• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Pascal TurpijnJa, we zijn racisten. En dan niet naar onze mede-eilanders. Ik bedoel, ik word niet afgesneden in de auto, vreemd te woord gestaan of nagekeken vanwege een andere huidskleur of geloof. Nee, ík word niet gediscrimineerd, maar mijn wijn.

Ik snap, dit vraagt om uitleg.  Ik krijg als wijnimporteur en ex-horecaman vaak de vraag waarom wijn in een restaurant zo duur is. Men betaalt tenslotte slechts tien gulden in de supermarkt, maar in het restaurant is een fles wijn toch al snel drie keer zo duur. Op zich een valide vraag waarop ik legio antwoorden kan geven. Er moeten glazen gekocht worden, de ober moet de fles openmaken en die moet natuurlijk ook betaald worden etcetera.

Hele lomito
Maar wat ik mij dan altijd afvraag, waarom hoor ik dat bijna alleen over wijn. Ik hoor nooit iemand over de prijs van z’n biertje, mojito of lomito. Nou ja, nooit. In ieder geval niet dat het in de supermarkt maar een derde van de prijs kost. En dat terwijl je van de prijs van twee mojito’s toch ook een fles rum kan kopen of voor één hoofdgerecht tenderloin een hele lomito.

In de schappen
Dan hoor ik ook nog vaak van restaurateurs: “Ik wil deze wijn niet, want hij staat in de schappen van de supermarkt en dat vinden mijn gasten vervelend.” Maar waarom?!? Een Amstel Bright, een stukje mero, een flesje whiskey, allemaal in de schappen van onze kruidenier. En deze worden toch met veel liefde doorverkocht aan de gast, die dat helemaal niet vervelend vindt.

Makkelijk uitrekenen
Ik snap het niet, komt het doordat het makkelijker uit te rekenen is? Of misschien omdat het aanbod van wijn diverser is? Leg het me alsjeblieft uit. Of laten we gewoon net als bij een biertje of een steak, ervan genieten omdat we het gewoon lekker vinden. Tolerantie en gelijke rechten voor de wijn!

Pascal Turpijn
General Manager Pepia Est Curaçao
Wine & Spirits import/wholesale

3 reacties op “Discriminatie!”

 1. swa bo ta ma ko wijn ku ko. Hende ta pasa hamber na Korsow boso ta ma ku wijn ku ko. Bai ka laa keng swa.!!

 2. Gek ja, als je er goed over nadenkt. Voor een pilsje betaal je vandaag op de Paasvee € 2,20!! Voor een krat Amstel betaal je ong.€ 7,00. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijzelf ook aan die “discriminatie” schuldig maak! Zou dit misschien een van de verklaringen kunnen zijn?: Een fles wijn kan iedereen thuis openmaken. Een tapbiertje is toch het lekkerst in een kroeg. Zelf een lekkere cocktail maken is ook niet voor iedereen weggegelegd!

 3. Helemaal mee eens! Stop de wijn discriminatie!

  Ik denk dat het ook zoiets is wat zichzelf propageert. Op feestjes wordt er over geklaagd waarna mensen die dit horen het zonder na te denken na-papegaaien. Voor elke 3 die je bereikt met je uitleg, papegaaien er 10 het na.

  Net zoals die broodje aap verhalen die mensen maar blijven geloven. Je blijft het uitleggen, maar het blijft vechten tegen de bierkaai.