zoals Pieter ook zei in zijn commentaar: je kan geen appels met peren vergelijken. Dat jij Dave zijn columns grappig vind kan heel goed want dat is jou smaak maar dat wil niet zeggen dat ik zijn columns altijd even grappig vind. Ik wil hierbij niet zeggen dat Dave geen leuke Columns schrijft want ik vind ze ook goed (trouwens van Elisa ook) maar ik hoef hem niet af te kraken als ik een column niet leuk vind.

  Afgezien daarvan ben nota bene zelf een echte Yu di korsou en drink vaak een biertje met mijn swa’s bij de snek en toevallig wat de schrijfster hierover zegt klopt want wij discussier vaak bij de snek. Dus hierbij wil ik aangegeven dat jou feiten dan ook niet kloppen.
  Sowieso vind ik respectloos om de Curaçaoënaar en de schrijfster te beledigen met wat je schreef in je commentaar namelijk: ! Er is op het eiland juist een chronisch gebrek aan mensen die hun eigen hersens gebruiken, kijk maar eens naar het aantal PS stemmers maar goed, dat laat mij zien dat jij zelf ook niet veel inhoud hebt want dan kan ik dat ook zeggen van de Nederlanders die op Wilders hebben gestemd. Kortom: laat iedereen in zijn waarde want alleen zo kunnen wij problemen oplossen wereldwijd!! Respect hebben voor elkaar.

 6. Lekke ding geschreven lekkere meid veel kip veel kip eete meisie, goed voor je boebie meid!
  Al met al een waardige vette beschijving met kreatieve volume-volle nauwkeurig beletterde column prikkent vergelijkende thema behandeling! pluimpje op hoor voor Leoni bo sa kaba meid ATiTUUUT, en hopi kip meid ga aub door en sprenkel ons met je talenttoze pencil !
  Lekke ding yu!
  Mac Media loves it! vooral in je bed,bijna verspreking yu!

 7. ik vind het wel afwisselend dat die andere twee ook een column schrijven
  leuk geschreven hoor!
  @sabine het is toch helemaal niet nodig om de schrijfster en de curacaoenaars te beledigen? dat is pas een ps-stemmer attitude!!

 8. @ Alvaro: Dat is zeker waar, iedereen heet zo zijn eigen smaak. Toch zit er een degelijk verschil in de columns van Dave en deze column. Dave schrijft een grappig verhaal, gebaseerd op eigen ervaringen, gedachten en/of fantasieën. Het is duidelijk dat hij daarvoor geen onderzoeken en dergelijke nodig heeft om zijn verhaal te ‘onderbouwen’.

  De schrijfster van deze column stelt feiten vast, zoals ‘de Curaçaoënaar laat zich niet vertellen wat hij/zij moet vinden, dat bepaalt hij zelf.’ Maar waarom dan? Omdat de schrijfster zelf ooit een paar mensen heeft zien discussiëren bij een snek? Niet echt goed onderbouwd naar mijn mening. En ik heb overigens nergens gesteld dat álle Curaçaoënaars alles klakkeloos aannemen, gelukkig zijn er ook mensen die wél hun gezonde verstand gebruiken. Dat neemt niet weg dat daar naar mijn mening nog een groot gebrek aan is op het eiland. Maar inderdaad, ieder z’n ding!

 9. Dat is waar wat je schrijft…Kortom leuke column, eindelijk eens goeie column en het is leuk die afwisseling met Columns…Zoals ik denk weer eens een Frisse wind met een andere gedachte gang. Tot slot: Je wil toch niet elke dag hetzelfde eten? Afwisseling is goed!
  Top

 10. @Sabine….Nou zeg dat je een voorkeur heb naar Dave kan ik begrijpen niks mis mee want iedereen heeft zo zijn eigen wensen en smaak. Ik vind zeker niet dat de schrijver van deze Column in een droomwereld leeft: maar ja, het is mooi hoe de schrijver van deze column het beëindigd: Het is maar net wat dicht bij jouw bed ligt! en voor jou is dat namelijk Dave!
  Ik lees regelmatig ook de Column van Dave en is ook niet altijd op feitelijke onderzoek gebaseerd maar moet ik daarom Dave daarop beoordelen? nee toch, Afgezien daarvan niet alle Curaçaoënaars nemen alles klakkeloos over want ik doe dat zeker niet, en ik neem aan jij ook niet!

 11. @ Willem: het is niet helemaal waar wat je zegt. sure, er zijn antilianen die klakkeloos nieuwsberichten of uitspraken politici overnemen net zoals er nederlanders zijn die klakkeloos berichten uit de Telegraaf overnemen of de uitspraken van Geert Wilders..maar ik schat de gemiddelde antilliaan hoger in. regelmatig komt de discussie los bij de snék en mijn ervaring is dat de meeste juist geen vertrouwen hebben in de lokale politici en journalisten. ze vinden juist dat deze lui hun niks hoeft te vertellen. dit volk heeft juist een sterke mening!
  sommige ps-stemmers zijn daar een uitzondering op trouwens… 😉

 12. @willem…Dat is inderdaad zo: De gemiddelde Curacaoenaar neemt namelijk klakkeloos elk nieuwsbericht aan…Helaas is dat waar….Ze moeten wat kritischer worden dan alles zomaar aannemen.
  Maar Leoni hele leuke Column 🙂

 13. En op welk onderzoek is dit gebaseerd? Wat een slechte column zeg. Niet alleen saai maar gewoon feitelijk helemaal onjuist! Zoals Willem al zegt, de gemiddelde Curaçaoënaar gelooft juist alles wat in de krant staat, zonder hierover na te denken! Er is op het eiland juist een chronisch gebrek aan mensen die hun eigen hersens gebruiken, kijk maar eens naar het aantal PS stemmers! De schrijver van deze column leeft in droomwereld en moet zich eerst maar eens verdiepen in de lokale bevolking alvorens zo’n bericht te schrijven.

  Ik verlang naar de wekelijkse column van Dave, lekker origineel én grappig! Dave, come back!

 14. Je afstuurbegeleider moet geen appels met peren vergelijken: Nederlandse maatstaven zijn uiteraard anders dan hier. Als je bij de Snek een biertje drink dan hebben ze het meestal over de politieke situatie van hier. We hebben al grote zorgen op curacao laat staan als ze nog zorgen moeten gaan maken over de andere landen. En inderdaad Lokaal in mondiaal want iedereen heeft hier zijn eigen mening en gelukkig maar 🙂

 15. Hele leuke Column…En het is inderdaad zo: het is maar net wat dicht bij jouw bed ligt!

 16. Leuk stuk! Ik kan wel zien dat je hier waarschijnlijk nog niet zo lang woont (of niet genoeg hebt verdiept in de lokale bevolking). Misschien dat je misschien nog even terug kan komen op ‘de Curacaoenaar laat zich niet vertellen wat hij of zij moet vinden’. De gemiddelde Curacaoenaar neemt namelijk klakkeloos elk nieuwsbericht aan! Vooral als het gaat om uitspraken en meningen van politici..