• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

‘Een tijdschrift voor de moderne vrouw die weet wat ze wil’, volgens mij is dat wel waar het magazine van Jackie voor staat. Hun o zo ‘moderne’ uitspraak schoot bij mij letterlijk in het verkeerde keelgat. Want ik hapte net in een boterham toen ik las dat zangeres Rihanna werd uitgemaakt voor ‘Niggabitch’, waaaaat!!!!

Je kunt je indenken dat deze (ja o zo moderne uitspraak van een vrouw die weet wat ze wil) uitspraak ook bij Rihannaatje niet zo leuk overkwam. Niet zo leuk? De meid was woedend! Wat denken ze eigenlijk wel niet bij Jackie? Iemand een beetje uitmaken voor iets wat eigenlijk alleen door mensen gezegd mag worden met een negroïde uiterlijk.

Ik ben het helemaal met Rihanna eens dat deze uitspraak absoluut niet kan en ik deel haar ketsende woorden (‘Fuck you’) richting het magazine. Maar, wat ik niet snap, als het woord (sorry dat ik het moet zeggen) nigga of nigger beledigend of zelf racistisch is en een hele populatie of ras op zijn achterste poten gaat staan, waarom wordt het dan überhaupt ook door hen gezegd?? En kom alsjeblieft niet met het argument, ja wij kunnen het zeggen, jij (blanke) gewoon niet en daarmee punt uit. Beetje vreemd vind je niet?

Ik bedoel, zeg nou zelf, de zwarten om het zo maar even te noemen, hebben een behoorlijk pittig verleden achter de rug. Ze werden uitgebuit en uitgemaakt voor alles en nog wat, waaronder dus ook het woord ‘nigger’. Menig leiders, waaronder Martin Luther King en Malcolm X, hebben gestreden voor de mensenrechten van de zwarten. Het heeft hen zelfs het leven gekost, omdat een ander het er natuurlijk weer niet mee eens was. En wat doen de negroïden, nee laten we zelf dat misselijkmakende woord vooral zeggen, dan is de lading toch anders. Het lijkt wel of vergeten wordt hoe de mensen zich driehonderd jaar geleden voelden toen ze zo werden genoemd om hun huidskleur.

Het gaat zelf nog verder, ze zeggen het niet alleen onderling, maar ook op televisie en internet. Ik kan mij een nummer van de wereldberoemde rapper Jay-Z heel goed herinneren. Ging dat niet zo: Nigga what, Nigga who? Sorry mensen, maar nogmaals, waarom klaagt niemand hierover? Dit kan dan toch echt niet? Of kan het wel omdat Jay-Z zwart is. Je gaat je eigen mensen toch niet uitmaken voor ‘nigga’?! Bovenalles werd dit nummer een grote hit!

Nogmaals, het is helemaal verkeerd dat de hoofdredacteur van het magazine het artikel van Rihanna heeft gepubliceerd en ze had de schrijver een oplawaai moeten geven. Je kan iemand tenslotte ook op een andere manier de grond in boren. Maar om nou als Rihanna te zeggen dat een heel ras wordt vernederd, terwijl het ras er niet vies voor is om het zelf met regelmaat (uitzonderingen uiteraard niet mee geteld en nee, ik scheer niet iedereen over één kam) uit te roepen en zelf te zingen en te rappen. Ik zeg: verban het woord, dan is iedereen tevreden en heb je nooit meer dat gezeur, ikke wel en jij lekker niet puh!

23 reacties op “NigWaaat!!!”

 1. Wellicht interessant om te weten wat Paul Lieben in Elsevier hervan vindt.

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Oh-oh-Den-Haag/325993/2011-Opkomst-van-de-zwarte-zeurkousenkerk.htm

 2. In een land waar waarden en normen vervagen mag alles. Het is niet mogelijk om grenzen aan te geven van wat wel of niet mag. Dus op wat wil je iemand aanspreken?
  Niks is meer beledigend meer. Ik weet inmiddels niet meer wat een scheldwoord is.
  Dus alles mag in dit land gezegd worden. Waarom moeilijk doen nigga niet, maar zwarte Piet wel? Trek ze dan wel gelijk!

