• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Op Curaçao krijgen we gelukkig bijna nooit met orkanen of tropische stormen te maken. De ABC-eilanden liggen buiten de orkaangordel en daardoor wordt de ellende ons meestal bespaard. Dit keer hadden we pech dat Tomas op het laatste moment besloot om toch op bezoek te komen.

Het grappige is dat het nieuws dat een storm voorbij zou trekken niet eens zo erg klonk. “Het valt toch wel mee”, werd er geroepen. Men riep ook dat een beetje regen wel lekker zou zijn en dat we leuke foto’s kunnen maken wanneer de straten een beetje overstromen. Meestal ben ik wel een fan van regen, dus het leek mij ook niet zo erg. Ik bedacht direct dat ik een column zou schrijven over leuke dingen die je kunt doen tijdens een tropische storm. De kop zou worden; ‘Hoe je als held een tropische storm kunt trotseren’.

Nou, het was allemaal leuk en aardig, tot maandagavond rond zevenen. The heavens opened up en het bleef maar regenen. Ik zat lekker thuis, maar het duurde niet lang voor ik helemaal klaar was met onze vriend Tomas. Kennelijk heeft het dak bij mij thuis meer gaten dan de verdediging van Feyenoord! Ik heb zes uur lang met emmers, handdoeken en een dweil mogen spelen.

Vanochtend kreeg ik eindelijk door hoe ernstig het allemaal is. Bij de buren is een muur naar beneden gekomen. Honderden woningen hebben met overlast te maken, auto’s zijn onder water gelopen, bedrijven liepen onder en hele buurten zijn niet te bereiken. Maar niks is erger dan het nieuws horen dat twee mensen om het leven zijn gekomen. Een van de slachtoffers was een vrijwilliger die aan het helpen was bij het Advent Ziekenhuis. Laat dat even doordringen. Een vrijwillger…aan het helpen….bij een ziekenhuis dat onder water was gelopen. Ik weet niet eens wat ik moet zeggen…

Momenteel is Tomas weg aan het trekken van de ABC-eilanden en lijkt alles weer rustig. Ik hoop dat zometeen als ik naar huis ga, ik geen zwembad in de woonkamer aantref. Ik hoop ook dat het de komende dagen niet zo hevig meer regent, want het is duidelijk dat ons eilandje het niet aan kan. Een tropische storm als een held trotseren….. Yeah, it’s all fun and games ‘till someone gets hurt…

3 reacties op “Fun and games ‘till someone gets hurt”

  1. Helemaal terecht. Maar 1 kleine, belangrijke correctie: Curacao ligt niet buiten de hurricane belt. Het ligt in het zuiden van die gordel. Dat het er buiten zou liggen wordt vaak gebruikt als argument waarom het hier ‘veilig’ zou zijn en we geen voorbereidingen zouden hoeven treffen, maar dat is dus gewoon een kop-in-het-zand verhaal.
    Dat we wel degelijk getroffen kunnen worden is van de week gruwelijk bewezen en ik hoop dat het nu duidelijk wordt dat Curacao momenteel niet klaar is voor een orkaan en dat er betere voorbereidingen getroffen moeten worden. En dan niet alleen nu, maar standaard elk jaar!

  2. Amazing piece… so right if you look at it this way….

  3. Mooi stuk!