• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws column ralphIk was er helemaal klaar voor om te gaan stemmen. Stemmen voor de toekomst van Nederland en daarmee ook voor de toekomst van mijn eigen land. De avond voor de verkiezingen had mijn vrouw het orakel genaamd “de stemwijzer” al een paar keer ingevuld. Elke keer met wisselend resultaat. 

Het advies zwabberde tussen de verschillende politieke stromingen. Van progressief naar conservatief en van links naar het midden, gevolgd door een klein uitstapje naar rechts.
Ik vond het best wel grappig om te observeren hoezeer een stemadvies van invloed kan zijn op de gemoedsrust. En omgekeerd. En ze werd er niet vrolijker van.
Na het laatste,  onbruikbare advies “stem SGP”, hield ze het voor gezien. Ze klapte geïrriteerd de laptop dicht.
Stilte.
Dikke zucht. Ik negeerde de luide roep om aandacht en een begripvolle reactie. 
Wederom stilte.
“Op wie ga jij eigenlijk stemmen?”, vroeg ze.
…Einde stilte, einde rust.
“Nou, ik zit te denken aan de PvdD…”, begon ik. Eerlijk gezegd had ik er nog helemaal niet over nagedacht. Maar die mevrouw van de PvdD zag er wel goed uit op de posters langs de weg.
“Ik denk dat die vrouw, die Marianne Thieme, er best wel goed uitziet…”

Een ijzige stilte maakt zich meester van de huiskamer.
Het orakel had blijkbaar ook haar gevoel voor humor op gelijke hoogte gebracht met de waardering van de Griekse staatsobligaties: tot een absoluut dieptepunt.

Probleem was dat ik wel heel goed wist waar ik niet op wilde stemmen, maar niet waar ik wel op wilde stemmen.  Wat waren mijn criteria eigenlijk?
Welke partij zou beter de belangen van de Nederlandse Antillen in de Tweede Kamer kunnen verdedigen? Of slecht getimede introducties vanuit Nederland van nog onzinnigere ambtelijke regels in de toekomst voor de eilanden kunnen tegenhouden?
Op wie zou ik moeten stemmen om een machtsblok te voorkomen van de rechtse rakkers die gezamenlijk een dam willen opwerpen tegen jongeren uit de Antillen?

Mijn missie was duidelijk. De Antillen hadden mij nodig!

Daags daarna zat ik verslagen te kijken naar de uitslagen. Rechts had overtuigend gewonnen. Alles was verloren. Het wachten was op het moment dat de eerste eilanden op marktplaats.nl te koop werden aangeboden…

Nu is er weer sprake van een paars-plus kabinet. Ik snap er helemaal niets van.
Het orakel had dus toch gelijk. Het voorspelde alle winnende partijen!
Binnenkort  toch snel de stemwijzer op Curaçao invullen. Wie weet….

www.versgeperst.com