• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Pascal TurpijnEen dagelijkse verbazing van mij, zijn de prijzen van sommige goederen op het eiland. Nu snap ik heel goed dat alles hier met de boot moet komen en er belasting over betaald moet worden. En natuurlijk willen we (lees ons ondernemers) allemaal een goed zakcentje verdienen.

Dus de prijzen zijn enigszins verklaarbaar. Mijn verbazing heeft dan ook een andere oorzaak, en wel de lonen op ons eiland in vergelijking met deze prijzen. Vooropgesteld dat ik zelf weinig te klagen heb, kan ik me heel moeilijk voorstellen dat met een minimumloon van bruto twaalfhonderd gulden goed rond te komen is.

De mensen die deze lonen doorgaans uitkeren, rijden zelf in de grootste SUV’s rond en hebben een mooie woning op Jan Thiel met uitzicht op het Spaanse water. Nu ben ik de laatste die zal zeggen dat een hardwerkende ondernemer zichzelf niet mag belonen met de geneugten van het leven. Het is echter die tegenstelling die me best wel dwars zit. En wat uit die tegenstelling voortkomt misschien nog wel meer.

Tenenkrommende service op een terras of zeer traag werkende mensen in de dienstverlening zijn bijna logisch. Vandaar de passende Engelse uitdrukking, “If you pay peanuts, you’ll get monkeys”. Ik ben van de overtuiging dat bij betere financiële beloning ook beter werkende mensen komen. En dan hoeft dat niet eens uit de zak van de ondernemer te komen. Waarom wordt in commerciële bedrijven niet meer met commissiebasis gewerkt? Ik ben ervan overtuigd dat als een ober per dag vijfentwintig gulden meer verdient door even langs te komen voor een tweede drankje of een likeurtje bij de koffie, deze dat vanzelf gaat doen. Gevolg, ondernemer meer omzet, ober meer salaris en gasten meer tevreden. Iedereen blij, of zelfs blijer zou je zeggen.

En dan ben ik nog niet eens begonnen over het feit dat door de lage lonen de stap naar criminaliteit ook een stuk kleiner is. Dus waarom pakken we als ondernemers nou niet eens die rekenmachine en gaan kijken of we misschien onze mensen iets meer kunnen betalen. Tenslotte komt elke gulden die er meer op het eiland verdiend wordt, toch linksom of rechtsom weer terug in de zak van de ondernemer.

1 reactie op “Pay peanuts, get monkeys”

  1. Je hebt helemaal gelijk.
    Daarom streven we er bij ons ook naar om excellent service te geven en om je met een smile de deur uit te laten gaan.

    Jeroen