• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Pascal TurpijnEr zijn gigantische excessen in prijzen van wijn. Zo is mij bekend dat de duurste wijn ooit verkocht, een Chateau Lafite uit 1787, is. Deze werd in 1985 bij Christie’s geveild voor 165.000 USD. Nu krijg ik vaak bij het vertellen van dit soort gegevens de vraag: “Is het dat geld nou echt waard?”

“Absoluut niet”, is mijn mening. Sterker nog, het is waanzin! Maar ik hanteer ook vaak de uitspraak ‘Het leven is te kort om slechte wijn te drinken’. Ik vind bijvoorbeeld een gulden of vijftig niet extreem veel geld voor een mooie wijn. Maar naar mijn idee is er een punt waarop de prijs weinig meer met de kwaliteit te maken heeft.

Waarom wordt een wijn zo duur en is die dan zo bijzonder? In het bovenstaande geval ging het om de ouderdom, de zeldzaamheid dat deze wijn ondanks zijn leeftijd nog steeds drinkbaar was en het wijnhuis dat één van de meest gerenommeerde ter wereld is. Het is dus leeftijd, schaarste en naam wat deze wijn zo duur maakt. Maar het belangrijkste criterium waar een wijn mijns inziens aan moet voldoen, is niet genoemd in deze. En dat is smaak!

Een korte uitleg over de prijsopbouw. Deze heeft in eerste instantie met de kosten van het productieproces te maken. Hier valt bijvoorbeeld de opbrengst per hectare onder en de prijs van de grond. Als deze maximaal zijn, komt een wijn op een verkoopprijs van ongeveer honderd gulden. Daar stopt de toename in kwaliteit dus.
 
Wat een wijn nog duurder maakt, is de wet van vraag en aanbod. Als er in een gebied 100.000 flessen worden geproduceerd en 200.000 mensen willen die fles hebben, gaat de prijs logischerwijs omhoog. Als er in ditzelfde gebied maar 100 flessen worden geproduceerd en 200.000 mensen die wijn willen…  Voilá, daar komen de excessen.

Nu de allerbelangrijkste vraag: Zijn duurdere wijnen nou echt lekkerder? Dan zeg ik enerzijds, absoluut! Ik durf best te zeggen dat een wijn van 100 gulden tien keer zo lekker is als één van 10 gulden. Anderzijds,  een wijn van 1000 gulden is eigenlijk zelden 10 keer zo lekker als één van 100 gulden. Wellicht is hij tien keer zo speciaal, maar proef je dat?

www.versgeperst.com