• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Toen ik zes was vroeg mijn eerste vriendje Koen mij verkering. Met een rood hoofd en knikkende knieën keek hij mij diep in de ogen en stelde hakkelend de grote vraag: ‘Wil jij ‘het’ met mij?’ Iedereen wist natuurlijk meteen wat er bedoeld werd met ‘het’. ‘

‘Het’ was aan of ‘het’ was uit. En Koen en ik kregen ‘het’. Zelfs mijn eerste echte vriendje, aan wie ik daadwerkelijk kusjes uitdeelde, vroeg mij verkering. Je ‘tongde’ met elkaar en dan was ‘het’ aan. Mobiele telefoons waren er nog niet dus afspraakjes werden gemaakt als je elkaar zag en de term ‘ik bel je nog wel’ was onbekend.

Tegenwoordig ligt het allemaal wat ingewikkelder. Nadat je elkaar gespot hebt, vaak in één of andere decadente beachbar of club, begin je allereerst met het uitwisselen van veelbelovende blikken. Deze fase wordt gevolgd door spannende knipogen en oogcontact. Als de persoon in kwestie deze blikken beantwoordt, volgt er vaak, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol, een praatje en worden er nummers uitgewisseld.

Hierna begint de sms- of pingfase: Er volgt een reeks van tientallen berichtjes waarin men elkaar steeds verder uitprobeert. Alle berichtjes worden vervolgens uitgebreid besproken met vriendinnen en het antwoord is meestal dan ook samengesteld door vijf verschillende mensen. Het spektakel zet zich vervolgens voort op de chat en op, het liefst meerdere, sociale netwerken. Op het beeldscherm van je laptop wissel je vervolgens  je diepste geheimen, trauma’s en liefdesverhalen uit terwijl je gespannen afwacht wat je gesprekspartner voor bericht typt. Veel van die berichten worden regelmatig verkeerd geïnterpreteerd, onder- of overschat of zijn simpelweg onbegrijpelijk door de hoeveelheid smileys die men aan de tekst toevoegt.

Wanneer je door deze fase heen bent, ga je voor het echte werk en slaat het contact om in daten, scharrelen, seksen, van-elkaar-genieten, het-gewoon-leuk-hebben-met-elkaar of in een relatie. Dit laatste is absoluut niet te vergelijken met de luchtige verkering van vroeger. Menig man en vrouw rent bij voorbaat al weg als men het woord in de mond neemt. Er gaan dan ook vele ruzies, meerdere break-ups en tientallen gesneuvelde hartjes doorheen tot men hieruit komt. Tegen de tijd dat je elkaar uiteindelijk hebt gevonden, is de liefde vaak doodgebloed, de spanning eraf of is men uit elkaar gegroeid.

Had men de tijd van sms’jes, MSN-sessies en daten niet beter kunnen besteden aan een ouderwetse verkering? Dat woord hoor ik helaas zelden meer en wordt overgelaten aan kleine zusjes en broertjes. Ook die kleine zusjes en broertjes doen nu al gevaarlijk fanatiek mee aan de chatfases en smsverkering. Ondanks dat dit soms best spannend en variërend kan zijn, vraag ik mij toch af of het allemaal zo ingewikkeld moet zijn. Koen en ik waren eigenlijk heel gelukkig zonder mobieltje, chat of scharrels. Ik wil misschien helemaal niet daten, scharrelen, genieten van elkaar of een relatie: ik wil gewoon weer verkering!

15 reacties op “The big L in 2011”

 1. Beste Column ooit… ga zo door. David eat your hart out

 2. Wat onwijs gaaf Elisa ! Helemaal top ! Groetjes, Myra

 3. Zo herkenbaar.
  Vooral dat hebben van verkering.

 4. Helemaal eens met Mateotti, Sabine en Cinthia. David is fantastisch. Ik kijk elke week uit naar zijn columns. Ze zijn super grappig en ik vind die dialogen geweldig.

  Zoals Cintha zei, David come back!

 5. David waar ben je?! Ik heb nog nooit niet gelachen om wat David allemaal voor gekkigheid schreef. Ben het helemaal met Mateotti en Sabine eens. David was anders. Inderdaad, soms sloegen de verhalen he-le-maal nergens op, maar het trok als een magneet en het was altijd grappig. Ook die dialogen met zichzelf waren hilarisch. David come back!

 6. Leuke column inderdaad, maar beter dan de normale Joop? Ik kijk elke week weer uit naar de verhalen van de andere columnist, dat was tenminste niet zo’n standaard column vol inkoppertjes… Zoals Mateotti zei: VERFRISSEND! Nouja, ieder zijn ding!

 7. Leuke Column,

  Laat David doen waar hij goed in is sport stukken schrijven en schrijf jij dan maar elke week een column

 8. Leuke column, zonder meer. Ik wil die andere columnist ook weer lezen. Dat was zo’n maffe column, doorspekt met Engelse termen, vreemde opmerkingen. Bizar, dat is het woord. En ik las hem elke keer met veel genoegen. Het was zo on-Nederlands en dat vond ik verfrissend.

 9. Subliem geschreven! Goed en pakkend verhaal!
  Ik zou zeggen wekelijkse collum! Loving it

 10. ER IS IN HET PAPIAMENTU EEN GEZEGDE/SPREEKWOORD: “LO KE TA HECHU NO TA BIRA BERD!” (WAT RIJP IS, KAN NIET MEER ONRIJP/GROEN WORDEN)

 11. Je hebt helemaal gelijk chickie! Leuke column!! X Pam

 12. Helemaal mee eens, een relatie is meteen zo ingewikkeld en soms wil je gewoon “bij iemand zijn”.

 13. He koekie, je hebt een fles wijn verdient. Leuke column. Lekker fris geschreven.

 14. Love it Elisa! Je hebt helemaal gelijk… Die goeie ouwe tijd! Ga je vaker columns schrijven??

 15. Leuk Elisa!!