• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Pascal TurpijnIk kook graag, het is een hobby. Zeg maar gerust een passie. En als ik kook, het liefst voor een grote groep vrienden, presenteer ik minimaal vijf gangen met natuurlijk bijpassende wijnen. Zat ik laatst, na uren zwoegen in de keuken, te eten, zegt iemand: “Ik lust dit niet.”

Soms brengen ze het iets tactvoller: “Dit is niet mijn smaak.” En daar mag je dan niks over zeggen, want over smaak valt zogenaamd niet te twisten.
Wie die uitdrukking bedacht heeft? Als er iets is waarover veel gediscussieerd wordt, is het wel smaak. Als de uitdrukking klopte, hadden we geen Michelingids, Wine Spectator of wat voor recensent dan ook nodig. En zouden we iets wat we nu niet lekker vinden, nooit lekker gaan vinden.

In je hoofd
Ik wil niet beweren dat je iets niet lekker mag vinden, maar tijdens mijn rondzwervingen in de wereld van eten en drinken, zijn mij toch wat zaken opgevallen. Hoe meer ervaring mensen met eten krijgen, hoe meer de mensen lusten. Of beter gezegd, hoe minder ze niet lusten. Ik ben ervan overtuigd dat iets lekker vinden of niet, met ervaring en openheid van geest te maken heeft. Dat iets niet lusten dus, meer te maken heeft met wat zich afspeelt in je hoofd dan op je tong.

Smaakervaring
Laten we als voorbeeld een oester nemen. De smaak daarvan wordt vaak met een hap zeewater vergeleken. Nou heb ik geregeld mensen zien kokhalzen bij het proeven van de eerste oester, maar nooit als er wat zeewater in de mond terecht komt. Het is waar dat een oester er niet al te appetijtelijk uit ziet. Echter, dat heeft met de smaak niks te maken, maar alles met de smaakervaring. En wat blijkt, na de eerste, vaak onprettige, kennismaking met de oester, gaan toch hele volksstammen ze lekker vinden.

Twist erop los
Tenzij een stuk vlees gebakken is tot schoenzool of groenten moeilijk te onderscheiden zijn van babyvoeding, is eigenlijk alles wat onder de noemer ‘voedsel’ valt eetbaar en dus potentieel lekker. Dus, twist er juist op los met smaak. Probeer, proef! Wees het oneens met iemand die iets niet lust, je doet hem of haar er een plezier mee. Want het is toch heerlijk als je ergens gaat eten en gewoon kunt zeggen: “Ik lust alles.”

Pascal Turpijn
General Manager Pepia Est Curaçao
Wine & Spirits import/wholesale

www.versgeperst.com