• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws column ralph doestGriekenland….Met een bezwaard hart lees ik over hoe Griekenland de BOO van Europa is geworden. Ik noem Griekenland altijd al liefkozend de achilleshiel van Europa. Krachtig maar ontzettend kwetsbaar. Geliefd maar onbegrepen. Fascinerend maar onbelangrijk.  Zo’n beetje vergelijkbaar met de Antillen ten opzichte van Nederland.

De Grieken zijn woedend op Europa, speciaal op ‘hypocriet’ Duitsland. Europa is woedend op de Grieken. Duitsland voorop.

Tsja, wat wil Europa dan? Chaos is van oorsprong een Grieks woord. En jarenlang via een achterdeur bijstand verlenen aan de Grieken, da’s toch vragen om ellende. Duitse leningen met een gunstige rente om de tekorten te dekken… Maar wel met de voorwaarde dat opdrachten bij voorkeur naar Duitse bedrijven gaan. Win-win voor Duitsland.

De financiële experts zijn verbijsterd. De euro is sterk in waarde gedaald. Een inflatiestijging maakt zich op om heel Europa een vervroegd bezoekje te brengen. En de Eurosjeiks die net een weekje Curaçao hebben geboekt maken zich nu ook ernstig zorgen. Is het bier op het eiland nog wel te betalen?

Ja. No worries. Het muurbloempje Internationaal Monetair Fonds (IMF) is mede op advies van Nederland naar voren geschoven om te helpen. IMF? Nederland? Déjà vu?
Was het ook niet Nederland dat precies tien jaar geleden het lot van de Antillen in handen van het IMF legde? Uiteindelijk is Nederland op advies van het IMF met 53 miljoen extra over de brug gekomen. Om acute chaos te voorkomen.

Enorme bezuinigingsrondes volgden. Investeringen werden stopgezet. De Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM) ging failliet. Ambtenaren werden naar huis gestuurd. En de regering uiteindelijk ook. Democratisch. De bevolking was het zat. 
 
Hierna volgde er dan toch de gevreesde periode van chaos, met democratisch gekozen leiders in bevlekte oranje maatpakken. De vlekken waren zo groot dat voor een paar een gedwongen bezoek aan de Bon Futuro noodzakelijk was. Konden ze ook nadenken over de toekomst van de eilanden.

Verdere politieke instabiliteit volgde en de economie deed het niet veel beter. Een nieuw fenomeen stak hardnekkig de kop op… bolletjesslikkers en daarmee de invoering van de 100 procent controles op de vluchten tussen de Koninkrijksdelen.

Dus, advies aan Nederland.. Direct na de val van de Griekse regering overgaan tot invoering van de 100 procent controles op de Athene-vluchten.

En aan de Griekse regering… Sterkte! Aan de andere kant van de wereld zijn er mensen die begrijpen welke moeilijke tijd jullie te wachten staat.

www.versgeperst.com