 3. Valt me op dat de mensen die een probleem hebben met het N woord zelf er geen probleem van maken om andere mensen aan te duiden als makamba, chino, djuka of koele

 4. Ik heb het helemaal gehad met het gekleurde deel van de bevolking dat op maar de geringste verwijzing naar hun huidskleur reageert of ze zojuist in elkaar geslagen zijn. Wat een selectieve verontwaardiging! Hoe vaak worden blanken niet bleekscheet of vuurtoren (rood haar) genoemd? Zij gaan daar normaal mee om, maar noem een donkergekleurde neger en Leiden is in last.
  Zelfde met het bananen gooien naar (donkere) voetballers, wordt grote schande van gesproken. Maar gooi een melkfles naar een blanke voetballer en hij kopt hem gewoon terug en voetbalt door.

 5. wat je allemaal niet hoort, Chino, makamba, spaanstaligenpff allemaal woorden die gebruikt worden.
  Net zoals het N woord zijn deze woorden krenkend
  laten we elkaar niet beoordelen op kleur, geloof, politiek maar elkaar waarderen wat we elkaar kunnen geven ,

 6. Aruna, jij bent de mooiste nigga van allemaal ! Goeie observatie !

 7. Als Rihanna voor haar ras spreekt waarom doet ze niets voor haar ras? IPV naakt op het internet te staan en omgaan met vriendjes die haar slaan had ze dit vriendje moeten aanklagen bij de politie en tevens ervoor zorgen dat mannen geen vrouwen slaan.
  Ze doet zeer weinig voor haar eigen ras en heeft al zelf aangegeven geen voorbeeld te willen zijn..

 8. Vele mensen, met name nederlanders, zijn niet zo fijngevoelig. Ze staan dan ook niet voor niets bekend als “lompe boeren”. Want je hoeft het hoe en waarom wel of geen nigga, helemaal niet te weten/analyseren. Als wit mens zal ik die term nooit gebruiken, waarom zou ik? Och, wanneer ik met jayz meezing zal ik het niet laten, maar verder heb ik er niks mee. Het hoort bij de straattaal, en het zijn toch de veelal laagopgeleiden die die taal praten. Lees het artikel van jackie en zie hoe ook de nederlandse taal verloederd.

 9. I think Rihanna was on point. Being half dutch and half american and speaking both languages and occasionally being referred to as nb on occasion (<= that would never happen without consequence because I expect people to address me respectfully). I can see where the lines may have crossed. As for the Editor in Chief of that magazine she should notbe held responsible to the extent of loosing her job it's not that serious. I think a further study on the emotional attachments different cultures have to derogatory words

 10. @ Setodo blijf bij de les…

  Je valt de schrijfster aan dat ze dingen door de war haalt, maar je moet Rihanna eigenlijk gaan aanvallen….. De titel van het artikel was NiggABitch… dit was echt niet bedoeld om Rihanna aan te duiden in de denigrerende zin van het woord (Nigger).

  Rihanna is juist degene die erop gereageerd heeft alsof de titel van het artikel NiggERBitch en dus duidelijk de zaken door elkaar gooit dan.
  Eindstand: het maakt voor zwarte amerikanen niet uit of jij, als blanke, nou nigger of nigga zegt…. je mag het (over het algemeen) allebei niet. En DAT is nou waar deze column zich op richt.

 11. In practice, its use and meaning are heavily dependent on context.[5] Presently, the word nigga is used more liberally among younger members[6] of all races and ethnicities in the United States, although its use by persons not of African descent is still widely viewed as unacceptable and hostile, even when used without intentional prejudice. In addition to African Americans, other ethnic groups[7][8] have adopted the term as part of their vernacular.
  There is conflicting popular opinion on whether there is any meaningful difference between nigga and nigger as a spoken term.[9] Many people consider the terms to be equally pejorative, and the use of nigga both in and outside African American communities remains controversial.[10] H. Lewis Smith, author of Bury that Sucka: A Scandalous Affair with the N-word, believes that “replacing the ‘er’ with an ‘a’ changes nothing other than the pronunciation”[11] and the African American Registry notes, “Brother (Brotha) and Sister (Sistah or Sista) are terms of endearment. Nigger was and still is a word of disrespect.”[12] The National Association for the Advancement of Colored People, a civil rights group, condemns use of both nigga and nigger.[9]
  Some African-Americans express considerable offense when referred to as a nigga by Caucasian people, but not if they are called the same by other African-Americans, or by some other minority, as a term of endearment.[9] In this case, the term may be seen either as a symbol of brotherhood,[13] similar to the usage of the words dude and bro, and its use outside a defined social group an unwelcome cultural appropriation. Critics have derided this as a double standard.[7]
  Non-rhotic English-speakers, such as speakers of many British dialects and African American Vernacular English, pronounce “nigger” and “nigga” identically, as their accents do not distinguish between these two words.

