Sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in de politiek. Ik heb het altijd op de voet gevolgd terwijl mijn leeftijdsgenootjes hun schouders ophaalden bij mijn pogingen tot politieke analyses. Terwijl de politiek een beetje ingewikkeld kan zijn, begrijp ik er op Curaçao soms helemaal niets van.

Ik ben geen politicus, ik heb geen politicologie gestudeerd, dus ik ben wel de laatste die een ander kan vertellen hoe hij of zij politiek moet bedrijven. Maar ik ben wel een burger, die beïnvloed wordt door de keuzes die gemaakt worden in de politiek. Daarom wil ik als burger vrijblijvend een aantal tips geven aan onze ministers, wat vooral niet te doen.

Een inkoppertje is natuurlijk het buitensporig gebruik van de creditcard van het Parlement. Dure etentjes, reisjes en het huren van een pak, nee dat soort uitgaven zorgen niet voor veel respect bij de bevolking.

Veel op reis gaan valt sowieso niet goed bij veel burgers. Zeker niet, en dit wordt over de hele wereld niet gewaardeerd, als je land in een crisis verkeerd. Zijnde een economische crisis, rellen of het land wordt geteisterd door natuurgeweld: blijf zitten waar je zit. Het is dan niet het moment om een collega-president op te zoeken een paar duizend kilometers verder op.

Ik ben altijd van mening geweest dat je als politicus niet alles kan zeggen. De gemiddelde politicus die een opleiding achter de kiezen heeft in deze richting, is zich hiervan bewust. Maar er zijn altijd een paar die deze memo niet hebben gekregen. Opmerkingen die men beter kan vermijden zijn onder andere het wegsturen van een bepaalde bevolkingsgroep in vuilniszakken, het plan voor een verraderswet waarmee ‘verraders’ gestraft worden en het woord dat sinds 2011 zeker gemeden moet worden: de galg. Een galg siert niemand.

Een andere tip hoog op het lijstje is het niet publiekelijk maken van je affiniteit met dictatorachtige of terroristische zaken. Dat je als politicus wel heil ziet om je aan te sluiten bij een rebellengroepering in een land waarmee jouw land samenwerkt: niet heel handig. Ook de wens om de media aan banden te leggen zoals Chávez doet in Venezuela kan men maar beter achterwege laten. Laten we maar helemaal niet reppen over burgerlijke ongehoorzaamheid, dat werkt alleen maar in het nadeel van een politicus.

Laat uiteraard politieke benoemingen achterwege: man- of vrouwlief, zoon, dochter, neef, nicht en peetkind kunnen maar beter op eigen houtje een baan zoeken. Wat een politicus ook niet siert zijn ‘conspiracy theories’, dat is iets wat bij de burgers moet blijven. Verhalen over herkolonisatie en rechtszaken die aangestuurd worden vanuit Den Haag: het klinkt mij allemaal een beetje instabiel in de oren.

Zo, na het toepassen van deze tips zou de politiek er wel eens heel anders kunnen uitzien. Misschien….

9 reacties op “Tips voor de politiek”

 1. Ik stel voor dat Leoni bij de volgende regeringsoverleg dit stukje gaat voorlezen.

 2. lef Leoni! Petje af.

 3. Eerlijk gezegt ben ik wel blij dat onze politicus te dom zijn om veel zaken voor zich te houden. Zoals het publiekelijk maken van je affiniteit met dictatorachtige of terroristische zaken. Stel je voor dat ze dit voor zich houden, dan zijn het helemaal wolfen in schaapskleren!

 4. @ Tjitske. Helemaal mee eens Leoni, wanneer kunnen we op jou stemmen?

  Niet meteen door het dolle heen raken. Leoni is als zovelen hier een in politiek geinteresseerd burger, die haar reactie slechts in een ingezonden stuk verpakt en voor de meesten van ons niets nieuws bevat.

 5. @leoni, als mensen je tips volgen hebben we een PAR regering.. maarja mensen stemmen liever op Jasjes en Constancia

 6. Helemaal mee eens Leoni, wanneer kunnen we op jou stemmen?

 7. @ pipo volgens mij begint ze haar verhaal met het Parlement, dat is niet de coalitie 😉
  hopelijk lezen onze ministers dit verhaal ook even door

 8. @ Leoni. De gemiddelde politicus die een opleiding achter de kiezen heeft in deze richting, is zich hiervan bewust.

  Dat is nu juist het probleem van onze regeringsleiders. Geen opleiding laat staan in deze richting. Misschien steken ze toch wat van je op, als ze je verhaal lezen.

 9. En wat voor tips heeft Leoni voor de resterende politici? ‘De politiek’ omvat niet alleen de zittende regering en huidige coalitieleden op Curaçao.