• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws column ralphCuraçao, maandag 24 juni 2013.




1984… het jaar dat gezien vanuit de onzekere donkere jaren van 1948 nog ver in de toekomst lag. George Orwell schreef er een boek over. 

Geen vrolijk boek, maar een boek met een pakkende beschrijving van een toekomstige totalitaire maatschappij. Gemodelleerd naar de socialistische maatschappij van Stalin in het grauwe Engeland van kort na de Tweede Wereldoorlog. Geperfectioneerd tot een vorm zoals deze alleen door een harmonieuze symbiose van politici en ambtenaren verzonnen kan worden. Een maatschappij waarin zaken als geschiedenis, taal en zelfs emoties streng worden gecontroleerd en bijgeschaafd. Dit alles om er een betere samenleving van te maken, conform het ideaal.

Gelukkig is 1984 tot nu toe nooit waarheid geworden op de Antillen. George Orwell schreef het boek in 1948, het werd in 1949 gepubliceerd. Tegelijkertijd met het verschijnen van het boek verscheen hier de zon achter de donkere wolken en bracht hoop op een betere toekomst. Of niet? Ik duik de geschiedenis in.

In 1948 wordt het gebiedsdeel Curaçao omgedoopt tot ‘Nederlandse Antillen’ en gloort er eindelijk ook voor Aruba hoop op een eigen plek.

1949 krijgt Indonesië haar onafhankelijkheid en komt er een einde aan 200 jaar Nederlandse dominantie afgewisseld door 150 jaar kolonisatie. 
Voor Nederland eindigt daarmee definitief een droom; Indonesië zal nooit meer deel gaan uitmaken van het Koninkrijk.

In 1954 treedt het Statuut in werking. Hierdoor zijn Suriname en de Nederlandse Antillen eindelijk volwaardige, op eigen kracht steunende, onderdelen van het Koninkrijk der Nederlanden.

De landen blijken voor Nederland echter meer een last dan een lust en al spoedig gaan de gesprekken verder, richting totale ontbinding van de neokoloniale banden.

Suriname vindt het in 1974 wel welletjes en weet het in minder dan twee jaar voor elkaar te krijgen om uit het Koninkrijk te stappen. Schuldenvrij.
 
In 1976 wordt op Aruba de roep om onafhankelijkheid steeds sterker. Een eigen vlag met bijpassend volkslied ziet het daglicht.

In 1984 wappert dan ook eindelijk de eigen Curaçaose vlag. 

2010 wordt de Antilliaanse vlag gestreken en afgevoerd naar de vuilverbrandingsovens. Nieuwe wetten worden geïntroduceerd die op harmonische wijze de Nederlandse normen juridisch verankeren aan de Antilliaanse waarden.

2011 Het geïnstalleerde deugdelijk bestuur herschrijft de Antilliaanse waarden.

2013 Bij de snèkbar zit ik, met tranen in mijn ogen, te kijken naar BVN waar zojuist het hoofddoekverbod voor de BES eilanden wordt afgekondigd…
Ik hou van Nederland….

1 reactie op “I love Big Brother”

  1. Is this black guy serious?