 12. Het leven is heel simpel wij mensen maken het moeilijk, wat je niet wil dat een persoon moet doen of zeggen doe het ook niet, doe je het wel veroordeel de andere niet en probeer het daarna ook niet uiteleggen dit noemt men cognitieve dissonantie eerst iets doen of zeggen en het daarna goed praten en/of motiveren. Iets kwetsent zeggen of doen vindt niemand leuk

 13. setodo

  in het latijn: negro=zwart, blanco=wit
  daarvan afgeleid is
  neger=iemand met een donkere huid (nee ik weet dat die niet zwart is) Engels: Negro
  en blanken=iemand met een witte huidskleur (wederom, de kleur is niet echt wit) Engels: white people
  Het is een onderscheid, soms handig in de samenleving, bijvoorbeeld bij het beschrijven of aanduiden van mensen. Het zogenaamd maken van onderscheid (letterllijk discrimineren). Soms, of zelfs heel vaak gevaarlijk en voedingsbodem voor rascisme. Want aan onderscheid worden weer ongerelateerde andere atributen toegeschreven helaas. (bijvoorbeeld vrouw is dommer, aziaat is slim)
  Nigger/Nigga is een scheldwoord. Het euivalent daarvan in Nederland was Nikker. dus niet neger zoals je zegt.
  Maar ja dat is feitelijk, er zitten weer allemaal emoties achter…
  Maar als een donker iemand wel een donker iemand nigga mag noemen en een blank iemand niet is dat gewoon platweg rascisme!!

 14. En Ivankarla….. jij begint over Rihanna he.
  Zij is een super ster met behoorlijk veel aanzien, macht en misschien zelfs half mafia.
  Lekker voor die Eva want ze was Rihanna subtiel aan het afkraken in het artikel (goed voorbeeld van de beroemde dutch ”courage” as the british people call it).
  As they say: you play with fire, you get burned.
  Ga je steentjes gooien naar een reus, pffff dan vraag je om problemen.
  Schrijvers en publiceerders moeten beter letten op wat ze publiceren naar de buiten wereld.
  At last but not least……….niet zo zeuren

 15. @Sertodo, die jackie wilde ook gewoon hip zijn met de zwarten.. dus waarom ze nu boos zijn?

 16. wel….Rihanna stelt zich zoizo aan. Ze is een celebrity…. daar ga ik mijn tijd niet aan verspillen.
  Maar los daarvind vind ik dit column misleidend. Het roept een verkeerde discussie op. De vraag klopt naar mijn mening niet. Want Nigga en Nigger zijn 2 verschillende dingen. Ieder wordt in zijn eigen context en kader gebruikt. Daar moet je echt wel rekening mee houden voordat je dingen daarover gaat zeggen en discussies uitlokken. Anders ben je anderen die ontwetend zijn aan het misleiden and that’s a crime.

 17. Ok, setedo. Dus eigenlijk slaat het nergens op dat Rihanna boos wordt, omdat het gewoon vriend of kameraad betekent? Wat ik dan wel heel stom vindt, is dat zelfs rihanna niet weet waar het vandaan komt. Opgeblazen lucht dus allemaal!

 18. Mijn reactie is kritiek op de inhoud van de artikel en dus ook op de vraag waarom Jacky wel beoordeeld word en Jay-Z niet. Het is een onzin vraag. Als je je hierin hebt verdiept ga je zo’n cliche vraag niet stellen.

 19. Op zich ben ik deels mee eens met je blog, enige wat ik tot nu toe nog steeds jammer vind is dat het nooit verteld werd aan de menigte buiten dat er een verschil bestaat tussen NIGGER en NIGGA. Nigger was de scheld en handelsnaam voor de zwarte volk voor een lange tijd. na een lange strijd werd dat woord oficieel verboden in Amerika. En mocht het woord afro american en black american wel gebruikt werd als een teken van trots voor je afkomst.

