• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

RechtbankCURAÇAO – Terwijl een konvooi zwarte auto’s met zwaailicht en sirene richting achteringang van de rechtbank scheurt, staat buiten een meute van journalisten en familieleden van zowel het slachtoffer als de vermeende daders. Onder de pers is de sfeer niet extra gespannen, onder het beveiligingspersoneel des temeer.

In groepjes van vier mogen we onder het afzettingslint door om de inhoud van onze tassen door een speurhond te laten besnuffelen op zoek naar explosieven. Het duurt onnodig lang, vinden we. De beveiliging benadrukt de noodzaak door extra knorrig te handelen.

Eenmaal binnen zitten de verdachten pal voor ons. Carlos P. en Dangelo D. (‘Panchek’) zitten links naast elkaar en smoezen onderling. Burney F. (‘Nini’) en Elvis K. (‘Monster’) kijken voor zich uit. Laatstgenoemde ziet er al minder monsterlijk uit dan tijdens de pro-formazitting. Onder een zwart shirt draagt hij een kogelwerend vest. Hij draagt een bril.

Achter hen de perstribune, die is uitgebreid vanwege de massale belangstelling. Er wordt tijdens onderbrekingen luidruchtig gegrapt en gegrold. Dit in schril contrast met de aanwezige familieleden. Voor een vrouw die als twee druppels water op Carlos P. lijkt, wordt het even teveel. Ze pinkt een traan weg. Een meisje naast haar heeft het niet veel makkelijker. Helemaal achterin zit Marvelyne Wiels, zus van het slachtoffer. Ook zij heeft het zichtbaar moeilijk. Voor haar is het de eerste keer dat ze in levenden lijve geconfronteerd wordt met de mogelijke daders.

Tussen alle starre veiligheidsrompslomp door wordt er wel flexibel omgegaan met de inwendige mens van de verdachten. Tijdens een onderbreking krijgen de heren soep en een plastic bakje van een snèk aangeboden. De familieleden van Wiels zijn onthutst. Om 12.00 uur wordt de zitting onderbroken voor onze lunch. Of we een half uur later weer terug willen zijn in verband met de veiligheidscontroles. Dat lukt met enig kunst- en vliegwerk, waarna we alsnog een half uur staan te wachten voordat de controles überhaupt beginnen.

De tweede helft van de dag vangt aan met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Elvis K. Al eerder had advocaat Olga Saleh-Kostrzewski het OM verweten haar cliënt onder valse voorwendselen hebben laten bekennen. K. verkeerde in de veronderstelling dat er geen levenslang tegen hem geëist zou worden, dat hij in Nederland zijn proces mocht afwachten en aldaar zijn straf zou mogen uitzitten. Rip ontkent deze deal, die volgens Monster wel degelijk gemaakt is.

De verdediging stuurt erop aan om de bekennende verklaringen van Monster met terugwerkende kracht als onbetrouwbaar af te schilderen. K. sluit zich daarbij aan. Hij heeft alleen bekend om levenslang te ontlopen en omdat hem na grote druk op hem een deal was aangeboden. Maar al zijn verklaringen waren vals, houdt hij bij hoog en laag vol.

Er worden na aandringen van de verdediging ook beelden van een verhoor vertoond. Daarop is te zien hoe Rip de verdachte onder druk zet. Drie moorden, met jouw strafblad levert dat gegarandeerd levenslang op, houdt hij K. voor, maar wellicht verlaag ik de strafeis als je me meer vertelt over de schutter en de opdrachtgever van de moord. Uit de beelden blijkt niet direct een deal.

Wel leggen de beelden nadruk op de psychologische oorlog tussen Rip en Monster, waarbij laatstgenoemde wel degelijk in de positie belandt dat hij er belang bij heeft om met een leugenachtige verklaring op de proppen te komen. Mochten de verklaringen inderdaad niet bruikbaar zijn, dan ligt er een bom onder de zaak-Magnus en daarmee de zaak-Maximus.

www.versgeperst.com