  Wat er namelijk daarna kwam was dat de bevolking die arm bleef en in de ghetto woonde de naam NIGGA gingen gebruiken als straat term voor vriend, compagnon, mati , sua(net als in curacao) etc etc dus het was een teken van vriendschap tussen deze mensen in ghetto en achterstandswijken. Het werd nooit maar ook nooit getolereerd dat dit woord door mensen van andere rassen gebruikt. daarom gebruikten rappers deze benaming vaak in hun song teksten om aan te duiden dat ze de broers van eigen ras benoemen.

  wat ik nog steeds het ergst vind is dat nxxxxitch niet eens een bestaande woord is maar gebruikt werd om “stoer”over te komen. terwijl de redactie beter onderzoek moest doen over deze woorden en niet een persoon zomaar dit woord gaan noemen. ma ja hun hebben hun les geleerd. don’t try to use words or slang if you don’t know what it means

 20. Setodo, dude, wat heeft dit met het artikel te maken? De schrijver vindt het vreemd dat een jacky wordt beoordeeld en Jaz z niet, daar gaat het om. Kom jij met een beschrijving die ze moet doorlezen.. heeft er niks mee te maken. ook al ging het om roze olifantjes die kwetsend zijn voor japanners. Het gaat erom dat het kennelijk kwetsend is en waarom het door negroide mensen (0f jappanners in het geval van de roze olifantjes) dan wel gebruikt mag worden.

  je beschrijving is wel boeiend hoor, meer een aanvullig. Je zin dat ze haar stuff together moet krijgen slaat alleen daardoor nogal de plank mis

 21. Get your stuff together, meid. Je bent nooit in de ghetto geweest, ga je dingen over ghetto taal gebruik schrijven?. Nigga is niet het zelfde als nigger. Nigger is wat vooral blanke mensen zeggen, zoals ze hier in Nederland elke dag neger zeggen. Zwarte mensen zeggen geen nigger, net als ze hier geen neger zeggen tegen elkaar.
  Je moet dingen niet door elkaar halen. Duik eerst in in de Urban Antropology of in de ghetto of ga naar Amerika but don’t be like Jackie. Jij maakt nu dezelfde fout als die hoofd redacteur. Want wat Jackie bedoelt is NEGERBITCH. wat in het Nederlands smakeloze humeur is maar in het Engels is het betekenisloos en dom.
  Nigga is een americanse (eigenlijk zelfs hippe) term afkomstig uit de ghetto, uit de hoods waar alleen zwarten en allochtonen wonen. Waar je kansloos bent en vaak tuff moet zijn.
  Het is een survival term voor die groep.
  Americanen zeggen nigga maar dat heeft zelden te maken met huidskleur het betekent meer is als ”tuff bro”, ”homeboy”of iets dergelijks.

 22. Joana, je hebt de 2e tweet van rihanna niet gelezen, volgens mij doelt aruna hierop. De tweet heeft versgeperst ook in het artikel gezet. Daarin zegt rihanna dat een heel ras wordt vernederd en dan dus fuck you voor evajacky.

  Het is heel slecht van jacky, maar ik las dat ze het verschil niet zag tussen wanneer t wel of niet gebruikt kon worden als straattaal (staat in de excuses die ze op fb dacht ik had geplaatst). Ik vind t nog steeds dom van haar, maar ergens begrijp ik wel dat ze dit ‘onwetende’ excuus gebruikt… Als jay z het wel mag zeggen, wie dan niet? En hoe moet je dat weten?

 23. Ik vond Rihanna’s reactie beter (en mindere bewoording). Ze beschrijft beter dat je een kledingkeuze niet onder een beledigend hangertje hoeft te plaatsen, want in feite gaat het om de urban dresscode/style.: Dit is wat ze (ook) via Twitter zei: @evajackie I hope u can read english, because your magazine is a poor representation of the evolution of human rights! I find you disrespectful, and rather desperate!! You ran out of legit, civilized information to print! There are 1000’s of Dutch girls who would love to be recognized for their contributions to your country, you could have given them an article. Instead, u paid to print one degrading an entire race! That’s your contribution to this world! To encourage segregation, to mislead the future leaders to act in the past! You put two words together,